Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tom Cruise v hlavnej roli špionážneho thrilleru. Film bol z časti natočený v Prahe, vznikol na motívy populárneho televízneho seriálu, ktorý sa u nás vysielal pod názvom Nulová šanca. V Spojených štátoch sa film, v ktorom Tom Cruise nielen stelesnil ústredného hrdinu, ale tiež ho aj produkoval, stal diváckym superhitom... Pri akcií na americkej ambasáde v Prahe dôjde k masakru elitnej špionážnej jednotky CIA. Šéf chce odhaliť zradcu vo vlastných radoch a podozrieva mimoriadne schopného agenta Ethana Hunta. Nespravodlivo obvinený mladík sa preto púšťa do pátrania na vlastnú päsť a na každom kroku mu pri tom hrozí smrteľné nebezpečenstvo. Odhalená pravda je šokujúca pre všetky zúčastnené strany... (TV Dajto)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (658)

Rimsy 

všetky recenzie používateľa

Divná slátanina, kterou jsem ani na druhý pokus nedokoukal celou. Z mikrospánků se staly makrospánky a až na třetí pokus jsem (vybavený nemalou dávkou prášků proti usnutí) film dokoukal. No, opravdu to za to nestálo. Nepřehledný děj, šílený scénář a nejedna logická chyba dělá z filmu opravdu špatnou podívanou. Ani ta Praha to nezachrání... ()

Jara.Cimrman.jr 

všetky recenzie používateľa

"Zaparkovat vrtulník v trezoru je mnohem snadnější než se vloupat někam do sídla ústředny CIA." Ani jednu z těchto činností jsem nikdy neprováděl, takže nemohu posoudit, zda je tato úvaha správná. Co však posoudit mohu, tak to je skutečnost, že od chvíle, co jsem slyšel rockovou verzi znělky od Adama Claytona a Larryho Mullena, tak jsem se v kině příjemně usadil a hltal jsem první vystoupení agenta Hunta. A byl jsem z něj nadšený, protože to mělo tempo, nasazovaly se obličeje, akcí se nešetřilo, občas se napínavě viselo na laně, taky se vlálo na vlaku a nikdo si nemohl být zcela jistý tím, kdo je dobrý, kdo je zlý a kde se tam vzal Vašut. O některých detailech se samozřejmě nesmělo moc přemýšlet, ale vzpomínka na osobní prohlídku agentky Claire mi to stejně nedovolila. ()

Reklama

dr.horrible 

všetky recenzie používateľa

Ten film zostarol viac než som myslel. Predovšetkým keď ide o reálne technické hračky (žuvačkové bomby nestarnú), ako Redgraveovej najmodernejšia disketová mechanika, alebo keď Cruise zadá do internetu slovo biblia a nájde mu to 26 výsledkov. A naháňačka s helikoptérou už dnes vyvoláva mierny úsmev. Čo nestarne je De Palmova réžia. Ikonická zlanovacia scéna, alebo myslím prvýkrát (vo svojich medziach) reálna naháňačka po streche vlaku (predtým sa po vlakoch behalo, skákalo a viedli sa šermiarske súboje). Všetky tie intrigy, všetky tie strihy, neustála hra s divákom a vlastne aj vzájomná hra medzi postavami (v rámci celého filmu nie je snáď jediný okamih, kde by mali všetky hlavné postavy rovnaký prehlad o tom, kto vie čo). A úplne najradšej mám "vyraďovací" pražský úvod. Kult. ()

sniper18 

všetky recenzie používateľa

V druhej polovici deväťdesiatych rokov sa už začala tvár áčkového akčného žánru razantne meniť, s čím som sa v tej dobe zmieroval len ťažko, ale postupom času som sa tomu predsa len lepšie prispôsobil. A práve Mission: Impossible je jeden z tých najzásadnejších predstaviteľov, pričom rozbehol sériu, ktorá je tu s nami stále aj po štvrťstoročí. Nikdy som moc nebol na tieto špionážne zápletky, snaží sa to tváriť realisticky, ale predsa len to úplne nejde, no tu je ten dej podaný dostatočne zaujímavo. Kľudne by som bral aj dlhší úvod s lepším predstavením tímu, tu sa ide na vec takmer okamžite. Tempo je síce polovicu filmu také pomalšie a chýbajú mi nejaké skutočne zapamätania hodné situácie, ale je to zaujímavé a celkom nepredvídateľné, divák si nemôže byť ničím istý. A v druhej polovici už sú karty rozdané, pribudnú výborné postavy a nezabudnuteľné atrakcie, tu sa je už stále na čo pozerať. Obsadeniu sa tu nedá moc vytknúť, Tom Cruise ma v týchto mladých rokoch nebavil ešte ani zďaleka tak, ako teraz, ešte sa v tomto žánri len hľadal a vidno to aj tu. Herecky tu občas zaostáva a aj tá jeho postava mi prišla taká všelijaká, miestami sebavedomý a následne ustráchaný, hlavne v tej prvej polovici, ale som samozrejme veľmi rád, že tu bol, lebo inak by sa séria nikdy nedostala tam, kde je teraz. A mimo neho poteší hlavne trio, John Voight, Jean Reno a samozrejme Ving Rhames, ktorý už sérii zostal verný. Akcia je vo svojej kategórii veľmi dobrá, toto nie je primárne akčný film, takže klasická akcia sa tu nenájde, Cruise dokonca ani raz nevystrelí a rozdá asi dva údery, ale o to tu nejde. Vniknutie do databázy CIA je jedna z najslávnejších scén vôbec a je skutočne perfektne vymyslená a o napätie nie je núdza a finále s TGV je síce ako z iného filmu, zvyšok filmu sa aspoň tvári celkom uveriteľne, toto už je riadne prestrelené, ale aj tak je to nápadité a s pár výbornými momentmi. Brian De Palma nie je akčný režisér, takže aj k tejto látke pristúpil inak, než tvorcovia po ňom, ale odviedol nemenej dobrú prácu, A k tomu tá hudba, ktorá ma baví vo všetkých variáciách, Takže tento prvý Mission: Impossible ma kedysi vôbec nezaujímal, ale s odstupom času si ma získal a nemôžem ho kritizovať, lebo rozbehol sériu, ktorá sa v súčasnosti nachádza na vrchole akčného žánru. 75% ()

nascendi 

všetky recenzie používateľa

Nehanbím sa za to, že Mission: Impossible som si premiérovo pozrel takmer štvrť storočia po vzniku. Je to údajne kultový film, začiatok nejakej série, z ktorého som poznal iba zvučku, ktorú je prakticky nemožné nepoznať. Napriek kultovosti mi film pripadal trápno smiešny, ktorý po znesiteľnej úvodnej časti klesal voľným pádom ku dnu, kde už bolo miesto iba pre priestor pre bujarý smiech nad absurditami, ktoré sa nepáchali ani pri bondovkách. Okrem toho sa mi zdalo, že výkona Toma Cruisa bol viac rozpačitý, než presvedčivý. Samozrejme, že niet sily, ktorá by ma donútila pozrieť si pokračovania. ()

Galéria (69)

Zaujímavosti (62)

  • V úvodní scéně, ještě před ikonickou znělkou, píchne Hunt (Tom Cruise) agentce injekci, na které je vidět, že jehla nemá žádné ostří, ale zarovnaný tupý konec. (icewhite)
  • Bylo napsáno a nadiskutováno mnohé o tom, jak v polovině 90. let natáčení tohoto filmu způsobilo přibrždění tehdejšího přílivu zahraničních zakázek do ČR. V knize Jaroslava Sedláčka "Rozmarná léta českého filmu" je situace popsána takto: "Přislušné oddělení úřadu vlády, které spadalo pod ministra bez portfeje Pavla Němce, podepsalo nájem na Nosticův palác a okolí za 80 tisíc korun za jednu filmovací noc," říká tehdejší generální ředitel společnosti AB Barrandov Václav Marhoul. "Těch noček bylo pět. Ve chvíli, kdy se pan ministr Němec dozvěděl, že Tomu Cruisovi, který si přece zapaluje doutníky minimálně tisícidolarovkou, to pronajali za pouhých 80 tisíc, tak to vlastním rozhodnutím zvýšil na 580 tisíc za noc." Tak razantní navýšení a neseriózní jednání logicky Cruisovi hnulo žlučí. "Tom Cruise se objednal u Václava Havla, aby si stěžoval, Václav Havel volal premiérovi Klausovi, premiér Klaus poslal Václava Havla do prdele a přikryl pana Němce. Posledním krokem byl můj telefonát panu Němcovi, kdy šlo o rozdíl 2,5 milionu korun. Snažil jsem se ho přesvědčit, ať nechají původní cenu 80 tisíc s tím, že Barrandov těch rozdílných 2,5 milionu zaplatí, protože mi bylo jasné, co se stane a co se taky nakonec stalo. Tom Cruise je člověk, kterému se novináři hrabou v popelnicích, aby zjistili, čím si čistí zuby, takže ve chvíli, kdy se vrátil zpátky do Hollywoodu, tak poskytl několik rozhovorů, z nichž nejzásadnější byl pro Vanity Fair, v němž Českou republiku nazval naprostým Debilovem a Drnákovem, že je tu stále komunismus a že se tu nedají točit filmy. Takže Mission: Impossible kvůli dvěma a půl milionu korun, protože my přece ty Amíky sedřeme dranžírákem, pěkně až na kost, připravila český filmový průmysl o stamiliony na dalších zakázkách, které sem po takové negativní reklamě od Toma Cruise logicky nepřišly. Trvalo minimálně dva roky, než se celá kauza pozapomněla a začaly se věci vracet do normálu," říká Václav Marhoul. Ke knižnímu shrnutí lze ještě dodat šťastný konec - po nekrátké době se do Prahy vrátila i série Mission: Impossible, konkrétně její část Ghost Protocol (2011). (NIRO)
  • Šestimístný kód pro vstup do místnosti střežící seznam tajných agentů je 789551. (HellFire)

Súvisiace novinky

Lednové tipy z VOD služeb

Lednové tipy z VOD služeb

31.01.2024

Zima nám stále ještě nekončí, a tak pokud hledáte nápady, jak si zpříjemnit chladné večery strávené u televizních obrazovek v pohodlí a teple domova, máme pro vás opět pár zajímavých i netradičních… (viac)

Osmá Mission: Impossible se o rok odkládá

Osmá Mission: Impossible se o rok odkládá

24.10.2023

Mise: Posunuta. Tak by klidně mohl znít název příštího filmu v sérii Mission: Impossible herce a producenta Toma Cruise, který byl studiem Paramount nejenže čerstvě odsunut z června příštího roku až… (viac)

Nová Mission: Impossible sbírá nadšené ohlasy

Nová Mission: Impossible sbírá nadšené ohlasy

20.06.2023

Tom Cruise loni vlastnoručně zachránil kina a jeho Top Gun: Maverick se po fenomenální jízdě napříč světem zastavil až těsně pod 1,5 miliardami dolarů. Letos se něco podobného, ačkoliv tam to člověk… (viac)

Studio Paramount odhalilo názvy svých novinek

Studio Paramount odhalilo názvy svých novinek

29.04.2022

Tento týden probíhá ve Spojených státech akce zvaná CinemaCon, na níž jednotlivá studia prezentují novinářům a všelijakým insiderům své nadcházející snímky. Jen za posledních pár dní jsme se tak… (viac)

Reklama

Reklama