Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Adaptácia prvého románu Léa Maleta, v ktorom vystupuje súkromný detektív Nestor Burma. Film je príkladom zľahčenia kriminálnych filmov ako výsledku vojnovej okupácie. Film začína v zajateckom tábore, v ktorom je Nestor Burma väznený. Príbeh je postavený na sprisahaní o dedičstve zahalenom do množstva hádaniek. René Dary ako Nestor Burma a Sophie Desmarets ako jeho sekretárka Helene nakoniec záhadu kuriózne rozlúsknu vďaka bábike. (Biopler)

(viac)

Zaujímavosti (4)

  • Predloha je zreteľne ovplyvnená americkou hard-boiled literatúrou v postavách súkromného detektíva a zradnej femme fatale, taktiež doplnkami ako cigarety či baloniak. Film okrem krimi príbehu prepisuje noirové prvky na komédiu do veľkej miery kvôli vojnovej cenzúre. (Biopler)
  • Osobné skúsenosti z uväznenia kvôli politickým názorom autora predlohy Léa Maleta boli pretavené do postavy Nestora Burmu (René Dary). (Biopler)
  • Historici francúzskej literatúry sa všeobecne zhodujú, že Nestor Burma (René Dary) je prototypom francúzskeho románu noir. (Biopler)

Reklama

Reklama