Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Maurice Richard vždycky bude pro celý Kanadský národ hrdinou. Události okolo roku 1955 měly dopad na vnímání frankofonních Kanaďanů v celé zemi. Kanada je bezesporu kolébkou hokeje a proto není divu, že místní obyvatelé řeší některé problémy i přes tento sport. Maurice ztvárnil Roy Dupuis, jenž se s hokejovou legendou opravdu setkal a kdysi o něm natočil několik dílů televizního seriálu. Film měl v Kanadě nebývalý úspěch a to možná i díky dvojjazyčné distribuci. (Trias)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (134)

gogo76 

všetky recenzie používateľa

"Vzala si si hráča Canadiens..."Cesta k tomuto cieľu nebola pre Richarda vôbec jednoduchá a aj takýto výrazný talent musel neustále dokazovať, že na to má. Boli to ťažké časy, nielen na ľade, kde sa hralo bez prilby, ale i mimo neho a hokejový talent si spočiatku musel privyrábať v továrni. Scény zo zápasov sú slušne natočené, zaostrené na nášho hrdinu, ktorý premení takmer každý nájazd vo filme. Poriadnym oživením je prekvapivo krátky pästný súboj so "zabijákom" v New Yorku, ale i "sekačka" s hokejkami po hlave i K.O. , ktoré uštedril rozhodcovi v Bostone. Zaslúžil si...Okrem hokeja, sa Richard snažil odkryť i špinavosti v organizácii a vedení hokeja, za čo má môj obdiv. Filmy o hokeji nevznikajú často, napadá ma iba Hokejový zázrak, ale narozdiel od neho nám tu tvorcovia nepchajú americkú vlajku do každého záberu. A Maurice Richard? Legenda, skvelý hokejista, skvelý človek , skvelý film. Hokejový fanda, len ťažko môže inak, ako plný počet. 90%. ()

nascendi 

všetky recenzie používateľa

Nie som fanúšikom hokeja a doteraz som ani nepočul o hráčovi s menom Maurice Richard. Dalo sa teda predpokladať, že film o ňom nemá najmenšiu šancu ma zaujať. A opak bol pravdou. Nie snáď preto, že by som objavil čaro hokeja. To v žiadnom prípade. Naďalej považujem za eufemizmus, keď sa o hokeji hovorí ako o kontaktnom športe. Je to, alebo presnejšie v tej dobe to bol šport, ktorý neveľmi rozlišoval medzi tvrdými a zákernými zákrokmi. Mimo štadióna by za niektoré zákroky išli vinníci pred súd, ale v jeho vnútri si neposedeli ani na lavici hanby. Tak by hokej, ani iný šport nemal vyzerať. A ak si to diváci vyžadujú, nech idú pozerať na súboje v klietke oktagonu. Film sa dotkol aj nie najlepšieho spolunažívania francúzsky a anglicky hovoriacich Kanaďanov. Na to, že film bol športovou drámou som výnimočne spokojný s autenticitou, hereckými výkonmi i atmosférou, ktorú dokázal navodiť. ()

Reklama

Djkoma 

všetky recenzie používateľa

Kvalitních filmů z hokejového prostředí je jako šafránu. Historii NHL se dnes tvůrci věnují pramálo, přestože to byla doba plná hrdinů a hokejistů s velkým H. Jedním z nich byl i fenomén své doby, Maurice "The Rocket" Richard. Kdo ho nezná, nesleduje NHL nebo mu je celá hra s gumovým pukem ukradená, prosím nekoukat. Tohle je čistě film pro potěchu fanouška, který chce nahlédnout do dob štíhlých brankářů s minimem chráničů, hokejistů bez helem, kterým tekla krev a lize, která se těžko vyrovnávala s diskriminací a protekcionismem. Maurice Richard mnohé změnil... Film má i přes určitě skromný rozpočet pěkný vizuál, naplňuje všechny stylové povinnosti a přináší i nezapomenutelné historické momenty (Richard a Henry) stejně jako postavy (Conn Smythe...). Opravdu hodně překvapil Roy Dupuis, který je znám všeobecně asi jen jako vlasatý Michael z Brutální Nikity. Jako Maurice je uvěřitelný, minimalistický a vyrovnaný. Nejdůležitější okamžiky života obrovské hokejové hvězdy, která stála na začátku stvoření nejslavnější hokejové ligy. Skrze špínu, krev a tvrdost k nesmrtelnosti a ještě dál. PS: poslání smysluplnosti boje proti velkým a bohatým "větrným mlýnům" se nedá přehlédnout. PPS: pátá hvězdička za naprostou dominanci na poli sportovních a autobiografických snímků. ()

MATADOR 

všetky recenzie používateľa

Až zarážející je fakt, že existuje na světě tolik hokejových legend a existuje jen tak málo filmů, které by se jim dokázaly obstojně poklonit a sdělit jejich životní příběhy. Jeden z těch nejzajímavějších je právě tento. Maurice Richard je právem legenda Canadiens a hokeje obecně. Velmi silný příběh hokejového krále. ()

Aljak 

všetky recenzie používateľa

Krása! Každý film z hokejového prostredia poteší, a to som doteraz Maurica Richarda poznal len skrz jeho legendárne roky v Canadiens, no o tom pozadí okolo jeho účinkovania v NHL som až tak veľa nevedel (hoci dávnejšie som o tom čítal článok). Perfektne vystihnutá atmosféra 40tych a 50tych rokov v NHL, resp. slávnu éru Original Six (Canadiens, Maple Leafs, Bruins, Rangers, Red Wings a Blackhawks). Tento film je obrovskou poctou pre montrealskú Raketu, presne takú ako si zaslúži. Veď aj vďaka nemu sa "pohli ľady" a Franko-Kanaďania sa po dlhom boji dočkali uznania. Aj keď Mauricova kariéra bola doslova popretkávaná neustálymi konfliktami a predsudkami zo strany vedenia, len kvôli jeho francúzskemu pôvodu. Ani sa mu nedivím, že cítil taký smútok a bezútešnosť, a to aj napriek toľkým úspechom, za ktoré by si obrovský kus úcty právom zaslúžil. Je to pán hokejista! Toľko skvelých hokejových príbehov, osudov, udalostí a kariér hráčov by stálo za sfillmovanie - tak dúfajme, že ich bude len a len pribúdať. The Rocket bol výborný filmový príbeh s veľkou dávkou reálnosti, no k úplnej spokojnosti predsa len niečo chýbalo - najmä lepšie vykreslenie vzťahov medzi Mauricom a jeho spoluhráčmi (presne to isté mi chýbalo aj vo filme o Charlamovovi - Legenda 17). Takže tak - len malý kúsok od 5*. ()

Galéria (18)

Zaujímavosti (17)

  • Maurice Richard byl na dlouhou dobu jediným hráčem, který dokázal v NHL vstřelit 50 gólů v prvních 50 zápasech sezony. Až v osmdesátých letech jej dokázali napodobit Mike Bossy, Wayne Gretzky a Mario Lemieux a v devadesátých letech Brett Hull. (pawleta)
  • Roli slavného útočníka Canadiens Bernieho "Boom Boom" Geoffriona ztvárnil tehdy aktivní hokejista NHL Ian Laperrière. (pawleta)
  • Maurice Richard vyhrál 1x Hart Trophy, 8x byl vybrán do prvního all-star týmu sezony, 6x do druhého all-star týmu, od roku 1947 do 1959 se zúčastnil všech All-Star Games a v roce 1961 vstoupil do hokejové síně slávy. (JOHN.NY)

Reklama

Reklama