Reklama

Reklama

Precious

  • Česko Precious (viac)
Trailer

Šestnáctiletá obézní Afroameričanka Claireece „Precious" Jones (Gabourey Sidibe) žije krutým životem. Nejen, že hlavní hrdinku psychicky týrá a ponižuje její matka (Mo´Nique), ale navíc čeká již druhé dítě se svým nepřítomným otcem. Oporou jí není ani okolní svět a školou prochází s dobrými známkami, aniž by si kdokoliv všiml, že neumí číst ani psát. Precious je někdy na dně, ale nikdy se nevzdává. Pod hrozbou vyloučení ze školy přijímá nabídku přestupu do alternativní školy. I když nezná význam slova alternativní, instinkt jí napovídá, že je to příležitost, na kterou čekala. Zde potkává trpělivou učitelku, paní Rainovou (Paula Patton). Precious nastupuje na novou cestu, která ji vyvede z temnoty, bolesti a bezmocnosti k lásce a svobodnému rozhodování. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (2)

Trailer

Recenzie (372)

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Na Precious ma zaujali dve veci, ktoré by som od podobne ladeného filmu nečakal. Za prvé je to pohľad do afroamerickej komunity, ktorý dokáže byť poriadne krutý aj bez toho, aby sme sledovali dealerov drog, zo zbraní strieľajúce deti a chápavo kývali hlavou nad bezvýchodiskovosťou situácie. Precious si vystačí "iba" s krutým životom ako takým, bez akcie, sprevádzajúcej spomenuté charakteristické prvky "černošských" filmov. Za druhé cítiť vo filme niečo ako autorský vklad, ale neviem, či striedanie nálad nie je spôsobené iba románovou predlohou, ostatné Danielsove filmy som nevidel. Z toho vyplýva aj jediná výčitka, mierne zbrzdené tempo v druhej časti filmu. Príjemným bonusom je vidieť Mariah Carey prvý krát na kamere v "civile", ako priemerne vyzerajúcu štyridsiatničku. Bola mi tak sympatickejšia, ako v jej ľubvolnom videoklipe. Zato Kravitz musí byť čávo vždy. ()

Rex Mundi 

všetky recenzie používateľa

Uf, bola to silnejšia skúška nervov než kdejaký horor. Keď som videla, čo robila a hlavne hovorila dennodenne Precious jej primitívna matka, bolo mi jasné, že z toho normálne, nezranené ľudské stvorenie nemohlo vzniknúť. V daných podmienkach je aj psychický stav Precious celkom pochopiteľný, ani na sekundu by mi nenapadlo začať na podobne stýranú bytosť kričať, nech sa vzchopí a postaví na nohy - v takýchto stavoch to jednoducho nefunguje, a keď sme to nezažili, nemôžeme to ani posúdiť (na margo komentára od Kiddo). A to vlastne - ako poznamenala KevSpa - režisér niektoré emočne vypäté scény utlmoval umeleckým zámerom. Lenže neviem akú rolu hrali Preciousine fantázie v knihe, spolieham sa preto na tvorcov filmu, že tam proste museli byť. ()

Reklama

JANARYBA 

všetky recenzie používateľa

Postupné rozkrytí toho, co se děje v hlavě jedné negramotné černé 16leté maxitlusťošky....Univerzální příběh o tom, jak děti nemají a nebudou mít asi nikdy šanci obrany před týráním ze strany rodičů. Naštěstí se o těchto tématech už alespoň mluví, ale stále mi zůstává rozum stát, kolik perverzních chlapů nejčastěji ve vlastní rodině "przní" děti od útlého věku (zde od 3 let pod "dohledem" matky). ()

lola3121 

všetky recenzie používateľa

Deprese nejvyššího řádu. Takové rodiče aby člověk pohledal, milující otec, který dcerušce právě udělal druhé dítě, a matka, která se tou nebožačkou taky nechává obšťastňovat, pokud jí zrovna nenadává, že je k ničemu. Nevěřím, že by se z tohohle marasmu někdo dokázal vlastním úsilím dostat. Zaujala mě sociální pracovnice v podání Mariah Carey, která tady kupodivu není za hvězdu, ale normální ženskou, a hlavně vskutku oskarový výkon Mo´Nique. Přesto pochybuju, že bych si to chtěla někdy pustit znovu. ()

viperblade 

všetky recenzie používateľa

Tak nevím. Precious je drama, které mě nezasáhlo tak, jak by mělo. Což je škoda, protože upírat tomu potenciál, který tento film měl, nebudu. Ano, jsou tu silné momenty, ano Mo'Nique hrála fakt skvěle a jí ztvárněnou postavu jsem opravdu nenáviděl. Ale celkově se mi nelíbil styl kamery. Nevím, ale pořád mi to přišlo jako nějaké home video. Pokud to byl záměr, tak na mě nefungoval, spíše naopak. Takže mi vycházejí 3 hvězdy. P. S. Hodně jsem se divil, jak dobře udělali z takové krásky, jakou je Mariah Carey, normální, obyčejnou ženskou. Aneb make-up nad zlato… :-) ()

Galéria (49)

Zaujímavosti (13)

  • Do role Precious bylo navrhováno přes 400 dívek. Gabourey Sidibe roli získala šest týdnů před začátekm natáčení. (HellFire)
  • Režisér Lee Daniels navrhol prerušiť natáčanie filmu v jeho finálovej fáze, a to 22. januára 2008. Ako dôvod uviedol to, že v tento deň zomrel herec Heath Ledger. Snímku tak dokončili o deň neskôr. (MikaelSVK)
  • Film drží rekord za utržení 100 000 dolarů z měné než 50 kin. (HellFire)

Súvisiace novinky

Lenny a Alanis fušují do filmu

Lenny a Alanis fušují do filmu

03.11.2007

Hvězdy hudebního byznysu na plátnech kin nejsou ničím novým či neobvyklým. Od Elvise Presleyho až po Justina Timberlakea, zpěváky a muzikanty vždy lákalo zkusit i jiné múzy. Shodou okolností se tento… (viac)

Reklama

Reklama