Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Oproti sebe stoja dvaja zásadoví, nekompromisní muži. Jeden má za sebou obyvateľov chudobnej dediny, druhý zákon. Konflikt čaká na vyvrcholenie v záverečnej prestrelke. Výstrely z pušiek nakoniec padnú, no nestane sa tak na divokom západe ale na slovensko-poľskom pohraničí. Michal Dočolomanský v úlohe pašeráka koní a Radoslav Brzobohatý ako pražský colník sa v Hollého Nočných jazdcoch stretli v takmer westernovej konfrontácii, zasadenej do neistých a často dramatických rokov novozaloženej Československej republiky. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (92)

d-fens 

všetky recenzie používateľa

Natočiť v 1981 film o hranici, na ktorej úplne nezmyselne umierajú ludia, a ako o ľuďoch rozhodujú za okrúhlimi stolmi v zámkoch tisícky kilometrov vzdialených (Trianon - Kremel), to bolo dosť odvážne. ... a aj slovenská nátura tu je vykreslená dosť "nemilo", čiže realisticky:). Na to, aby na hranici bolo učinené právu a poriadku za dosť, museli dôjsť českí četníci - "bonbóniky" typu pálenka pašovaná v soche panenky Márie kostolným sprievodom, poznámka slovenského žandára "Náš človek si rád vymýšla", alebo nevydarená "hygienická osveta" boli trefné aj trpkovtipné.... Atmosféra tohto "goralského westernu" je však ťaživá (samozrejme skvelý Stračina) a výprava, ako inak, výborná. Len akosi nesedí s realitou, pretože keď ČSR odstúpila časti oravského a zamagurského územia Poľsku, boli to územia a obce rozhodne nie v tak tesnej blízkosti Tatier, ako sa zobrazuje vo filme ... 70% ()

genetique 

všetky recenzie používateľa

Tento film vie diváka obdariť v mnohých smeroch. Po stránke hereckej prakticky bezchybné, rovnako aj kamera a réžia, scenár sa občas niekedy stratí, no potom znovu naberie dych a svoju niť vôbec nestratí. Veľmi dramatický film z medzivojnového obdobia. Obdobie, ktoré bolo dramatické však inými udalosťami na svetovej scéne a tak sa táto problematika v našej histórii často neprávom opomínala. Tento film je dostatočná náhrada. Bože, čo by som dal zato, keby sa ešte na Slovensku podarilo natočiť niečo tak kvalitné a prirodzené. 80%. ()

Reklama

ZkuKol 

všetky recenzie používateľa

Opravdu velmi zajímavý námět a skvělé herecké obsazení, ale jako kdyby se tvůrci báli akce, spádu , napětí a schválně to zpomalovali a obírali o šťávu. Prostě nejsilnější dojem z celého filmu je obava: hlavně prosím neudělejme nějaký západní žánr, my jsme kluci z Československa a děláme jen film jako umění. Ať už to příběh žádá či nikoli, ať už to umíme nebo ne! Promarněná příležitost a přitom to ze začátku vypadá tak slušně... ()

Marina111 

všetky recenzie používateľa

Odstúpenie určitých území istému štátu - to je jeden z najväčších, ale aj jeden z najobchádzanejších problémov prakticky celej strednej Európy. Tento film sa tejto problematike pozrel zoči-voči, doslova chlapsky. A kým sa tak stalo, stihol aj nadchnúť partiou hôrnych junákov pašujúcich kone a túžiacich spasiť svoju dedinu jej presídlením; rovnako - a predsa inak - udatnou partiou českých strážnikov prichádzajúcimi nastoliť poriadok, a spormi oboch ich "vodcov". Prirátajme k tomu prenádhernú podtatranskú scenériu, uhrančivú muziku, neopakovateľnú atmosféru, prestrelky, dedinskú zaťatosť, chalpskú silu, krčmové popíjanie, originálne procesie, silu kolektívu, silu dominantného jednotlivca... 92 veľmi efektne využitých minút. A klobúk dole. Plus hlboká poklona pred tvorcami. ()

tom88 

všetky recenzie používateľa

Ja zapájam viac moje subjektívne hodnotenie a budem kritickejší. Zlý film to rozhodne nie je, ale stále sa mi nepáči ako je podaný príbeh, či ako je vyrozprávaný dej. Všetko je také nevýrazné a trocha zmetené, akoby režisér nevedel čo alebo ako to chce povedať. Netrápi sa iba režisér, ale aj herci a kameraman. Myšlienku má film dobrú, mohol to byť slovenský skvost, no neschopnosť alebo skôr neskúsenosť tvorcov film mierne pochovali aj keď určitá kvalita je zachovaná. 50% ()

Galéria (15)

Zaujímavosti (5)

  • Nakrúcanie filmu bolo realizované v lokalitách Vysoké Tatry, Spišská Magura a Belianske Tatry. (dyfur)
  • Michal Dočolomanský bol rodákom z obce Nedeca, ktorá bola na základe Trianonskej mierovej zmluvy pričlenená k Poľsku rovnako ako dedinka, z ktorej je jeho postava Marek Orban. (milhouse86)
  • Československo neodstúpilo niekoľko dedín na Orave a Spiši na základe Trianonskej zmluvy, ako sa uvádza vo filme, ale na základe konferencie v meste Spa. (milhouse86)

Súvisiace novinky

Radoslav Brzobohatý: 1932 - 2012

Radoslav Brzobohatý: 1932 - 2012

13.09.2012

Pouhý den před svými osmdesátinami zemřel ve středu 12. 9. jeden z nejvýraznějších českých herců druhé poloviny 20. století. Byl představitelem hlavně mužných rolí, drsnějších i těch, díky kterým byl… (viac)

Reklama

Reklama