Reklama

Reklama

VOD (1)

Waris Dirie prežila svoje detstvo v nomádskej rodine v Somálsku, no na úteku pred núteným manželstvom s omnoho starším mužom sa napokon dostala až do Londýna, kde pracovala ako pomocná sila v reštaurácii rýchleho občerstvenia. Po tom, čo ju tam náhodne objavil známy módny fotograf, sa začala jej mimoriadne úspešná modelingová kariéra. Na jej vrchole otvorene prehovorila o traumatizujúcej ženskej obriezke, ktorej bola ako dieťa podrobená. Krátko nato sa rozhodla ukončiť modelingovú kariéru a zasvätiť svoj život boju proti tejto barbarskej praktike, dodnes mrzačiacej milióny žien. Jej autobiografická kniha Púštny svet sa stala svetovým bestsellerom. (RTVS)

(viac)

Videá (3)

Trailer 3

Recenzie (311)

Aljak 

všetky recenzie používateľa

Už som sa dlho chystal na tento autobiografický film, ale až teraz som sa odhodlal... Púštny kvet rozkvitol do krásy a vďaka svojej sláve mohla verejne a s plnou vážnosťou prehovoriť o dni, ktorý zmenil jej život. Samozrejme, každý by čakal, že tým dňom bolo náhodné stretnutie s prestížnym fotografom v jednej malej reštaurácii a vďaka nemu sa z nej stala topmodelka... Ale nie - za Waris sa totiž skrýval oveľa dramatickejší príbeh, ktorý zmenil jej život - a takýto deň v mnohých "tradicionalistických" krajinách zažívajú denne stovky mladých dievčat. Veľmi prínosný film o intímnej problematike, ktorá zaujala celý svet - navyše na základe skutočného príbehu púštneho kvetu Waris. Páčilo sa mi aj spracovanie so spomienkami v retrospektíve, počas ktorých sa vlastne vyjasňuje všetko čo predchádzalo jej úteku do Londýna. Jediným mínus asi zostáva len to, že niektoré časti toho jej "hviezdneho" života zostali nerozvinuté a zamlčané. ()

swamp 

všetky recenzie používateľa

Příběh inspirovaný skutečnými událostmi. Točí se kolem somálské uprchlice žijící v Londýně, která se vypořádává s přijetím společností, přežitím - a náhlým proniknutím do světa modelingu. Jenže americký sen ne vždy funguje, hlavně když se člověk musí vyrovnávat se starými (fyzickými i psychickými) křivdami. Jediné, co mi na filmu vadilo, byla jeho občasná (a nehodící se) vtipnost á la Pretty woman. ()

Reklama

rockstorm 

všetky recenzie používateľa

Krásný, ale velmi smutný a tragický film, protože přes všechno čeho Waris Dirie dosáhla je nevratně poznamenaná na celý život. Nejhorší je, že i přes zákaz ženské obřízky v některých zemích se mentalita této kultury nijak nemění a toto se děje a bude dít dál i přes jakékoli zákazy. Nikdo z nás si nedokáže plně představit takový hrozný život plný bolesti, který žijí miliony žen.....pokud přežijí....Film má možná nějaké nedostatky, ale za silné téma rozhodně 5* a určitě si pro upřesnění a doplnění přečtu i knížku. ()

Marek1991 

všetky recenzie používateľa

Veľmi vážna téma ohľadom ženskej obriezky, ohľadom praktík moslimov, možno aj iných kultúr, aj keď možno v ich posvätných knihách sa o tom nič nepíše, bola premenená na akúsi romantickú komédiu, kde človek sa niekedy smeje, inokedy cíti znechutenie a inokedy sa zas cíti trápne. Film bol podaný veľmi povrchne na tie udalosti, je to dosť ľahostajné, i keď to nie je lineárny dej, má mnohé techniky ako vo vás vyvolať rôzne emócie a presne si určil, kde a čo, je to skôr taký jednoduchý film pre nenáročné ženy. Hlavná herečka fajn, ale chvíľami som ozaj nevedel na čo hraje, čo tým scenárom chceli vyvolať, aký charakter, lebo mi prišla umelá a striedajúca zásady s totálnym bláznením sa. Niektoré veci boli zbytočné, iné dôležité skutočnosti chýbali, tiež by som to neoznačoval ako životopisný film. K ženskej obriezke a iným praktikám asi toľko, že mi je jedno, čo kto zo sebou takto robí, ak sa pre to rozhodne slobodne, zakazovať je nesprávne, no robiť to nasilu niekomu, niekomu kto sa nemôže slobodne rozhodnúť, napríklad deťom, to je skutočná ohavnosť a malo by to byť brané ako trvalé ublíženie na zdraví. ()

Beastmaster4 

všetky recenzie používateľa

Dojemný a poutavý, i když krutý příběh somálské dívky Waris Dirie, která utíká od své rodiny a osud ji zanese až do Velké Británie. Waris zde přežívá, jak se dá a nakonec se z ní shodou okolností stává ikona módního světa a uznávaná fotomodelka. I když by mohla být Waris spokojená, stále si nese s sebou krutou zkušenost a ránu z dětství, kdy byla jako všechny somálské ženy obřezána a ošklivě zjizvena. Nakonec Waris vystupuje jako představitelka a mluvčí všech žen, které byly tímto barbarským způsobem pošramoceny. Film je natočen ve zvláštním duchu, chvíli jsem si myslel, že jde o komedii a chvílemi se vám až tají dech nad krutostmi tohoto světa, které mi neznáme. Liya Kebede je zde naprosto perfektní. Zcela s pochopením a reálností zahrála ženu, která až teprve v cizím světě poznává skutečný život a to, jak v její zemi ženy trpí zbytečnými zaostalými tradicemi. Film rozhodně není na 5 hvězdiček, ale dal bych 4, kdybych se chvílemi opravdu nenudil. Některé pasáže jsou zbytečné a mohly být vynechány, film by nepůsobil tak zdlouhavě. ()

Galéria (26)

Zaujímavosti (4)

  • Kniha Waris Dirie KVĚT POUŠTĚ (DESERT FLOWER), která zachycuje její neuvěřitelnou pouť od africké kočovné dívky po mezinárodní topmodelku, se stala světovým bestsellerem s více než 11 milióny prodanými kusy. [Cinemart] (POMO)
  • V roce 1995 natočila BBC s Waris Dirie dokumentární film Nomádka v New Yorku. (Lucas87)
  • Postava fotografa Terryho Donaldsona (Tymothy Spall) je inšpirovaná Terrencom Donovanom, ktorý sa preslávil ako fotograf hviezd, napr. Davida Bowieho, princeznej Diany alebo Humphrey Bogarta. (toi-toi)

Reklama

Reklama