Reklama

Reklama

Akční thriller producenta Jerryho Bruckheimera a režiséra Tonyho Scotta se točí okolo tajemného pocitu deja-vu, který provází agenta vládní agentury ATF Douga Carlina (skvělý Denzel Washington). Carlin vyšetřuje rozsáhlý bombový útok, po výbuchu nálože na trajektu v New Orleans je přivolán k zajištění důkazů. Odhalí přitom, že záhadný úkaz, který většina lidí považuje pouze za hříčku vlastní mysli, je ve skutečnosti něčím mnohem mocnějším. V tom okamžiku začíná jeho závod s časem o životy stovek nevinných lidí. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Zaujímavosti (28)

  • Citát „strom slobody musí byť z času na čas osviežený krvou vlastencov a tyranov,“ ktorý vysloví Oerstadt (Jim Caviezel) na konci filmu, bol použitý aj v ďalšom filme producenta Jerryho BruckheimeraSkala (1996). Autorom tohto výroku je americký prezident Thomas Jefferson. (Arsenal83)
  • Zbrane, ktoré Carroll Oerstadt (James Caviezel) vo filme používa, sú pištole H&K USP Expert a H&K MP5KA4 SMG (9 mm kaliber). (Arsenal83)
  • Počas práce na filme sa prvý asistent kameramana Michael S. Endler dozvedel, že jeho otec Gerald zomrel. Ako poctu tomuto bývalému technikovi špeciálnych efektov, ktorý spolupracoval s mnohými z efektových tímov tohto filmu na iných projektoch, bolo Michaelovi dovolené v deň natáčania výbuchu trajektu vložiť časť jeho popola do džbána s benzínom, ktorý by bol vyhodený do vzduchu ako súčasť explozívnej sekvencie. (Arsenal83)
  • Výbuch trajektu bol najväčším kaskadérskym kúskom, aký bol kedy natočený v New Orleans. Filmári boli veľmi ohľaduplní k životnému prostrediu, a to niečo stálo. (Arsenal83)
  • Scenáristi Terry Rossio aj Bill Marsilii neskôr povedali, že film nebol natočený tak, ako chceli, a zvalili vinu na režiséra Tonyho Scotta a jeho cieľ zamerať sa viac na akčný aspekt filmu ako na zmysluplnejší dej, ktorý scenár vyžadoval. (Arsenal83)
  • Postava Jima Caviezela, Carroll Oerstadt, sa nápadne podobá na príbeh Timothyho McVeigha, teroristu, ktorý v roku 1995 bombou zničil federálnu budovu Alfreda P. Murraha v Oklahoma City. Režisér Tony Scott neskôr povedal, že sa naozaj inšpirovali touto skutočnou postavou. (Arsenal83)
  • Výbuch bol natočený pomocou skutočného trajektu v New Orleans v časti rieky Mississippi vyhradenej špeciálne pre túto udalosť. Pod dohľadom pyrotechnického experta Johna Fraziera bol celý trajekt potiahnutý spomaľovačom horenia a vybavený päťdesiatimi benzínovými bombami, pričom každá z nich vybuchla v rozsahu piatich sekúnd. Ľudia a autá boli pridané neskôr ako prvky počítačovej grafiky. (Arsenal83)
  • Myšlienka thrilleru o cestovaní v čase vznikla medzi scenáristami Billom Marsiliim a Terrym Rossiom, ktorí sú priateľmi. Rossio mal jednostranový nápad o policajtovi, ktorý sa pomocou časového okna pozrie na sedem dní do minulosti, aby vyšetril vraždu svojej priateľky. Keď to predstavil Marsiliimu, ten povedal: „Nie! Mal by sa do nej zamilovať, zatiaľ čo sleduje posledných pár dní jej života. Prvýkrát, čo ju uvidí, by malo byť na jej pitve!" (Arsenal83)
  • Úlohy komparzistov sa vo filme zhostili skutoční vojaci námorníctva Spojených štátov amerických. (Arsenal83)
  • Agent Doug Carlin (Denzel Washington) je členem ATF. Úřad pro alkohol, tabák, střelné zbraně a výbušniny (BATFE), běžně označovaný také jako ATF, je domácí donucovací orgán ministerstva spravedlnosti Spojených států. Do jeho působnosti patří vyšetřování a prevence federálních trestných činů týkajících se nezákonného používání, výroby a držení střelných zbraní a výbušnin, žhářství a bombových útoků a nezákonného obchodování s alkoholem a tabákovými výrobky a daňových úniků. ATF rovněž prostřednictvím licencí reguluje prodej, držení a přepravu střelných zbraní, střeliva a výbušnin v mezistátním obchodě. Mnoho činností ATF je prováděno ve spolupráci s pracovními skupinami složenými z příslušníků státních a místních orgánů činných v trestním řízení, jako je například projekt Bezpečné sousedství. V roce 2021 měla ATF 5 285 zaměstnanců a roční rozpočet téměř 1,5 miliardy amerických dolarů. (sator)
  • Déjà vu označuje v psychologii jev, kdy má člověk z ničeho nic intenzivní pocit něčeho už dříve prožitého, viděného nebo slyšeného. (sator)
  • Val Kilmer (agent Pryzwarra) se zmínil, že jeden z důvodů, proč chtěl pracovat s Denzelem Washingtonem (Doug Carlin) byl, že jejich děti kdysi chodili do stejné školy. (B!ker)
  • Scénář prodali jeho autoři, hollywoodský debutant Bill Marsilii a veterán Terry Rossio, za 5 milionů dolarů, což byla jedna z nejvyšších částek v historii. (imro)

Súvisiace novinky

R.I.P. Tony Scott (1944 – 2012)

R.I.P. Tony Scott (1944 – 2012)

20.08.2012

V neděli 19. srpna zhruba ve 12:30 režisér Tony Scott „bez zaváhání“ skočil z mostu Vincenta Thomase v San Pedru. Skok byl smrtelný. V Scottově kanceláři byl posléze nalezen dopis na rozloučenou,… (viac)

Mission: Impossible trochu jinak

Mission: Impossible trochu jinak

01.09.2010

Film se především nebude jmenovat Mission: Impossible 4 ani M:I:IV. A Ethan Hunt nebude suverénním hlavním hrdinou. O velení se totiž podělí s dalším agentem v podání Jeremyho Rennera. Studio… (viac)

Jake Gyllenhaal cestuje časem

Jake Gyllenhaal cestuje časem

16.01.2010

Britský režisér Duncan Jones svým Moon dokázal, že žánru sci-fi rozumí a má smysl pro oldschool. Doufejme, že to potvrdí i svým hollywoodským debutem Source Code, který natočí pro studio Summit… (viac)

Tony a Denzel hubí teroristy

Tony a Denzel hubí teroristy

25.09.2007

Krvavý příliv, Muž v ohni, Déja Vu. Už jste určitě pochopili, co se vám snažíme říct. Ano, Tony Scott a Denzel Washington jsou kámoši. A když spolu natočí film, nikdy to není průšvih. U Sony Pictures… (viac)

Reklama

Reklama