Reklama

Reklama

Pokus o portrét

(TV film)
všetky plagáty
Československo, 1991, 3x38 min

Obsahy(1)

Jednotlivé časti: 1.-Jozef Tiso - Pokus o rekonštrukciu procesu proti Jozefovi Tisovi, prezidentovi slovenského vojnového štátu. Jozef Tiso očami a v spomienkach jeho obhajcu Žabkaya a žalobcu Rašlu.
2.-Koloman Sokol - Dokumentárny film o živote a tvorbe maliara Kolomana Sokola.
3.-Václav Hraběta -Básnicky idol mladé generace (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (2)

gogo76 

všetky recenzie používateľa

Pokus o portrét dodnes kontroverznej hlavy slovenského vojnového štátu. Rozprávač v dokumente zdôrazňuje, že ide o pokus, pretože na J. Tisu sa vždy pozeralo len v dvoch farbách. Bielo a čierno. Ja som to vždy videl niekde uprostred. Najcennejšie sú v dokumente vzácne čiernobiele zábery a záznamy, niektoré skutočne v dobrej zvukovej kvalite ako napr. prezidentská prísaha. Knihu o ktorej je v dokumente reč som čítal a mám ju aj doma. Samostatný slovensnký štát bol jednoznačne Hitlerov produkt, o tom hádam nikto nepochybuje. Boli sme príliš malý a slabý na to , aby sme kládli odpor tak silnému protivníkovi. Navyše sme boli pod veľkým tlakom i reálnou hrozbou rozdelenia Slovenska medzi susedné Poľsko a Maďarsko. Počas slovenského štátu sa mali bežní občania pomerne dobre, aspoň pokiaľ ste neboli Židom. Od povstania to už boli pre väčšinu obyvateľstva ťažké časy. Videná iba prvá časť venovaná Tisovi. Ostatné som nevidel. 80%. ()

Diamant 

všetky recenzie používateľa

Zaujímavý a nestranný dokument, divák má priestor urobiť si vlastný názor. V každom prípade to bola ťažká doba. Čo by som robil ja, keby som bol vtedy prezidentom? Z jednej strany fašizmus, z druhej komunizmus a uprostred maličké Slovensko... ()

Reklama

Reklama