Reklama

Reklama

Slepá hora

(festivalový názov)
  • Česko Slepá hora (viac)
Čína, 2007, 95 min (Alternatívna 102 min)

Réžia:

Yang Li

Scenár:

Yang Li

Kamera:

Jong Lin

Hrajú:

Lu Huang, Yang Li
(ďalšie profesie)

Obsahy(1)

Mladá študentka Bai Xumei je podvedená. Pokútni obchodníci ju predajú ako „manželku“ do odľahlej horskej dediny v severnej Číne. Znásilnená a bitá žena vedie život sexuálnej otrokyne a rodičky detí, bez nádeje na únik. Keď pomoc konečne dorazí, začína sa ďalšia tragédia. (oficiálny text distribútora)

Recenzie (20)

vandalka 

všetky recenzie používateľa

Psycho. Nechápu, jak se to režisérovi v Číně podařilo natočit (i když, od té doby.. nic, že..), protože veřejně zobrazit oficiálně neexistující únosy žen a jejich prodej do zapadlých vesnic, kde muži potřebují manželky, to se v Říši středu nenosí. Tím spíš, že se to děje i nadále a všichni nad tím mhouří oči a mastí si kapsu či ego. ()

kikuka 

všetky recenzie používateľa

..uhm..buďto to malo začať udalosťou , ktorou končilo, alebo skončiť 10 min skorej..//anyway, samotná téma: ukázať, že Čína má v roku 2007 (resp. pre rok 2008) aj iné problémy než je prevýchova obyvateľstva, aby upustilo od bežných telesných prejavov, ktoré pre nich nie sú faux pas - na rozdiel od drsne kultivovaných Európanov.. tendencia topiť alebo inak sa zbavovať novorodencov ženského pohlavia viedla totiž vo viacerých, najmä severných regiónoch k už chronickému nedostatku potenciálnych manželiek a matiek..podnikavosti sa medze nekladú: skombinujte dievčatá, ktoré nutne potrebujú prácu a v zúfalstve naletia na každú ponuku práce so zúfalými rodinami, prahnúcimi po pokračovateľoch rodu.. a máte bomba kšeft..je to síce nelegálne, ale vykladajte to v osade, kde zákruty paragrafu nemajú žiadnu moc, líšky si dávajú dobrú noc a zástupcovia vlády vidia len veselé deti s mávatkami alebo sa otočia s poznámkou "je to vec samosprávy".. ()

Reklama

JASON_X 

všetky recenzie používateľa

Aby mě nějaké drama podobného typu oslovilo a zapůsobilo na mě, muselo by být věrohodné. A v tomhle případě mám dvojnásobný problém. Jednak s nepřesvědčivými neherci, druhak s nepřesvědčivým tendenčním příběhem, který se snaží být syrový a srdceryvný, ale já ho shledávám hlavně teatrálně přepjatým, plochým a vyumělkovaným. Pokud bylo cílem filmu poukázat na problém kupčení se ženami, hloupé tradice, neuspokojivou sociální i ekonomickou situaci na venkově a neblahý demografický vývoj v celé Číně tak fajn, účel světí prostředky. Jen doufám, že se tvůrci nechtěli především zalíbit západnímu "humanistickému" diváctvu a jeho filmovým porotám. ()

Ephemeris 

všetky recenzie používateľa

Šľak ma trafí! Takže čínska populácia obľubuje selektívnu potratovosť, ak nedajbože žena čaká potomka ženského pohlavia. Poprípade novonarodené dievča zaživa pochovať alebo utopiť ako mačku. A potom, čuduj sa svete, milióny Číňanov ostávajú bez ženy, takže si ju potrebujú kúpiť za 7000 juanov. Začínam mať pocit, že tej krajine pomôže len kobercové bombardovanie. ()

pm 

všetky recenzie používateľa

Co všechno bychom nejraději nevěděli o Číně? Na chvíli jsem si vzpomněla na doma zakázanou "Vyobcovanou", kde Joan Chenová také zachytila zneužívání dívky na odlehlém venkově, šlo ovšem o jednu z mnoha odvrácených stran čínské kulturní revoluce. "Slepá hora" ukazuje v zásadě současnost, zároveň příběh, který se mohl odehrávat kdekoliv, o to víc je alarmující v rovině osobní i společenské. ()

Galéria (3)

Zaujímavosti (2)

  • Čínska vláda nariadila vyše 20 dodatočných strihov. Väčšina z nich ešte hlbšie kritizovala niektoré aspekty čínskej spoločnosti. Taktiež nariadila režisérovi natočiť alternatívny koniec (natočených bolo nakoniec niekoľko), viac pozitívny, určený pre domáce vydania pre VHS a DVD. (Real Tom Hardy)
  • Väčšina ansámblu sú prakticky neprofesionálni herci. (Real Tom Hardy)

Reklama

Reklama