Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ve svém režijním debutu líčí herec Aksel Hennie, který zde ztělesňuje protagonistu Davida, drsný příběh mladíka, jenž se musí sám vyrovnávat s těžkými životními zkouškami. Otec umírá na rakovinu, bratr postižený Downovým syndromem potřebuje trvalou péči, matka jen rezignovaně vegetuje. Právě když má David zařídit otcův pohřeb, zaplete se v posilovně, kde pracuje, do obchodu s drogami, organizovaného Pákistánci. Jejich vydírání je nemilosrdné a David mu musí čelit docela sám poté, co ho opakovaně zradí nejlepší přítel. Ubránit se je nad jeho síly, David se však nevzdává, a navíc pochopí, že nejdůležitější hodnotou v životě je zodpovědný postoj. Kulisou tohoto dramatu je dnešní Oslo, pocity bezvýchodnosti a neustálého ohrožení umocňují scény uzavřené do těsných interiérů a opakované výjevy brutálních fyzických útoků. (MFF Karlovy Vary) (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (45)

*CARNIFEX* 

všetky recenzie používateľa

Dávid žije v malom byte so svojim ťažko chorým otcom, postihnutým bratom a matkou. Jeho život nie je jednoduchý. Jedného dňa sa situácia ešte zhorší. V posilňovni je vykonaná policajná razia, počas ktorej je objavená zbraň a niekoľko dávok anabolík. Dávidova úloha je jasná. Buď povie pravdu komu veci patria, alebo pôjde sedieť. Dávid stojí pred ťažkou morálnou a existenčnou dilemou. Buď bude mlčať a strácať čas, alebo bonzne šéfovho syna, čím si síce spraví nepriateľov, no zároveň sa stihne rozlúčiť s umierajúcim otcom, ktorý v nemocnici čaká na smrť. Vďaka záveru neuveriteľne depresívny snímok, ktorý v žiadnom prípade neodporúčam sledovať vo večerných hodinách. Nepamätám sa kedy som sa naposledy, po vzhliadnutí filmu cítil tak zle. "UNO" je tragický príbeh vyobrazujúci život človeka, ktorého akékoľvek rozhodnutie je zlou variantou. Málokedy má príbeh takú hĺbku a vyvoláva také pocity ako tento. Teraz som zvedavý ako zaspím. ()

eLeR 

všetky recenzie používateľa

Nórsko ma svojimi filmami zatiaľ nikdy extra nesklamalo. A o Akselovi a jeho hereckom výkone sa dá povedať to isté. Šikovný chalan ... a ešte aj réžia mu ide. Výborný film, skvelá hudba ... a chlapec, ktorému život rozdal naozaj karty o ničom. (filmová výzva 2017 - emma53) a Videné v rámci 30 dní so svetovou kinematografiou (marec 2017) ()

Reklama

misterz 

všetky recenzie používateľa

Niekedy sa ľudia dostanú do problémov, aj keď chcú druhým pomôcť. Nevinné odovzdanie správy rozpúta kolotoč udalostí, ktoré budú pre hlavného hrdinu dosť nepríjemné... Bolo to reálne, surové a bezútešné, presne ako mám v severskej kinematografii rád. Žiaľ na plný zásah mi tu chýbala výraznejšia negatívna postava, Floberg sa snažil, ale bola to len okrajovka, Pakistanec moc nepresvedčil. Možno by pomohla aj údernejšia hudba. Slušný nadpriemer. 80/100 ()

emma53 

všetky recenzie používateľa

Moc Aksela neznám, ale tady byl jedinečný a já mu Davida maximálně věřila. Celkově má hlavní hrdina David v životě pech, doma to nestojí za nic a ještě se mu podaří dostat do problému, z kterého je cesta hodně nejistá. Výborné drama a já si dám určitě Aksela Hennieho do hledáčku, protože tady byl rozhodně excelentní a na jeho režijní debutní snímek to bylo velmi příjemné překvapení. Soundtrack je v Uno minimální a když už, tak to byl přesně můj šálek kávy......a to, že čerpal i ze svých osobních zkušeností je určitě velkým bonusem. ()

Morholt 

všetky recenzie používateľa

Čistokrevná sociální depka, která snad nemá jedinou světlejší chvilku, pokud tedy nepočítám chvíle s postiženým bratrem a i ty jsou trošku diskutabilní. Tady je echt znát, že Hennie si prošel pohnutější minulostí, protože to špinavé a bezútěšné prostředí Osla působí hodně sugestivně a příběh o klukovi, kterému padají sračky na hlavu jedna za druhou, se zadírá pod kůži. Herecky excelentní a vůbec bych se nedivil tomu, kdyby si mnozí z přítomných prošli podobnou životní poutí jako režisér. Vynikající debut. 90% ()

Galéria (11)

Zaujímavosti (8)

  • Během dvou týdnů po premiéře zhlédlo film v norských kinech zhruba 150 000 lidí, což znamenalo velký úspěch. (Cheeker)
  • Soundtrack má na svědomí norská kapela Ulver. (bohhous22)

Reklama

Reklama