Reklama

Reklama

Poto and Cabengo

všetky plagáty
USA / Západné Nemecko, 1980, 77 min

Recenzie (3)

Dionysos 

všetky recenzie používateľa

Gorin ve svém prvním americkém filmu nezapře evropského intelektuála a učedníka Godarda maoistického období. Ne, že by film byl politicko-filosofickou experimentální agitací, ale proto, že zkoumá principiální otázky jazyka a identity (zlatá doba lingvistického obratu ve společenských vědách), sociálního vyloučení (příběh dcer z chudé napůl emigrantské rodiny na okraji aglomerace San Diega vskutku není jen o kognitivní psychologii a lingvistice...), a to vše předkládá divákovi propracovanou i hravou formou velice autorského dokumentu - Gorin, stejně jako za časů skupiny Dziga Vertov, rozbíjí (pseudo)dokumentaristickou normu o odděleném objektu a vypravěči, vstupuje do děje, komentuje jej atd. To by však samo nebylo až tak výjimečné, ale z časů ani ne před deseti lety si Gorin zachoval i cit pro mnohovrstevnatou výstavbu narativu kombinujícího různá média (již úvodní sekvence spojující Gorinovy úvahy a prvotní nadhození ústředního tématu s dětskými imigrantskými komiksy vypadá, jako by byla spadla přímo z přelomu 60. a 70. let) a hlavně skvěle oddělující vizuální a zvukovou složku, což je u druhé jmenované skutečně zásadní pro Gorinovo detailní stopování mluveného projevu obou děvčátek. Ukazuje se, že diskontinuitní a disjunktivní skladba zvuku a obrazu může sloužit i na dokumentárním poli. /// Gorin ale neopominul ani sociálně-kritickou rovinu, byť skrytou pod rouškou zvláštní nostalgie - vždyť zánik jednoho unikátního vztahu a jednoho unikátního jazyka doprovázený osvojením si dominantního jazyka zdvojuje osud celé rodiny, která klesá stále hlouběji na společenském žebříčku s tím, jak si osvojuje cizí dominantní jazyk sociálního jednání... ()

Radko 

všetky recenzie používateľa

Niekdajší Godardov spolutvorca a spoluzakladateľ marxisticko filmárskej skupiny Dziga Vertov group, Jean-Pierre Gorin, sa v sedemdesiatych rokoch presťahoval do USA. Problémy s komunikáciou, spôsobenej neveľkou znalosťou angličtiny, mu poslúžili ako východisko k nakrúteniu svojrázneho dokumentu o maloletých dvojičkách, ktoré si ako sedemročné vytvorili osobitný jazyk na vzájomné dorozumievanie (akúsi zmesku hovorovej nemčiny, upravenej angličtiny a vlastných doplnení). Od útleho detstva považované za mentálne zaostalé sa takmer nestýkali s okolím, ich formovanie mala na starosti po anglicky takmer nehovoriaca nemecká babička. Poto a Cabengo (tak sa v ich jazyku oslovovali) sa v skutočnosti volali Grace and Virginia. Línia filmu sleduje rodinné zázemie, fascinujúci proces odkrývania významov ich zbesilo rýchlo artikulovanej reči a paralelne vkladá zábery z dôb ich mediálnej slávy, kedy sa táto dvojica stala hviezdou televíznych štúdií, novín a časopisov po celej Amerike. Ukazuje proces ich sledovania pod drobnohľadom najrôznejších odborníkov (lingvisti, psychiatri, neurológovia...) a ich meniace sa a v konečnom dôsledku všetko zahmlievajúce postoje. Stredostavovskí rodičia, obývajúci predmestskú štvrť radovej zástavby videli prostredníctvom náhlej slávy možnosť finančne sa pozdvihnúť. Gorin však navštevuje rodinu s odstupom niekoľkých rokov aby ukázal ako mediálna bublina spľasla. Dievčatká zinštitucionalizoval systém neumožňujúci zachovať si osobitné komunikačné kódy (neustálou snahou o dešifrovanie a oddelním dvojčiat do rozličných tried). Oddelenie na seba naviazaných dvojčiat im síce umožnilo naučiť sa reč, ale spretrhalo prirodzené putá a voviedlo ich do akéhosi tupého, letargického smútku. Rodičia sa spamätávali z ťažkého splácania dlžôb, ktoré na seba nabrali v očakávaniach pretrvávania ich zlepšeného postavenia. Ich gestá mimika a spôsob vyjadrovania boli typickou ukážkou smutnej rodiny, ktorá odišla do Ameriky naplniť svoj sen a skončila v priemernej šedivosti radovej zástavby nižších stredných vrstiev. Mnohovrstevný, dojímavý a zároveň smiešny, k uvažovaniu nabádavý dokument so zjavným osobným vkladom autora. Nebyť miestami trochu vatovito monotónnej výplne, bolo by to za plný počet. ()

rivah 

všetky recenzie používateľa

Sledujeme osudy dívek-dvojčat, která si vyvinula zvláštní jazyk, jak to dvojčata často činí. Režisér do zaznamenávaného vstupuje a komentuje stav dětí a pak s odstupem pár let. ()

Reklama

Reklama