Reklama

Reklama

James Farmer mladší popsal texaský Marshall jako "poslední město, které kapitulovalo v občanské válce". Sídlí zde škola Wiley College, ve které profesor Melvin Toslon (v podání dvojnásobného držitele Oscara Denzela Washingtona) vede debatní kroužek během jeho úspěšné sezóny v roce 1936. Jedná se prakticky o první spolek v Americe, ve kterém spolu debatují bílí a černošští studenti. Jejich úspěchy vyústí až v pozvání na národní šampionát na Harvardově univerzitě. Pro čtyřčlenný tým, kde je mimojiné i studentka a velice mladý James Farmer, je připravena zkouška ohněm v podobě debatních témat, jako jsou Jim Crow, sexismus, lynčování davu, zatýkání a výtržnosti, milostné aféry, žárlivost a posluchači státního rozhlasu. (Filmbox)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (127)

Wormboy 

všetky recenzie používateľa

Velmi slusna drama, ktora nam osvetluje jednu etapu z americkej historie, o ktorej sa na skolach neuci. Otroctvo je fakticky zrusene, avsak rasova segregacia a vsetky s tym spojene spolocenske neduhy ovladaju takmer celu americku spolocnost. Decentna rezia, skveli herci a inteligentne dialogy, aj napriek urcitej davke moralizovania a patosu, sposobilii, ze film je od zaciatku do konca zaujimavy, absolutne nenudi, neirituje a v konecnom dosledku co to aj priuci. Spolocnost mrtvych basnikov vsak jednoznacne ostava neprekonana. ()

Hees 

všetky recenzie používateľa

Pekná, taká milá rozprávka s Denzelom Washingtonom na pozdvihnutie sebavedomia čiernej populácie. Samozrejme, že v USA musí byť takýto film minimálne raz za rok, aby všetko bolo politicky korektné. The Great Debaters je slušný film a má peknú gradáciu deja a jednotlivý predstavitelia sa potýkajú s určitými problémami tej doby. Vykreslenie doby a problémy aké mali sa mi zdali hodnoverné, aj keď ja to môžem asi ťažko posúdiť. Pubertálne chovanie predstaviteľov filmu mi niekedy liezlo na nervy z dôvodu, že sa film zaoberal oveľa dôležitejšími problémami, ale postupne som si zvykol. Denzela samozrejme netreba chváliť za nadpriemerný herecký výkon keď on ho má v každom filme v podstate vždy vyčnieva. Dobre to najdôležitejšie po príbehu u mňa je či ma film bavil a tento áno, tak tomu zodpovedá moje hodnotenie. ()

Reklama

Padme_Anakin 

všetky recenzie používateľa

Sympatický Denzel Washington mě úspěšně přenesl do let 1935-1936, kdy platila úplně jiná pravidla než dnes.. Příběh pana profesora Tolsona a jeho svěřenců z debatního kroužku mě vtáhnul na první dobrou, příjemně strávený čas v dobré společnosti se spoustou krásných myšlenek.. On už ten herecký ansámbl byl zárukou skvělé podívané - Washington, Whitaker a nutno dodat, že mladí jim sekundovali zdatně.. V podstatě je to smutné pokoukání, ovšem vyznívá s nadějí i vírou a to si cením, plus pochvalu ode mne zaslouží moc pěkný hudební podmaz.. ()

Duotone28 

všetky recenzie používateľa

O tom ze Denzel je vzdy spravny chlap na spravnom mieste pred kamerou....nedokazuju len pozitivne komentare tu pod mnou, ci uz vyssie alebo nizsie...ale v prvom rade jeho praca...jeho kurevsky dobra praca pred kamerou! Co som ale chcel zdoraznit...je ze tohto chlapa treba brat sakramensky vazne uz nie len na javisku...ale aj v jeho zakulisi !!! nazdar:) ()

Tomco 

všetky recenzie používateľa

Remeselne veľmi schopne nakrútený film s príjemnými - prirodzenými výkonmi od hercov. Vadili mi však viaceré patetické pasáže, ktoré sa nezaobišli bez preháňania, pátosu a prvoplánovosti. Čo mi však na druhej strane nevadilo, že aj hepyjend z ktorého iných isto pichá v zadku, u mňa dosť dobre zafungoval a potešil. Som rád, že som si podebatil s týmto filmom. 70% ()

Galéria (11)

Zaujímavosti (12)

  • O rolu v tomto filme sa uchádzal raper Drake, avšak neuspel. (Arsenal83)
  • Uvedenie filmu sa časovo zhodovalo s celonárodne zvýšeným úsilím mestských debatných líg prinútiť stovky škôl v centre mesta a finančne postihnutých škôl, aby vytvorili diskusné programy. Medzi hlavné mestá patrili Denver, Philadelphia a San Francisco. (Arsenal83)
  • 19. decembra 2007 daroval Denzel Washington šek na $1 milión dolárov Univerzite Wiley na znovuzaloženie diskusného tímu. (erapo)

Súvisiace novinky

Zlaté glóby vyhlášeny, ale nepředány

Zlaté glóby vyhlášeny, ale nepředány

14.01.2008

Jak již bylo řečeno, oficiální ceremoniál předávání Zlatých glóbů byl zrušen poté, co se ho rozhodli bojkovat i samotní herci, aby tak podpořili již několik týdnů se táhnoucí protestní stávku… (viac)

Nominace na Zlaté globy

Nominace na Zlaté globy

13.12.2007

Ve čtvrtek 13.12.2007 ráno byly vyhlášeny nominace na Zlaté globy. Zatímco porotu, která rozhoduje o udělování Oscarů, tvoří filmoví tvůrci, Zlaté globy udělují novináři. Mezi nominacemi na letošní… (viac)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bolo zmenené