Reklama

Reklama

Vedľa nášho sveta existujú aj iné svety. Zlatý kompas k nim môže ukázať cestu. Niektoré odlišnosti týchto svetov sú nadmieru pozoruhodné. Vo svete Zlatého kompasu majú všetci ľudia namiesto duše svojho démona - zvieratko, ktoré ich sprevádza celý život. Medzi ním a človekom panuje nesmierne silné puto: vnímajú navzájom svoje myšlienky, nálady i pocity. V tomto svete žije aj jedenásťročná Lyra (Dakota Blue Richards) - sirota vyrastajúca na internáte v Oxforde. Ako malé dievča ju sem poslal prísny strýko, bádateľ Lord Asriel (Daniel Craig). Lyra to síce ešte netuší, ale jej život sa už čoskoro od základov zmení. Podľa dávneho proroctva má práve ona rozhodnúť o osude nielen vlastného sveta, ale aj všetkých ostatných... Podarí sa jej zvíťaziť a nájsť bájnu substanciu zvanú Prach, ktorá vyvažuje časticu dobra a zla? (TV Markíza)

(viac)

Videá (4)

Trailer 2

Recenzie (782)

kitano 

všetky recenzie používateľa

Dalsia adaptacia, ktora sa utopila v honbe za monstroznymi fantasy filmami. V tomto pripade to vsak nedopadlo tak zle. film zaujimavo rozpracoval posobivu mytologiu, a ma niekolko zaujimavych charakterov (milujem toho hlaskujuceho kovboja) a to je pre tento druh filmu dolezite. AJ tak je ale velmi ocividne, ze tvorci sa sustredili hlavne na velkolepe sceny, co je castokrat na ukor deja a sposobuje to tak dost skratkovite rozpravanie. Ziadalo by si to aj trochu zivsiu, hravejsiu reziu. No predsalen tie styri hviezdicky dam, pretoze to nakoniec moze byt kvalitna trilogia. Uvidime ako sa veci vyvinu. (7/10) ()

Rex Mundi 

všetky recenzie používateľa

Tretia hviezdička len za tú vizuálnu nádheru a atmosféru, ktorá mi pripomenulá román Iana R. MacLeoda Světlověk (reálie miešané s mágiou). Tam však podobnosť končí. Infantilné vysvetľovačky ma rozčuľovali hneď na začiatku, k tomu čiernobieli hrdinovia, dievčatko-mesiáš, scenár predvídateľný ako jedálny lístok školskej menzy. Pekné, "nicméně" nudné. ()

Reklama

flanker.27 

všetky recenzie používateľa

První dějství: Lyra zjistí, že je důležitá. Považte, že umí jako jediná užívat Alethiometr, k jehož zvládnutí jsou třeba roky a na univerzitě se o to kupodivu nikdo nepokusil. Druhé dějství: Lyra zjistí, že není všechno zlato co se třpytí a že drsná slupka může skrývat dobré jádro. Třetí dějství: Lyra zjistí, že medvědi nejsou jen na hraní, ale občas mohou být i nasraní. Čtvrté dějství: Lyra zjistí, že nezávislé silné sebevědomé čarodějky se v boji starají především o to, aby vypadaly sexy. Titulky: Flanker.27 zjistí, že je nasraný jak lední medvěd. Uspěchané, usekané, nepůsobivé, příliš vysoká koncentrace situací deus ex machina. Nicméně kniha to může být dobrá. ()

Spooner 

všetky recenzie používateľa

Na tuhle fantasy jsem se překvapivě po trailerech docela těšil, i když jsem předlohu nečetl. V koutku duše jsem se ale bál, že to dopadne podobně jako Eragorn nebo Narnie. Naštěstí se tak nestalo. Celý ten nápad se mi velice líbí. Daemoni, tajemné Magisterium a další nápady se mi velice líbily a knihu si rozhodně přečtu. Chris Weitz to naštěstí natočil velice slušně. Je sice vidět, že hodně věcí se muselo vypustit a celé je to postavené na tom, že hrdinka někam přijde a tam někoho potká, stane se okolo toho pár věcí a pak se všichni sejdou v závěrečné bitvě. Mně to ale vůbec nevadilo, protože to mělo tempo a ani na chvilku jsem se nenudil. Přispívali k tomu i herci. Dakota Blue Richards patří do kategorie snesitelných dětských herců. Kidman, Craig a Eva Green zde jsou jenom chvilku, ale stejně jsou fajn. Sam Eliot vypadá, že se od natáčení Ghost Ridera zapomněl převlíct, ale naštěstí je tady daleko lepší. No a lední medvěd s hlasem Iana McKellena je ze všech nejlepší. Digitální triky jsou taky bezchybné, ať už se jedná o daemony, bitvu ledních medvědů či cokoliv jiného. Vcelku jsem tedy velmi potěšen a i když vím, že film má dost chyb, tak si mě absolutně získal. Doufám, že tu dvojku nakonec natočej. ()

T2 

všetky recenzie používateľa

New Line Cinema otvorila novú knihu aby natočila novú fantasy seriu s hviezdnym obadením porovnateľným len s ich obrovským hitom ako bol Pán Prsteňov ale zveriť také mená ako Daniel Craig, Nicole Kidman, Eva Green, Christopher Lee, Derek Jacobi, Sam Elliot, Freddie Highmore, ... do rúk Chrisa Weitza? To už fakt nechápem a ešte mu nechali napísať aj scenár a potom to nakoniec aj tak dopadlo, úplne povrchná báchorka pri ktorej sa dá akurát tak dobre podriemať, okrem vydarených špeciálnych trikov nás toho moc nečaká, okrem teda bielych medvedov tie vypadali moc animovane. A už sa ani nečudujem že to v USA doslova prepadlo a neviem, neviem či si ešte Chris Weitz zapíska na poli tejto série, boli by producenti fakt trdlá ak by ho pri tejto sérii ponechali, samozrejme pokiaľ ich slabšie tržby úplne neodradia od ďalšieho natáčania. "V dnešnej dobe asi moc talentu netreba na spackanie filmu a premrhanie veľkého rozpočtu!" mali tie peniaze radšej poslať na konto Petra Jacksona ║Rozpočet $180miliónovTržby USA $70,107,728Tržby Celosvetovo $372,234,864║ fantasy filmom sa pomaly končí pôsobenie na poli očakávaných spektáklov roka, nuž pokračovanie Narnie to cez leto 2008 nebude mať vôbec ľahké(čo sa nakoniec aj vyplnilo s tou Narniou 2) ▐ Tržby za predaj DVD v USA $41,551,207 //počet predaných kusov 1,956,911/videl v kine: 45%/ ()

Galéria (81)

Zaujímavosti (45)

  • Pro natáčení bylo třeba vytvořit šest různých kompasů, jejichž výroba byla velmi náročná. Jeden z nich byl programovatelný, takže se dal lehce nařídit přesný pohyb ručiček. (xjane)
  • Magistérium v ​​knihách, filmoch a televíznych reláciách má označovať katolícku cirkev. Všeobecné "protikresťanské" alebo "protináboženské" názory, naznačené alebo otvorené, sú zdrojom sporov medzi veriacimi (najmä katolíkmi) a ateistami zastávajúcimi Pullmanovu prácu. (Arsenal83)

Súvisiace novinky

James McAvoy a epická fantasy

James McAvoy a epická fantasy

09.06.2018

James McAvoy (Rozpolcený, X-Men: První třída) a Clarke Peters (Jessica Jones, The Wire) si zahrají v chystané televizní adaptaci známé fantasy trilogie Jeho temné esence od Philipa Pullmana. Podle… (viac)

Tlusté bestsellery na televizních obrazovkách

Tlusté bestsellery na televizních obrazovkách

04.12.2012

Když máte knižní hit o síle bezmála tisíc stránek, s filmovou adaptací může být problém. Většinou se materiál do jednoho celovečeráku prostě nevejde. A plánovat filmovou sérii, to je velké riziko.… (viac)

Šípová Růženka vs. Angelina Jolie

Šípová Růženka vs. Angelina Jolie

13.03.2012

Ještě nemáte dost zmodernizovaných verzí klasických pohádek? Pak vězte, že Raimiho Ozem, třemi Sněhurkami či dvěma Kráskami a zvířaty mánie nekončí. Walt Disney Pictures plánují nejen novou Popelku … (viac)

A režírovat bude...

A režírovat bude...

26.04.2009

Catherine Hardwicke, Chris Weitz a... David Slade?! Cože?! Po „nějaké ženské“ a režisérovi Prciček a Zlatého kompasu nekompromisní tvůrce V pasti a 30 dní dlouhé noci, který nemá problém nějakému… (viac)

Reklama

Reklama