Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Filmová rekonštrukcia tragickej udalosti, ktorá na začiatku 70-tych rokov postihla československú horolezeckú expedíciu pri výstupe na jeden z vrcholov Himalájí. Fiktívny psychologický príbeh o výstupe horolezcov na jeden z vrcholov Himalájí sa opiera o skutočnú tragickú udalosť československej horolezeckej výpravy na začiatku 70. rokov. Vo výške 8000 m došlo k vážnemu zraneniu jedného z troch horolezcov. Keďže za daných podmienok mu nebolo možné pomôcť, dvojica druhov v poslednom tábore musí riešiť ťažkú dilemu - zostať pri zranenom až do konca a ohroziť tým vlastný život alebo zostúpiť a zanechať nešťastníka svojmu osudu? Film sa usiluje podať svedectvo o hrdinstve človeka v situácii, ktorá donúti mobilizovať všetky fyzické a morálne kvality ľudskej bytosti. V tejto snímke boli použité zábery z filmu Vladimíra Ondruša Veľký čierny obor. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Zaujímavosti (6)

  • Jozef Psotka vtedy skutočne vytvoril rekord, keď vydržal pri zranenom Kounickom desať dní vo výške 7850 m. (corona)
  • Po třech letech se další expedice vrací znovu na Makalu a objevují stan s mrtvým na stejném místě. Rozkládají tábor o 50 metrů níže. Vrchol zdolává Křiššák a Schubert (24.5.1976), přičemž Schubert následující den umírá při sestupu. (homerr)
  • Horolezci z výpravy se u zraněného střídali a nosili mu kyslíkové láhve, i když bylo všem jasné, že nepřežije. (homerr)
  • Pokus o záchranu a spuštění zraněného dolů nevyšel a za pár hodin sestoupili jen o pár metrů. (homerr)
  • Mrvtvým horolezcem byl Jan Kounický. (homerr)

Reklama

Reklama