Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Akčný
  • Dráma
  • Animovaný
  • Komédia
  • Krimi

Obľúbené filmy (10)

Posledný skaut

Posledný skaut (1991)

Chuťovka rokov deväťdesiatych, ktorú v našich končinách a ešte na videách preslávil famózny meškajúci, hláškujúci český dabing. Nikdy sa tohto filmu nenasýtim napriek všetkým jeho drobným nedokonalostiam. Ja som Joe Hallenbeck. Hrdina. A hotovo.

Constantine

Constantine (2005)

Francis Lawrence svojou prvou celovečernou prvotinou natočil jeden z najlepších filmov vôbec. Vysoko inteligentný, scenáristicky prepracovaný a umne zrežírovaný temný komiks o Johnovi Constantineovi, vyvrheľovi z neba, ktorý svojským spôsobom bojuje proti démonom a prízrakom zo strany pekelnej. Na tomto filme som v scenári, za kamerou, ale ani pred ňou nenašiel ani po X pozretiach jedinú chybičku, nezrovnalosť či nelogickosť. Výborne obsadený mysteriózny príbeh drží diváka za gule od prvej sekundy po poslednú. Poukázať na herecký výkon kohokoľvek vrátane vedľajších rolí by bolo nespravodlivé k ostatným, no či samotný John, či krásna Isabel, Papa Midnight, Gabriel alebo aj sám Lucifer boli famózni. Ale aj tak mi to nedá, Peter Stormare bude pre mňa navždy ikonickým Satanom (prvá liga spolu s Gabom Byrnem v End of Days). Film mám vo svojej TOP 10tke a nič nenasvedčuje tomu, že ju niekedy opustí. A ten záver, tak to je luxusná lahôdka. Bomba.

Mission: Impossible

Mission: Impossible (1996)

Pre mňa klasika medzi špionážnymi akčnými thrillermi a to s dokonalými dovtedy nevidenými trikmi a navždy zapamätateľnými scénami. Nikto nemôže spochybniť, že scéna spúšťania na lane vo vodorovnej polohe bola parodovaná, alebo kopírovaná nespočet krát vo filmoch, seriáloch, animákoch, či dokonca v detských knihách. Za mňa určite vyhráva akcia vlak/vrtuľník a prosím nebavme sa o fyzike, reálnosti a tak podobne. Je to predsa kuva film. Špičkové obsadenie, mladý Tomáš a predzvesť skvelej série (ak odignorujeme dvojku), to je pre mňa značka MI:.

Sedem statočných

Sedem statočných (1960)

Nesmrteľný film. Nezabudnuteľné postavy. Hudba, ktorá Vám pripomenie, aký dokonalý vie byť film, keď je jeho neoddeliteľnou súčasťou. Toto je klasika klasík, ktorú by už z rešpektu nemal hodnotiť nik pod 4 hviezdy, radšej nech sa taký čas zdrží hlasovania. Proste dokonalosť.

Otcovia a dcéry

Otcovia a dcéry (2015)

Russell Crowe je pán herec, to je proste fakt. Ale poďme pekne od začiatku. Film sleduje dve časové línie. Tá prvá je vzťah otca a dcéry v ťažkej životnej situácii, pričom sa jedná v zásade o to, že dve zvrátené hyeny sa rozhodli zneužiť zdravotný stav a neľahkú finančnú situáciu otca k tomu, aby mu vzali milovanú dcéru. Táto časová línia je pútavá najmä svojou dojemnosťou a čistou nefalšovanou láskou rodiča a dieťaťa, plus je prvotriedne podfarbená skvelým hereckým výkonom RC. Druhá časová línia sleduje Katie o 25 rokov neskôr, sleduje jej prvý skutočný vzťah, ako aj spôsoby, akými sa vyrovnávala s poznamenaným detstvom. Tu musím povedať, že ma to bavilo o niečo málinko menej, ale len do zlomového momentu (nebudem prezrádzať). Bolo to smutné, ale reálne, bohužiaľ. Je to dojemný film o tom, ako sa s veľkou odvahou (ne)dá bojovať proti životným tragédiam a postaviť sa zoči voči sk******mu životu nech sa deje čo sa deje. Pre mňa veľmi emotívny film, vlastne ako väčšina Muccinových filmov. Veď si len spomeňte na Sedem životov alebo Šťastie na dosah. Aj toto je krásny a smutný film. A päť hviezdičiek dávam za hudobný podmaz lezúci až do srdca. Krásne.

Posteľ plná ruží

Posteľ plná ruží (1996)

Tento film je 5 hviezdny z niekoľkých dôvodov. Prvý romantický film, ktorý ma zaujal. Independent Lovesong bola úplne nádherne vložená do príbehu, že ju nemôžte nemilovať. Vedľajšia postava kamošky bola násobne viac sexi ako hlavná postava. Mužská rola bola tá romantická, to bola tá citlivá duša a ženská tu bola za tú zlú a chladnú. Síce to nezapadá do štandardov romantických filmov, zato to korešponduje so životom ako takým. A v čom spočíva fikcia, pretože romantické filmy fikciou sú ? V skutočnom živote by si žena nikdy ani s odstupom troch mesiacov nepriznala, že to posrala a nebola by schopná prísť s malou dušičkou požiadať o druhú šancu. To ony totiž nerobia, aj keby traktory padali. Milujem túto posteľ.

Koniec sveta

Koniec sveta (1999)

Fantastická záležitosť. Milujem tento film. Gabi Byrne ako druhý najlepší satan filmovej histórie a Arnie ako nebojácny Jericho, profesionálny bodyguard na pokraji osobného zúfalstva zo smrti ženy a dieťaťa. Ten film má správny pomer temnoty, akcie, paradoxne aj trefného humoru, proste parádna akčná klasika. Už úvodná scéna so satanom v reštike, či predstavenie Jericha v scéne s vrtuľníkom mali päť hviezd jak oči, a cupitajúca Robin Tunney to iba dokreslila. Arniemu rola sadla ako uliata a treba povedať, že svojou temnotou sa totálne vymykala jeho filmografii. Pán Komando vyzeral drsne, ale pritom skutočne dobrácky. Mňa ale neskutočne bavil Jerichov kolega stvárnený Kevinom Pollakom. Hláškujúce hovado, lenže neskutočne trefne a zábavne, pritom totálny sympaťák. Škoda, že títo týpkovia vo filmoch vždycky končia pod drnom. Jednou z najlepších scén bola kuchyňa a priamy rozhovor vládcu temnôt s Jerichom. Scenáristická lahôdka. Ten rozhovor som si vychutnal prvýkrát, keď som film videl v kine, aj xytíkrát, keď som ho pozeral o 23 rokov neskôr na detskom televíznom kanály. Za mojich čias sme za detské považovali Filmárika a Filmušku, nie Belzebuba a Archaniela Gabriela. Doce si starý. Ani sa mi nechce čítať čo presne vám na End of the Days prekážalo, že ste to stlačili ku 57. Ale zato viem koho by som na vás poslal. Gabi, trhaj. Päťka jak oči.

L. A. - Utajené skutočnosti

L. A. - Utajené skutočnosti (1997)

Bud White, Jack Vincennes, Ed Exley a Rollo Tomassi. Štyri zapamätateľné postavy scenáristicky nekonečne premakaného krimi thrilleru vsadeného do Hollyúdu rokov päťdesiatych. LA Prísne tajné reálne odštartovalo kariéru Russella Crowea a Guya Pearca. Podľa mňa ak máte radi krimi, filmy z policajného oddelenia a filmových detektívov so zásadami, ktorí sa neštítia násilia, tento film budete milovať. S čím nesúhlasím, je Oscar pre Kim. Keby ho dostal práve pán Vrana, to ok, ale pre Kim nie. Veď začo. Sledujeme troch hrdinov, každého z iného súdka, ktorých spojí jeden spoločný nepriateľ, Rollo Tomassi. Symbol zla s vesmírnym egom, že môže čokoľvek a prejde mu to. Koľko Rollov je u nás v politickom, či podnikateľskom prostredí ? Ešte tak nájsť takého Buda Whitea čo by ich rozj***l a Eda Exleyho čo by ich pozatváral. Nuž, ale pre mňa L.A. Confidential patrí do mojej top 10 filmov. A je to práve kvôli tým trom rôznorodým hrdinom a hercom, ktorí boli uveriteľní jak oči. Perfektná vec.

Nebezpečná rýchlosť

Nebezpečná rýchlosť (1994)

Jediný výstrel Jana de Bonta, ktorý trafil do čierneho, aleže kurva presne. Akčný film zažil vo svojej histórii niekoľko prelomových momentov a Speed bol jedným z nich. Akčňáky zažili svoju veľkú a veľmi typickú éru v osemdesiatych potom začiatkom deväťdesiatych, ale po tomto filme sa ich štruktúra absolútne zmenila. Film Speed priniesol fenomén do tej doby nevídaný a to nepretržitú akciu alebo aspoň dynamické dianie počas celej minutáže. Vynechali sa siahodlhé citové výlevy a podobne. Jednoducho dynamická akcia za akciou. Navyše v tomto filme trafili aj dokonalý kasting. Najmä rola Jacka Travena sadla Neovi ako uliata, ale nestratili sa ani ostatní členovia LAPD, či cestujúci autobusu. A áno, film obsahuje niekoľko nelogickostí, ale každá z nich sa dá odpustiť vzhľadom na žáner a vzhľadom na to, že každú vyvážila parádna akcia s úžasným soundtrackom. Milujem tento film.