Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Po prijatí zákona, zakazujúceho výrobu a predaj alkoholických nápojov, nastala v USA v dvadsiatych rokoch éra prohibície, ktorá bola zároveň aj érou vzostupu mocných zločineckých gangov, ktoré mali z nelegálneho alkoholu výnosný obchod. Hlavou najmocnejšieho z nich bol známy chicagsky mafián Al Capone. Na druhej strane stoji mladý a ambiciózny policajt plný ideálov Eliot Ness. (RTVS)

(viac)

Videá (1)

Trailer 2

Recenzie (908)

Shit 

všetky recenzie používateľa

Netradiční gangsterka, ale prostě skvělá. Brain de Palma film nadupal hvězdami typu Kevin Costner, Sean Connery nebo naprosto úžasným Robertem De Nirem a nikdo z nich ani v nejmenšim nezklamal a nezůstal své pověsti nic dlužen. Příběh je originální a občas docela dost drsně podanej a tim se ještě zlepšuje už tak vynikající atmosféra týhle gangsterky. Pro mě to je jeden z nejlepšách De Palmových filmů ()

tron 

všetky recenzie používateľa

„Neschvaľujem vaše metódy.“ – „To preto, že nie ste z Chicaga.“ Brian De Palma je ďábel. Ostré tempo mu vydrží od začiatku po koniec. Na tom má rovnaký podiel vynikajúce herecké obsadenie (De Niro je „štandardný“, no Costner, Connery, Garcia a účtovník Smith nemajú chybu), výborne vystihnutá dobová atmosféra (kostýmy, účesy, správanie postáv, autá, masky, výprava, rekvizity), rozkošne silácke hlášky, ktoré som filmárom žral z ruky („TAKÉTO kvičanie si mal na mysli?“; „A čo si TERAZ ochotný podstúpiť?“; „Tak toto je ale riadna fušerina.“) a kultové scény. Kvôli niektorým sa vo vás Michael Myers krvi nedoreže: ak by vám nestačila nezabudnuteľná scéna vo výťahu, potom vás akiste dostane majstrovská pasáž v Conneryho dome. Tento film odsýpa, ale je to taká „poriadne chlapská záležitosť“ (asi som úchylný, ale tak dobre a „včas a na správnom mieste“ použité krvavé detaily ma takmer dojali), že si skutočne nie som istý, nakoľko sa snímka (napriek prítomnosti dvoch mužských sex symbolov) môže páčiť ženám. Ak vás rozosmeje hrdinova odpoveď „V aute.“ na otázku „Kde je Nitti?“, päť minút po tom, čo ho zhodil na auto zo siedmeho poschodia, vpustite si toto vybíjacieho komando k sebe domov. P.S. Sranda je, že De Niro v tom čase mal na konte KRSTNÉHO OTCA II a Andy Garcia sa chystal na tretieho. P.S. 2 Nech to znie akokoľvek čudne a rozprávkovo, neslávne slávny mafiánsky boss Al Capone nakoniec skutočne išiel do basy za „obyčajné“ dane. ()

Reklama

H34D 

všetky recenzie používateľa

Teprve po opakovaném zhlédnutí plně doceňuji De Palmovu brilantní režii - v mysli si rozbíjím film na jednotlivé scény a nepřestávám žasnout, jak skvěle fungují i vytržené z kontextu, natož zakomponované do jednoho hollywoodsky příkladného díla. Costnerovo budování odhodlání, Conneryho výslech, první velký střet s mafií, legendární přestřelka na schodech, vyvrcholení na střeše - vše má jakýsi náboj nezapomenutelnosti a skvěle vybudovaný emocionální nádech, který obepíná každý kličový moment filmu přesně tak, aby se více vryl diváku pod kůži, ale zároveň nepřerůstal v patos a nestavěl se na první místo. Klasika první třídy! 9/10 ()

petaspur 

všetky recenzie používateľa

Western z dob prohibice. Čtyři neúplatní policisté rozhodně nejsou abstinenty, ale trpělivě s konzumací alkoholu čekají na dobu, kdy bude zákonem povolen. A místo toho, aby popíjeli drahou lihovinu schováni za domovními dveřmi (jako jejich kolegové), tak se rozhodnou nesmyslný zákon chránit za cenu vlastních životů. Je to trochu absurdní, ale dobře natočené. ()

Mahalik 

všetky recenzie používateľa

O tom, že Connery a De Niro jsou brilantní heci psát nebudu, to snad už ví každy. Ovšem tenhle film mi ukázal, že i Andy Garcia je setsakra dobrej a i když z Kevina Costnera neskáču radostí do peřin, tak i on se docela vytáhl. Vlastně se na tomhle filmu sešla skvělá parta lidí, která mi přirostla k srdci. A úvodní melodie Ennia Morriconeho mi zní v uších ještě teď. ()

Galéria (46)

Zaujímavosti (54)

  • Filmaři pracovali v amerických státech Montana a Illinois. Natáčení začalo 18. srpna 1986 a skončilo na začátku roku 1987. (Varan)
  • Jim Malone (Sean Connery) při svém skonu s ohledem na utrpěná zranění adekvátně nekrvácel. Odvezli jej do nemocnice a podle jiné mrtvoly mu "upravili" krvavé oči. (Kulmon)

Súvisiace novinky

Ennio Morricone - The Official Concert Celebration

Ennio Morricone - The Official Concert Celebration

23.11.2023

Ennio Morricone - The Official Concert Celebration bude unikátní hudební událost s velkolepou produkcí, jejímž kurátorem je samotný Ennio Morricone. Pražský koncert se bude konat 6. dubna 2024 v O2… (viac)

Pacino, Mortensen a Travolta v jednom filmu

Pacino, Mortensen a Travolta v jednom filmu

16.05.2023

Oznamování velkých projektů těsně před začátkem festivalu v Cannes pokračuje a po novince Rona Howarda tak dostáváme zprávy také o chystaném a poměrně unikátním filmu amerického režiséra a dramatika… (viac)

Zemřel Sean Connery

Zemřel Sean Connery

31.10.2020

Letošní Halloween se pro filmové fanoušky ponese spíše ve velmi smutném duchu, z Velké Británie totiž dorazila zpráva o úmrtí legendárního skotského herce a prvního představitele agenta 007, Sira… (viac)

De Palma se vrací za kameru

De Palma se vrací za kameru

04.05.2017

Brian De Palma byl od 70. do 90. let filmařskou extratřídou, jíž vděčíme za Zjizvenou tvář, Neúplatné nebo Carlitovu cestu. Po Mission: Impossible ale začal trochu strádat a přišel o diváckou… (viac)

Reklama

Reklama