Reklama

Reklama

Death Note - Zápisník smrti

(seriál)
  • Česko Zápisník smrti (viac)
Trailer
Animovaný / Dráma / Krimi / Mysteriózny / Psychologický / Thriller
Japonsko, (2006–2007), 14 h 11 min (Minutáž: 23 min)

Predloha:

Takeši Obata (komiks), Cugumi Óba (komiks)

Kamera:

Kazuhiro Jamada

Hrajú:

Mamoru Mijano, Aja Hirano, Kazuja Nakai, Šidó Nakamura, Akeno Watanabe, Maaja Sakamoto, Nozomu Sasaki, Hiroši Ótake, Ken'iči Macujama, Keidži Fudžiwara (viac)
(ďalšie profesie)

Epizódy(37)

Japonský středoškolák dostane do rukou mystický zápisník, který zabije každého, jehož jméno do něj napíše. (Netflix)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (458)

Adrian 

všetky recenzie používateľa

Nemám vo zvyku hodnotiť seriál ešte pred dokončením sezóny (prípadne inej formy uzavretého celku), ale Desu Nôto si ma získalo už od prvého dielu svojim príbehom, ktorý je tvorcami neustále a veľmi vzrušujúco rozvíjaný skrz charaktery postáv a tým dochádza u diváka aj k sústavnej zmeny perspektívy na otázky, ktoré súbežne vyvstávajú. Potešenie zo sledovania sa tak vďaka vyššie napísanému následne pretavuje aj do príjemných úvah a vytvárania vlastných náhľadov k predkladanej téme. UPDATE: Tak po dopozerani poslednej casti (ktorej zaver je vyborny) ostavam i nadalej na 5*, i ked je to 9/10. Je fakt, ze po vybornych 17 dieloch to islo dolu a hlavne naoko zbytocna prekomplikovanost miestami stavala na tazko odhadnutelnej nahode (nahodach), vo vysledku je to pre mna kompatne uzavrety serial, ktory mi prijemne mrazenie priniesol velakrat. ()

Zíza 

všetky recenzie používateľa

*Spoiler* Začátek? Paráda. Light i "Šimigami" jsou fajn. A co teprve L? Naprosto dokonalá postava, kterou jsem si ihned oblíbila. Jenomže Light náhle začal ztrácet mé sympatie, což završila smrt L. Bez něj už to pro mě bylo prázdné. Nudné. Konec seriálu má gradovat, ne upadat. Ale jinak jsou to samozřejmě lepší 3* :-) ()

Reklama

Viktooorka 

všetky recenzie používateľa

Geniální první polovinu seriálu ničí zbytečně moc zvratů a nové postavy, které na sebe strhávají tolik pozornosti, že na mého Ryuka nezbyl prostor :o( To tvůrcům neodpustím. I když pro toto zklamání dávám jen průměrné hodnocení, za poslední dobu je to můj nejoblíbenější seriál a ten mi otevřel cestu k anime. Death note patří mezi nejlepší detektivky a nejlépe komplikovaný příběhy (hlavně tedy ta první polovina), které znám. Osobně jsem sympatizovala s Kirou, i když za jeho nazývání se Bohem, jsem si přála vlastní Zápisník smrti :o) L mě stále přiváděl chutě na sladké (a to ho normálně nemusím) a jeho dedukci jsem obdivovala, ale Ryuk byl stejně nejlepší. Chichotající se Anděl smrti s vysokou závislostí na jablíčkách si mě získal hned!! Brzy mě jistě čeká opáčko :o) PS: Proč v tom hraném filmu není Light tak hezký, jako byl kreslený? ()

mm13 

všetky recenzie používateľa

Viac prekombinované, než šikovné. Hlavne boli už od polovice riadne ubíjajúce všetky tie nové postavy, ktoré z ničoho nič rástli zo zeme a odkláňali vývoj príbehu... Veľká škoda, pretože koncept mi prišiel obrovsky zaujímavý a bol by som to určite dopozeral aj nebyť nadšenia môjho 15-ročného syna a jeho partie... síce jednako dopozeral v štýle "no rýchlo, poďme na to, nech už to skočí", ale nie nezaujatý. Neviem, či to spackali po dramaturgickej stránke alebo si mysleli, že to takto bude napínavejšie a vzrušujúcejšie... a spackali to tak či tak. Ale ono je to vlastne jedno! (syn mi však už stihol posunúť informáciu z internetu, že manga je lepšia a to práve v práci s postavami... takže si ju možno niekedy dám... minimálne zoznamovací účel to teda asi splnilo...) ()

TomX2 

všetky recenzie používateľa

Death Note je vec, ktorá ma akosi preniesla a usadila do anime sveta. Vďaka skvele napísaným charakterom postáv, vďaka jednému z najlepších a najoriginálnejších príbehov vôbec, vďaka Death Note som mal možnosť skúknuť si množstvo zaujímavých kúskov a nakuknúť do tohto japonského animovaného sveta. Death Note síce má svoje rezervy a nie každý diel je geniálny (v druhej sérii kvalita upadla výrazne dole), no ja som aj tak ostal (dva-krát) prekvapený, šokovaný a tento animovaný seriál mi navždy ostane v hlave. Toto (z prvej polovice geniálne, z druhej už "len" dobré) anime ponúka množstvo prvkov, ktoré docení každý divák hľadajúci kvalitu. Prekvapivé a rozumné zvraty, ktoré nejedného aspoň trochu zamrazia, výborný soundtrack, bez ktorého by tieto momenty nefungovali, perfektne napísané postavy, ktoré nás sprevádzajú dejom, vysoko inteligentný scenár, ktorý má logiku, geniálny príbeh, ktorý stále prekvapí,.. Death Note je skrátka seriál, ktorý veľmi pekne reprezentuje japonskú kultúru a aj vďaka nemu anime smeruje niekde, kde by to pred dobou vzniku ešte nečakali. Na záver by som ešte rád, ako verný a trvalý fanúšik seriálu spomenul, ako veľmi spadla kvalita tohto anime dolu. Problém nie je v druhej polovici. Teda je, ale tá by pochopiteľne bola navzdory všetkému stále dobrá, keby sa nezmenila jedna jediná vec - postavy. Nie že by som bol akýmsi priaznivcom L-a (vždy sa mi páčil viac Light, navzdory jeho god komplexu), ale celú sériu nás sprevádzal súboj medzi dvoma rovnako inteligentnými, no prakticky úplne odlišnými indivíduami a jedna z nich odíde, už to nebude fungovať tak, akoby malo. Teda mohlo by to byť zachránené, ak by na scénu prišiel rovnako zaujímavý charakter - nestalo sa tomu tak. Proti Lightovi sa postavil síce ešte inteligentnejší protivník a dostal ho do slepej uličky, jeho charakter bol slabo rozvinutý. Dve postavy vychovávané Watarim, tak isto ako aj L. Jeden sa síce podobá na L, ale len výzorom, nezaujímavý, nedobrý. Druhý je ukážka totálne pokazeného charakteru - nezaujímavý grázel, žiadny charakter, cholerik, egoista, žiarlivec,... Nefungovalo to. Prebehla aj zmena chovania u Lighta, nudné zvraty, žiadny veľký "šach". Akoby na tom začal pracovať iný človek. Aj tak si ma však Death Note 100% získal. Bez ohľadu na to, či koniec dopadol dobre či zle, práve on mi ponúkol možnosť pozrieť do sveta anime a zaslúži si pozornosť každého diváka. No masterpiece, but actually great.. ()

Galéria (1 196)

Zaujímavosti (46)

  • Seriál je natočen podle stejnojmenné mangy, kterou vytvořil Cugumi Óba a Takeši Obata. Manga vyšla i v českém jazyce. (Hannibal92)
  • I když je vidět, že Shinigami místy polehávají, z původní mangy se lze dozvědět, že Shinigami nemůžou zahynout na nedostatek spánku a jedná se tedy pouze o projev jejich lenosti. Zároveň by Shinigami ve světě lidí spát neměl vůbec, protože musí být svědkem smrti člověka, který vlastní jeho zápisník. Přímo zakázané to ale není. (Hannibal92)
  • Oblíbenou postavou obou tvůrců mangy je L. Přesto Obata prohlásil, že by ve skutečnosti Lighta podporoval. Mimoto také prohlásil, že kdyby byli s Lightem přátelé, tak by ho Light určitě zavraždil. (fallanga)

Reklama

Reklama