Reklama

Reklama

Pro dospívající dívku může být život osamělým místem. Román americké autorky Alicie Erianové Arabka (2005, česky 2007) vypráví o třináctileté Džazaiře, která na matčino přání odchází ke svému rozvedenému otci na předměstí texaského Houstonu. Striktní rodič, pocházející z Libanonu, má své představy o výchově dospívajících dívek a rozhodně mezi ně nepatří nic, co by se týkalo sexu. Zmatená Džazaira se potácí mezi vlastní probouzející se ženskostí, pozorností černého spolužáka a zájmem souseda, který jako rezervista čeká na povolávací rozkaz a v manželství si zjevně moc neužije. (Česká televize)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (107)

gudaulin 

všetky recenzie používateľa

Existuje kinematografie nekomplikované zábavy, kinematografie formální krásy nebo kinematografie ušlechtilého dojímání. Důvěrnosti jsou zástupcem dalšího druhu - kinematografie provokace. Kdepak, nejde o žádný punk nebo revoltu, spíš o boření určitých tabu a zavedených společenských klišé. Pokud americké filmy nemají ve zvyku zabývat se sexualitou 13letých dívek - maximálně jako obětí zneužívání - pak běžného diváka asi zaskočí hlavní hrdinka coby puberťačka, která chce od světa dospělých sex a uznání. Učebnicově čistě se ale nechovají ani zástupci světa dospělých. Výsledkem je silné nejednoznačné drama, které se vymyká trendům a očekáváním. Abych jen nechválil, snímek obsahuje vedle velmi zdařilé sexuální roviny i rovinu rasového konfliktu, kterou ale podává v porovnání se zbytkem dost konvenčně, a tím s méně silným dopadem na diváka. Ballův kousek mi přijde nedoceněný, ale vlastně mu ani nebudu muset moc přidávat, abych nadělil 5 hvězdiček. Je opravdu dobrý, i když každý ho nerozdýchá. Celkový dojem: 90 %. ()

veronikav 

všetky recenzie používateľa

Čekala jsem buď zneužívání nebo nymfomanku -tak to od začátku vyznívalo. Nedalo se z toho vybrat vůbec nic :( Dcera nějak moc divoká -otec rasista i když je sám rasisticky posuzován -soused pedofil -sousedka hned sociální pracovnice .....no ..trochu moc od všeho. Nakonec nevím, koho bych měla politovat a koho ne :) ()

Reklama

hygienik 

všetky recenzie používateľa

Uff silný, americký, veľmi emocionálny a psychologický kúsok. Jasira objavila vlastnú sexualitu. Sčasti je vlečená okolnosťami, sčasti dopláca na vlastnú zvedavosť, ale rozhodne to nie je malá mrcha, ktorá veľmi dobre vie, čo robí. Takúto dcéru môže mať ktokoľvek, kdekoľvek na svete. Keď začnú tikať biologické hodiny, môže to dopadnúť rôzne. A o čom je tento film? Myslím, že o tom, že snaha o pochopenie a úprimný otvorený rozhovor s teenagerom často pomôžu viac než výchova, alebo prísny rodičia. Paralela s Americkou krásou je zjavná, ale toto nemá až takú ideovú hĺbku, ako American beauty. Ale ako príručka pre rodičov, skvelý kúsok. ()

Dale 

všetky recenzie používateľa

Už počas filmu som si uvedomil, že mi to miestami pripomína American Beauty a až na konci som zbadal, že to má na svedomí Alan Ball. Veľká škoda je, že tá podobnosť bola len občas a niekedy to pripomínalo skôr telenovelu. Väčšina postáv sa často chovala tak nezmyselne, že som nevedel, o čo im vlastne ide. Pôsobili na mňa príliš umelo a nevierihodne, nikdy som nevedel, ako v danej situácii tá ktorá postava zareaguje, čo pokladám za veľkú chybu scenáristu, ktorý to žiaľ tentoraz prepískol. Už len hlavná hrdinka - občas sa zdá, že jej ide len o to, aby ju sused riadne pretiahol a potom je z toho celá preč a hrá sa na dobré malé dievčatko. Takisto sused, občas vyzerá ako milý ujo odvedľa a hneď na to ako úchylák, čo má rad dievčatká. A o podarených rodičoch ani nehovorím, ťažko povedať, či im ide o dobro ich dcéry, alebo im je ukradnutá. Veľmi zvláštny film, ktorým chcel Ball možno šokovať (lebo iný zmysel som v ňom nenašiel), no výsledný dojem je taký nemastný-neslaný... ()

larelay 

všetky recenzie používateľa

V realnom zivote by sa nic podobne nestalo, tych zapletiek je tam privela. Mlada Al-Jazira :D je zrela na par faciek, a to som naozaj pacifista. Mat taku dceru, co sa tyka sexualnej stranky a tvarenia sa, ze ja nic, ja neviniatko, asi by som sa nacisto pomiatla :) Naozaj mi v celom filme nevadila ani posahana matka, ani posahany otec, dokonca ani sused-uchyl, ale Jazira, ja neviem, ale vazne som mala pocas filmu chut ju schmatnut, zatriast nou a povedat, nech sa zobudi... Alebo sa mam nebodaj ja zobudit zo sna, kedze informacie z internetu svedcia o tom, ako skoro nase deti sexualne dospievaju? no nic... Kazdopadne to bol vyborny film. ()

Galéria (41)

Reklama

Reklama