Reklama

Reklama

V roku 1997, tesne pred návštevou pápeža v Rio de Janeiro, dostane kapitán Nascimento zo Špeciálnej operačnej policajnej jednotky nové poverenie – eliminovať drogových dílerov v nebezpečných slumoch, okolo ktorých pápež zamýšľa prejsť. Nascimento sa pokúša nájsť svojho nástupcu, pretože jeho manželka je tehotná a on je rozhodnutý odísť z aktívnej služby a pracovať ako tréner nových regrútov. Medzitým dvaja idealistickí priatelia Neto a André Matias nastúpia do policajného zboru a očakávajú, že sa z nich stanú čestní policajti a budú bojovať so zločinom. Lenže vidia iba korupciu, nekompetentnosť a hlúpu byrokraciu. Po vážnom incidente v Morro da Babilônia sa preto rozhodnú prejsť k Špeciálnej operačnej policajnej jednotke. V nasledujúcich mesiacoch sa životy kapitána Nascimenta, Neta a Andrého vzájomne prepletajú. V uliciach Rio de Janeiro prežijú len tí najschopnejší... (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (2)

Trailer 2

Recenzie (643)

Adrian 

všetky recenzie používateľa

Nekompromisna drama s akcnymi prvkami, nadvazjuca na to najlepsie co v divackej pamati ukotvilo skvele Mesto bohov. I vdaka zvolenej nechronologickosti v rozpravani, z pociatku rozkosateny pribeh sa postupne formuje do komplexneho obrazu o praktikach a vztahov medzi drogovym podsvetim a Military Force v nespocetnych slumoch Ria de Janeira. Dva naoko protikladne svety, ktore v jadre su vsak rovnako zhnite a skazene. System, ktory neprinasa osoh jej clenom, ale v samopozierajucej spupnosti plodi permanentne zlo. A nad tymito zlozkami stoji specialne zasahove komando BOPE, ktorej praktiky su vsak rovnako drsne a tvrde, ako tych, proti ktorym bojuje. Klin vybijes klinom, alebo dalsi priklad toho, ze v chorom svete dneska uz nie je nikto "cisty", existuju iba diferencie, kto je nakolko "spinavy". Vyborne zahrane i nasnimane (realnost znova raz presvedcivo podopierana hlavne handy camerou). ()

petero 

všetky recenzie používateľa

Po Meste Bohov opäť skvelí a autentický film z prostredia skorumpovanej polície, gangstrov, zásahovej jednotky, výcvik (scéna s granátom). Film dobre vystihuje pocity (nielen) rozprávača príbehu – veliteľa týmu snažiaceho sa nájsť spomedzi uchádzačov svojho budúceho nástupcu, ktorý musí byť rovnako nekompromisný a minimálne tak dobrý ako je on sám. ()

Reklama

Shakers 

všetky recenzie používateľa

Rio de Janeiro a totálny bordel plný feťákov a skorumpovaných fízlov. Scenár je prekvapivo skvelý a tak ako na papieri, tak aj vo filme proti tomu bordelu výrazy špeciálna jednotka, ktorá má nie len drsné podmienky na prijatie, ale aj drsné podmienky na bojovom poli a drsnú atmosféru k tomu. Prvá polovica skvelo nastrelí dej a ta druha skvelo zastrelí koniec. 80% - 4* ()

Bluntman 

všetky recenzie používateľa

Pravičácká testosteronová a otravně namachrovaná sračka, která diletantsky distribuuje informace ve vyprávění, vytváří si nezáživné narativní alibi pro nechronologičnost a nemůže se rozhodnout, jestli je nám film podáván optikou nespolehlivého vypravěče, nebo se má jednat o fabulaci faktu a kvazidokumentární tendenci v podobé persifláže Města bohů si víc jak 2* nezaslouží. Jo, a ten voice-over je značně redundantní a "nefilmový". Ani se nedivím, že TROPA DE ELITE vyhrála zrovna tam, kde vyhrála, když se na onom festivalu oceňují ve skutečnosti archaické a ideologicky problematické hloupé filmy, o nichž není inspirativní jakkoliv diskutovat. ()

Superpero 

všetky recenzie používateľa

Skoro až polodokument ukazující jak to chodí v brazilské policii a hlavně v BOPE, elitní jednotce, kde ze sta lidí dokončí výcvik jen 5 nejlepších. Kucí se s tim neserou a když vběhnou do favely je zle. Prd prd, čistá akce s chladnou hlavou a drogoví dealeři padají k zemi. Když někdo přežije a chtěj z něj dostat info, tak přijde na řadu dýchání do pytlíku :) Brazílie je holt divočina a po dobrym to tam prostě nejde, to se nám film snaží sdělit. Sleduje navíc příběh dvou kadetů, kteří by mohli nahradit současného kapitána, který jej již unaven svou prací. Akce je tam méně než jsem čekal, a není nějak filmově bombastická, je prostě precizně provedená, aby dealeři neměli šanci. Nejvíc mne ale dostal výcvik, fakt megapeklo. Suma sumárum je třeba Město bohů lepší film, ale tohle zase končí poctivou ranou brokovnicí do ksichtu. ()

Galéria (25)

Zaujímavosti (11)

  • Knižní předloha byla v době vydání velmi kontroverzní, protože líčila policejní jednotku BOPE jako "stroj na zabíjení" a podrobně popisovala zmařený pokus o atentát na tehdejšího levicového guvernéra Ria de Janeira Leonela Brizolu. Vojenská policie poté údajně pokárala a zavrhla spoluautora knihy, bývalého člena BOPE Andrého Batistu. (chelseaman22)
  • Ve filmu odehrávajícím se v roce 1997 se v jedné scéně objeví Volkswagen Golf čtvrté generace, ten se ale začal vyrábět až roku 1998. (WillyMarks)
  • Hlavní postava Roberta Nascimenta (Wagner) byla pojmenována podle zločince Sandra Nascimenta, který byl zastřelen policií 12. 6. 2000 po únosu autobusu, o němž pojednává dokument Ônibus 174 (2002). Inspirací pro postavu byl skutečný příslušník jednotky BOPE a spoluautor knižní předlohy Rodrigo Pimentel, který se objevil v malé roli v pokračování filmu Elitní jednotka 2: Vnitřní nepřítel (2010). (Caaslav)

Súvisiace novinky

Padilha si opět vyšlápne na zkorumpované poldy

Padilha si opět vyšlápne na zkorumpované poldy

15.04.2013

Brazilec José Padilha, který se proslavil dvěma díly nekompromisního nářezu Elitní jednotka, pořád bojuje s remakem RoboCopa. A přestože ho tato zkušenost před několika měsíci přiměla prohlásit, že… (viac)

RoboFassbender?

RoboFassbender?

26.09.2011

Není vyloučeno, že Michael Fassbender si po roli androida v Prometheovi Ridleyho Scotta střihne další sci-fi roli. Dokonce jednu z nejikoničtějších vůbec. Brazilský režisér José Padilha, kterého… (viac)

A remake RoboCopa vám přináší...

A remake RoboCopa vám přináší...

13.03.2011

Darren Aronofsky? Kdepak, ten od projektu dávno odstoupil kvůli odkladům, způsobeným finančními problémy studia MGM. To se mezitím otřáslo z nejhoršího a rozběhlo jak práce na Hobitovi a třiadvacátém… (viac)

Reklama

Reklama