Reklama

Reklama

Stalingrad

  • Sovietsky zväz Сталинград
Sovietsky zväz, 1943, 75 min

Réžia:

Leonid Varlamov

Scenár:

John Wexley

Obsahy(1)

Stalingrad bolo strategicky dôležité mesto pre ťaženie hitlerovského Nemecka, nasledovať malo obsadenie juhu Ruska a prevzatie kontroly nad ropnými poľami na Kaukaze. Nezanedbateľný bol aj symbolický význam mesta pomenovanom po sovietskom vodcovi Stalinovi.
Prvý dokument o bitke o Stalingrad mapuje celý priebeh bitky, od začiatku až do konca. Začína sa súhrnným pohľadom na Stalingrad v čase mieru a útok Nemcov 19. augusta 1942. Podklady pre tento film nakrúcalo 15 frontových kameramanov počas šiestich mesiacoch a boli v ňom použité aj materiály zachytené od nemeckých kameramanov pre nemecké týždenníky. Vďaka tejto metóde môžeme vidieť generála Jeremenka a člena politickej rady Chruščova priamo v akcii, ako aj zajatie veliteľa 6. armády, poľného maršala Paulusa.
Vďaka víťazstvu pri Stalingrade Červená armáda prebrala strategickú iniciatívu, ktorú už nepustila z rúk do konca vojny. (Volodimir2)

(viac)

Recenzie (2)

Volodimir2 

všetky recenzie používateľa

Pri sčítaní ľudu v roku 1940 bolo v Sovietskom zväze 192 miliónov obyvateľov. Pri zahájení útoku na Sovietsky zväz malo Nemecko vrátane svojich satelitov a spojencov zhruba 500 miliónov ľudí a neskutočný hospodársky potenciál. Je takmer nepochopiteľné že túto vojnu Nemci prehrali. Rozhodujúcu úlohu tu zohrali faktory nedostatok prírodných zdrojov, prívrženci partizánov a ich útoky a krutosť ruskej zimy. Paulusova armáda bola obkľúčená v Stalingrade a Von Paulus vydržal až do 31. januára 1943, kedy sa konečne vzdal. Z viac ako 280 tisíc mužov polovica bola už mŕtva alebo umierajúci, asi 35 tisíc vojakov bolo evakuovaných a zostávajúcich 91 tisíc bolo odvlečených do sovietskych zajateckých táborov. Nikto presne nevie, koľko ľudí zomrelo pri Stalingrade. Na nemeckej strane sa odhaduje zhruba na 300.000 (6. armáda + ostatné satelity). Sovietska vláda nikdy nevydala presné údaje, ale odhaduje sa okolo 500 tisíc vojakov zomrelo v bojoch a civilné obete boli ešte vyššie. Pre porovnanie len taký údaj, počet obyvateľov Stalingradu pred vojnou bol 850 tisíc a na konci vojny iba 1 500. ()

Thomassi 

všetky recenzie používateľa

V době, kdy měl tento dokument premiéru ve Švédsku, se německá mašinérie připravovala na operaci Citadela v kurském oblouku. O to víc je fascinující, jak je pohled na stalingradskou bitvu čerstvý a ukazuje světu jednu z nejtvrdších bitev téměř v "live" podání. Záběry jsou unikátní, natočené nebo ukořistěné od sovětských a německých kameramanů, bez jakékoli propagandy. Čistě vojenská lahůdka. ()

Reklama

Reklama