Reklama

Reklama

Čierny škorpión

  • Česko Černý štír (viac)
všetky plagáty
Trailer

Příběh historického velkofilmu se odehrává v 10. století na císařském dvoře, kdy je Čína zmítána nepokoji a chaosem. Ve středu děje stojí korunní princ Wu Luan, který se bezmezně zamiluje do mladé dívky Wan. Plány mu však zkříží vlastní otec, když si ji sám vezme za ženu. Wu Luan odchází do exilu, kde ho časem dostihne zpráva o císařově zavraždění. Princ je novým panovníkem poslán do vzdálené země a trýzněn nemožností naplnit svou životní lásku. Zrazen a vyčerpán vyzývá vládce k závěrečnému souboji, který navždy rozhodne o osudu císařské rodiny. Snímek plný soubojů, intrik a velkolepých scén se může honosit také unikátní filmovou kulisou – královským palácem, který je s rozměry 180 x 60 metrů největší filmovou stavbou v Číně. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (45)

majo25 

všetky recenzie používateľa

Historický veľkofilm, ktorý však plynie veľmi pozvolna a vyžíva sa skôr v romantických a intrigánskych prvkoch vnútri obrovského a temného paláca. Dve akčné scény v krásnych lokáciách a väčšinou "baletné" súboje so zbytočnými wuxia prvkami. Na obriu vyše dvojhodinovú stopáž to nemôže stačiť. Nábeh na mikrospánok je takmer zaručený. Aspoňže spracovanie je na vysokej úrovni, priam majestátne, hlavne kamera. Škoda, že nebola použitá viac v exteriéri. ()

Geoffrey 

všetky recenzie používateľa

Zhang Ziyi jenom stvrzuje, že jako herečka vyspěla už ve 2046 a nyní je z ní 'zasloužilá umělkyně' (umělkyně po zásluze), která spolehlivě zastane i tu nejnáročnější roli; Tan Dun komponuje tak jako nikdy dřív; kameraman snímá famózní výpravu až se místy tají dech; zvukaři opět excelují a přispívají ne méně než kameramani, kostyméři a další tvůrčí profese...k vrcholu stačilo jen málo - a přece hodně. Kde se pochybylo? Ve scénáři? V dialozích? V příběhu? V námětu? Kéž by se všichni přítomní vrátili na začátek a zvolili si adekvátní látku k tak ambicióznímu zpracování - mohli dokázat opravdu mnoho a vrýt se hluboko do paměti filmových dějin. Takhle zůstane Banquet v ohrožení, že se na něj po sezóně docela zapomene... ještě jednou ale zaslouží zopakovat úvodní chválu, na závěr jmenovat Xiaogang Fenga a doufat, že to nebude poslední uznání, kterého se film dočká. ()

Reklama

Adrian 

všetky recenzie používateľa

Viac kostýmová dráma na motívy Hamletovej hry "The Night Banquet" ako wuxia, viac konverzačných sekvencií ako oku lahodiacich súbojov a farebná vizuálna komornosť, čím vo výsledku smerom ku mne viac nenaplnených ambícií. Výborná úvodná bojová sekvencia (z celkových troch počas filmu), ktorá do baletnej choreografie súbojov sa nebojí vkladať početné kropaje krvi. ()

Sysel_CZ 

všetky recenzie používateľa

Na počátku byly tři, za obsazení, za žánr, za všechno. Ale pak jsem to viděl celé. No byla tu značná inspirace Shakespearem, byly tu jakési klišoidní elementy, ale bože, já se nudil. Ani jeden z mých nej - herců nezachránil film od toho, aby se nesnažil působit přestylizovaně a aby se v pokusu o formu neobětoval děj. Neusnul jsem, ale jen proto, že jsem při sledování myslel na něco úplně jiného. ()

Puol 

všetky recenzie používateľa

Kostýmová dráma s minimom akcie, i keď krv tu strieka požehnane. Táto celá shakepearovská dráma stojí na nejednoznačnej postave Ziyi Zhang, ktorej úlohe veľmi sadla. Pomalšie rozprávaný príbeh, ktorý ale udrží pozornosť, sa dá vcelku odporučiť. Z nedávnej doby mi to pripomenulo u nás uvedený film Curse of the Golden Flower. ()

Galéria (52)

Zaujímavosti (2)

  • Do role královny se rozhodovalo mezi čínskými herečkami Gong Li, Ziyi Zhang a Meggie Cheung, když roli dostala Ziyi Zhang, byla část scénáře přepsána, aby byla královna mladší. (TomikZlesa)
  • Královský palác se s rozměry 180 m na délku a 60 m na šířku stal největší postavenou budovou v Číně. (TomikZlesa)

Reklama

Reklama