Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Skutočný príbeh švédskeho veľvyslanca Haralda Edelstame, ktorý zachránil stovky ľudí po vojenskom prevrate v Chile. Po Pinochetovom vojenskom prevrate 11.9.1973 nastala v Chile vláda teroru. Tam kde predstavitelia iných krajín zatvárali oči, švédsky veľvyslanec Harald Edelstam riskoval mnohé, aby zachránil stovky ľudí pred mučením a popravami. Medzi ľuďmi, na ktorých v pravicovej diktatúre čaká istá smrť, je aj žena, ktorú miluje. Podarí sa mu vyhrať zúfalý boj s časom? (STV)

(viac)

Recenzie (20)

gogo76 

všetky recenzie používateľa

Odvážny švédsky veľvyslanec si film o svojej osobe a svojich činoch, ktorými zachránil mnoho životov určite zaslúžil. I voľba hlavného predstaviteľa M. Nyqvista bola veľmi dobrá. Film pomerne dobre zachytáva búrlivé obdobie a situáciu v Chile, ale aj silu a rešpekt, ktorý si vie veľvyslanec vydobiť. Režisér však jeho skutky nedokázal pútavejšie skĺbiť s nejakou silnejšou linkou , preto u mňa film neprekročil hranice priemeru. 60%. ()

markuc 

všetky recenzie používateľa

Oproti Hotelu Rwanda velmi slaby odvar. Hlavne "herecke" vykony mi kazily sledovani, ale celkove to bylo docela bez napadu, misty jsem se ztracel v deji, obcas mi nebylo jasne, proc se na obrazovce deje zrovna tohle. Nastavovana kase bez tvaru a par zbytecnosti kazi dojem z tohoto filmu, napad vypada dobre. ()

Reklama

jack_scott 

všetky recenzie používateľa

Řemeslně povedený snímek, nenabízející ovšem nic extra. Navíc není nezávislý,ale vzniklý na objednávku Amnesty International, a proto docela (místy dost) tendenční, což by nemusel. Alespon je to zajímavé. Jako nenáročná podívaná to není špatné, řežie ani scénář moc nenabízí, a s trochou invence by se dalo natočit snímek zajimavěji...*** ()

ecis 

všetky recenzie používateľa

Nejake nemastne, neslane, priemerne, nevyrazne. Jednoducha drama so zbytocnou "romantickou"linkou. Ziadny Hotel Rwanda sa nekona. Od tolkej medzinarodnej koprodukcie som cakal jednoznacne viac. Je pravda, ze film som videl s dabingom, ktory mi "zabezpecil" nie 100% zazitok. Ale na druhej strane, aspon som sa dozvedel nove informacie ohladom, pre nasinca nie znamej, juhoamerickej historie. ()

MRPitivier 

všetky recenzie používateľa

Švédský patriotismus ukázán ve švédském velvyslanci v Chile, který si prošel své již za druhé světové války. 11.9.1973 nastal vojenský převrat a švédský velvyslanec v diplomatické hantýrce na pozadí dobových bojů se snaží zachránit nevinné lidi! Hlavní hrdina se vyrovnává se svojí minulostí a zároveň přítomností! Dílo plné lidskosti a odhodlání bojovat, ale pro nás trochu vzdálené téma, ale přitom blízké, spíše podobné komunistickým represáliím! Filmové zpracování je průměrné, stejně tak herecké výkony a střih s kamerou! Film, který si pustím jen jednou, protože podruhé bych si nevytvořil úzké pouto k příběhu! ()

Galéria (18)

Zaujímavosti (2)

  • Po vojenskom prevrate bolo v Čile zatknutých niekoľko tisíc prívržencov Ľudovej jednoty. Armáda intervenovala odporcov režimu do 9 koncentračných táborov a 150 väzníc. V prvých dňoch prevratu boli ako koncentračné tábory použité Národný štadión a štadión v Santiagu de Chile, kde bolo väznených okolo 30 000 ľudí. Neskôr vzniklo ženské väzenie v Santiagu a bývalá liadková baňa na Chacabuco bola tiež použitá na väznenie a mučenie. V celej zemi operovala Národná informačná správa DINA, ktorá predstavovala koordinačnú centrálu tajných služieb, no mala autonómne postavenie a nemusela sa za svoje činy zodpovedať. V koncentračných táboroch boli zatvorené desaťtisíce Chiľanov a okolo 30 000 z nich prišlo o život. (andykovac)
  • Filmovalo sa na autentických miestach v čilskej metropole Santiago a v meste Viña del Mar. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama