Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Televízny film na motívy románu nemeckého spisovateľa Ludwiga Ganghofera o honbe na čarodejnice v stredoveku. --- Televízny film na motívy románu nemeckého spisovateľa rozvíja príbeh z obdobia honby na čarodejnice v stredoveku. Rok 1618 - kdesi medzi Salzburgom a Regensburgom. Do náboženských bojov o čistotu viery a vyháňania diabla z ľudských duší vstúpi objav. Keď pri ťažbe v soľnej bani po prvýkrát použijú metódu odstrelu pušným prachom, objaví sa v soli ľudská podoba. Pre fanatikov to znamená aj to, že všetko nové plodí nečisté sily. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (15)

Real Tom Hardy 

všetky recenzie používateľa

"AK SI VINNÁ, POTEČIE KRV." ------- Veľmi schopný televízny počin z obdobia novoveku s brutálnym nádychom predchádzajúcej historickej etapy, so silnou stredovekou štylizáciou. Dusivá a ťaživá atmosféra temného veku postriekaná krvou čarodejníc, sprevádzaná exorcizmom, tortúrami a cirkevnými bojmi hrá prím, pričom sekundujú súce herecké výkony mníšskeho rádu a nadpriemerná TV produkcia, vrátane vierohodnej výpravy. Druhý diel kulminuje predchádzajúce udalosti veľmi šikovne, má tempo a ťahá hodnotenie blízko ku štyrom hviezdam. Ak tu bola Ganghoferova predloha zachytená a spracovaná verne, nevidím dôvod nepustiť sa aj do jeho dva roky mladšej Vojny volov. ()

mirec88 

všetky recenzie používateľa

Silný, krutý film o tom, o čom by sa najradšej mlčalo. Neodporúčam slabším povahám, lebo niektoré veci, sú tam dosť desivé a násilné. Aj keď ich nevidno priamo, ale keď si človek uvedomí, čo sa tam dialo, nebude mu len tak ľahko. Ja osobne mám rád také filmy, kde sa otvorene a bez príkras hovorí pravda o cirkvi. ()

Reklama

radektejkal 

všetky recenzie používateľa

V deseti jedenácti jsme chodili na filmy typu Mandrin a Scaramouche; občas (tedy dost zřídka) dostane člověk chuť podívat se něco podbného (nemusí to být až tak francouzského) i po šedesátce. A taky se mi to líbilo. Ale ne zas tak, abych přitom nad něčím neuvažoval (jeden z možných smyslů filmu jako takového): Tedy, označení "čarodějnice" se se v hovorové řeči téměř nepoužívá, je vyhrzeno určité historické době a tu nepřekračuje. Slovo "bosorka" už je frekventovanější i v běžném úzu. Další (románská) označení "bruja" nebo "strega" se běžně používají v současné literatuře i v hovorové mluvě. U pojmu "witch" není třeba ztrácet slov. Možným důvodem je zakořeněnost těchto pojmů v uvedených jazycích spolu s intenzitou jejich používání ve středověku. Jiným důvodem může ale také být délka slova a jeho snadná vyslovitelnost. Kdo by se namáhal říkat někomu (některé) "čarodějnice", když máme patřičnější slova na dvě slabiky. Tak jako "bruja" nebo "strega" ve španělštině a italštině; o saském ekvivalentu nemluvě. - Dalším zajímavým pojmem je "nečistá síla", ale o tom zas někd jindy. ()

Morholt 

všetky recenzie používateľa

Do určité míry je Muž v soli postavený na půdorysu Kladiva na čarodějnice, což je nejvýraznější v podobě oponenta procesů z řad církve. Nicméně tu chybí tíživá společenská atmosféra, která pronásledování umožnila, věrohodnější příběh a lépe napsané postavy. Samotné pronásledování či vyslýchání na mě pak mělo minimální dopad. Samotný nápad s mužem v soli mi zase nepřišel úplně špatný, ale z mého pohledu se ho nepodařilo využít. Celkem zklamání. 35% ()

PTuranyi 

všetky recenzie používateľa

Dobrý televízny film zobrazujúci príbeh ľudí v mestečku spojenom s ťažbou soli. Dej sa odohráva v období protireformácie a začiatku osvietenstva. Upaľovanie čarodejníc a prenasledovanie evanjelikov je bežnou kulisou. Hlavný hrdina Dávid spolu s dekan Söllnom a baníkom Köppelom sú jednými z mála na strane rozumu. Titulný "muž v soli" sa tu objaví iba na krátko a v podstate podružnú úlohu katalyzátora niektorých udalostí. Herci svoje postavy hrajú dobre a poteší v rámci produkcie celkom pekné československé obsadenie. Produkcia pracuje so všetkými svojimi inštrumentami dobre, takže vie navodiť potrebnú náladu. Nijako však neexperimentuje ani príliš netlačí na dramatizáciu. Dĺžka filmu poskytuje dostatok priestoru na rozvinutie niekoľkých ďalších zápletiek, takže stále sa niečo deje a film nie je nudný. K hutnosti Kladiva na čarodejnice či Poslednej bosorke mu ešte niečo chýba. 65% ()

Galéria (11)

Zaujímavosti (1)

  • Filmovalo se na hradě Pernštejn, Zvíkov a zámku Červený kámen, zámku Český Krumlov a v Dolanech. (M.B)

Reklama

Reklama