Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeho prípadom si nikto nechce špiniť ruky. Nikto sa nechce zaoberať ešte donedávna mimoriadne úspešným advokátom Andrewom Beckettom (Tom Hanks). Andrew je totiž homosexuál infikovaný vírusom HIV. Nebolo to tak dávno, keď svoju chorobu pred všetkými tajil. Napriek tomu však dostal výpoveď. Predsudky, strach, odpor, diskriminácia. Pre to všetko sa oplatí žalovať podnik, ktorému Andrew před časom zarábal veľké peniaze. Na obzore zatiaľ žiadna pomoc až do momentu, keď sa objaví Joe Miller (Denzel Washington). Pre farbu pleti veľmi dobre pozná, čo sú to predsudky a diskriminácia a aj keď svoj vlastný strach musí dlho prekonávať, nakoniec uverí ideálom. V meste, kde bola vyhlásená americká ústava, jednoducho musí vládnuť rovnosť a právo... (STV)

(viac)

Zaujímavosti (38)

  • V tomto filme hrajú dvaja poslední herci, ktorí vyhrali Oscara v dvoch po sebe nasledujúcich rokoch. Jason Robards bol menovaný za najlepšieho herca vo vedľajšej úlohe v rokoch 1976 a 1977 za film Všetci prezidentovi muži (1976) a Julia (1977), zatiaľ čo Tom Hanks získal cenu za najlepšieho herca za Forrest Gump (1994), rok po víťazstve za výkon v tomto filme. (Arsenal83)
  • Mnoho gay recenzií bolo negatívnych, tvrdili, že gay postavám filmu chýba viacrozmernosť. Mnohí gay diváci mali pocit, že Jonathan Demme tu premeškal príležitosť presne vykresliť niekoho život s AIDS. Gay aktivista a dramatik Larry Kramer opísal film ako „nečestný“ a „jednoducho nie dosť dobrý“. Tiež hovoril, že je „často politicky, právne a medicínsky nepresný“. (Arsenal83)
  • Film sa natáčal od 20. októbra 1992 do 4. februára 1993. (Arsenal83)
  • Pre scénu v budove súdu, kde Tom Hanks dvíha košeľu a na tele vykazuje známky choroby, bola použitá hruď človeka, ktorý skutočne trpí AIDSom. (Arsenal83)
  • Domáce videá na konci videa zobrazujúce Andrewa ako dieťa sú skutočné zábery z detstva Toma Hanksa. (Arsenal83)
  • Kameraman Tak Fujimoto sa objavil aj ako postava filmu. Je to lekár v nemocnici bezprostredne po scéne pôrodu. (Arsenal83)
  • Všetky scény natáčané v byte Andrewa Becketta (Tom Hanks) sa nakrúcali v noci. Svetlá spôsobili, že scény nasnímané cez deň vyzerali ako denné svetlo. (Arsenal83)
  • Film takmer nevznikol, keď Orion Studios vyhlásilo bankrot v decembri 1991. Producent Edward Saxon sa musel postaviť pred konkurzný súd, aby ho presvedčil, že práva na film by nemali byť zhabané ako aktívum v prípade bankrotu štúdia. Súd rozhodol v jeho prospech. (Arsenal83)
  • Scény zo súdnej siene sa natáčali v skutočnej súdnej sieni, ktorú mesto umožnilo filmárom využívať. Nebola to filmová kulisa. (Arsenal83)
  • Kým Tom Hanks musel pre svoju rolu chudnúť, od Denzela Washingtona sa naopak žiadalo, aby pribral. Washington potom podpichovačne Hanksa provokoval, keď pred ním často jedol čokoládové tyčinky, kým on bol na hladovke. (Arsenal83)
  • V rozhovore pre The New York Times v júni 2022 Tom Hanks povedal, že film by sa dnes nenatočil s heterosexuálnym hercom v úlohe gaya, pretože by sa hovorilo, že to nie je autentické. Pritom však potvrdil, že vtedy to bolo správne: "Jediný dôvod, prečo sa ľudia toho filmu nebáli bol fakt, že som toho homosexuála hral." (Arsenal83)
  • Film mal svetovú premiéru v Los Angeles 14. decembra 1993, kde sa aj vyzbieralo 250 000 dolárov pre projekt boja s AIDS v Los Angeles. (Arsenal83)
  • Prosadit film do výroby nebylo snadné, a to nejen kvůli kontroverznímu scénáři, ale také proto, že v tu dobu byla nemoc na vrcholu a miliony Američanů v souvislosti s ní někoho ztratili. Nálada proti homosexuálům ve společnosti v té době dosahovala bodu mrazu a lidé se jich začali bát a nenávidět zároveň. (sator)
  • Události ve filmu jsou podobné událostem v životě právníků Geoffreyho Bowerse a Clarence B. Caina. Bowers byl advokát, který v roce 1987 žaloval právnickou firmu Baker McKenzie za neoprávněné propuštění v jednom z prvních případů diskriminace lidí s nemocí AIDS. (sator)
  • Tom Hanks (Andrew Beckett) se dost ošklivě zranil při scéně ze soudní síně, kdy se Andymu udělá zle a spadne na roh stolu a poté na zem. Hanks prohlásil, že autentičnost jeho bolesti je 100 %, že ji nemusel hrát. (Kroup4)
  • Herec Ron Vawter (Bob Seidman) – představitel jednoho z šéfů žalované právnické firmy, který byl posledním svědkem u soudu – trpěl nemocí AIDS. Studio ho kvůli tomu nechtělo obsadit, což bylo paradoxní vzhledem k tomu, že film vyprávěl o diskriminaci lidí s nemocí AIDS. Režisér Jonathan Demme však na obsazení Vawtera trval a jeho účast ve filmu si u studia TriStar nakonec vyvzdoroval. Vawter zemřel čtyři měsíce po uvedení filmu v amerických kinech. (casyy)

Súvisiace novinky

Stmívání nad Hamletem

Stmívání nad Hamletem

08.06.2009

Ultimátní zmodernizovanou verzi Shakespearovy klasiky předvedl Arnold v Posledním akčním hrdinovi, ale brzy se dočkáme další. Catherine „vykopli mě od Stmívání“ Hardwicke je teď spojována s mnoha… (viac)

Reklama

Reklama