Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tóno Pánik (Attila Mokos) vychádza z väzenia. Po piatich rokoch sa konečne slobodne nadýchne. Radostné zvítanie sa s kamarátmi naznačuje, že sa preňho začína nový život. Napriek tomu, že manželka Mária (Helena Krajčiová) ho pred bránami väznice nečaká, Tóno sa teší, že sa vracia domov, do rodnej obce Čierny Hron. Už cestou autom v ňom dôverne známe miesta vyvolávajú spomienky na spoločné zážitky s kamarátmi z detstva Petrom (Robert Więckiewicz) a Marekom (Jan Vondráček), údolie, v ktorom žije, je rovnako prívetivé, ako keď odchádzal. Má svoj domov rád. Hneď ako sa Tóno objaví v obci, nastávajú problémy. Miestny policajt Rovniak (Jevgenij Libezňuk) ho legitimuje, chlapi v krčme sa vyhýbajú priamemu pohľadu do očí. Tóno je predsa zlodej, sedel v base za krádeže dreva, treba byť obozretný. Čo na tom, že aj iní majú na rováši, sedel iba Tóno. A niekto ho udal. Tóno dodnes nevie kto. Ako býva zvykom, najlepším prostriedkom na prelomenie ľadov je štamperlík na privítanie. Tóno platí rundu a hneď má plno známych. Nič sa za tých päť rokov nezmenilo. Tóno prichádza domov, kde ho víta jeho žena Mária a dlhoročný kamarát Štefan (Roman Luknár), miestny podnikateľ. Mária by chcela Tónovi toho toľko povedať, aj malý Miško sa na tatinka teší. Tóno však dá prednosť Štefanovi. Spoločne bilancujú až do noci. Štefan ponúka Tónovi možnosť zarobiť si. A keďže oboch mužov spája nielen priateľstvo, ale aj spoločná kriminálna minulosť, je jasné, že sa Tóno bude musieť rozhodnúť – vráti sa ku krádežiam dreva alebo skutočne začne nový život? Tóno cíti voči Štefanovi dlh, veď postaral sa o jeho rodinu, kým bol vo väzení, postavil mu dom, pretože si Tóno odsedel trest aj za Štefana. Bude to ťažké rozhodovanie. To, že sa z väzenia vrátil iný Tóno, než ten, ktorý doňho odchádzal, vie iba jeho žena. Mária sa snaží poskytnúť svojmu mužovi útechu. Tešila sa naňho a stále ho miluje. Napriek tomu sa medzi ňou a Tónom otvára čoraz väčšia priepasť vzájomného odcudzenia. Tóno sa pokúša nájsť si prácu. V lese ani na píle ho však nechcú, veď kto by zamestnal zlodeja? Napriek opakovaným Štefanovým návrhom sa Tóno bráni tomu, aby sa vrátil k starému spôsobu života – ku krádežiam. A tak stráca aj Štefana. Priatelia z detstva – podnikateľ Peter a farár Marek sa snažia Tónovi všemožne pomôcť, majú však svoje vlastné trápenia a problémy mužov po štyridsiatke a sami hľadajú cestu, ako sa vyrovnať s tým, že ich predstavy o živote narážajú na tvrdú realitu. Tóno sa cíti sám a zúfalo hľadá východisko. Šancu má nakoniec ako jediný dá majiteľ miestnej železnice, strojvodca Smejkal (Jaromír Hanzlík), ktorý ako jeden z mála netrpí predsudkami... (TV JOJ)

(viac)

Recenzie (197)

Arius 

všetky recenzie používateľa

Nebudem tu vytýkať klasické problémy slovenských filmov ako klišé a pod. koniec koncov boli hodně zminimalizované. Námet dobrý,výber hercov a podanie dobré, dej bol velmi vhodne kombinovaný s panoramatickými zábermi na krásnu slovenskú prírodu. Dá sa teda povedať že môžem byť spokojný ale vôbec by som sa nesťažoval ak by tvorcovia pridali ešte pár minút. Pokoj v duši je také nedochôdča, niečo ako nedomalovaný obraz. Nebudem nadsadzovať len pre domáci pôvod. Slovenský štandart ktorý si za vyššie uvedené dôvody zaslúži 3 hviezdy. ()

dr.fish 

všetky recenzie používateľa

Za sebe hodnotím hodně vysoko, protože takové filmy my Češi už točit pár let neumíme. Film o životním tápání, kde podstatná je cesta a ne cíl, plný symboliky a zpětných vazeb, tradičních osobních a rodinných pout, která člověku tak zamotávají život, až se stává nesnesitelným, prostě spousta věcí na přemýšlení. Je mi jasné, že tohle málokdo zkousne, protože takhle se filmy dělaly v době, kdy na ně byly peníze a nebylo důežité, jak dobře se prodají. Je to zcela nekomerční a těžko uchopitelný film, ale právě proto se mi libil. 80% ()

Reklama

brutale 

všetky recenzie používateľa

Žeby sa svet Slovenského filmu prebúdzal? Pre mňa milé prekvapenie, po hownoidných výplodoch našej produkcie za posledné roky... Krásne scenérie naše ho kraja, zaliate príjemnou hudbou a život slovače, ktorá nie je z Bratyyslavy, ktorá mimochodom "není ako víno, není ako káva" ... Držím palce v ďalšej tvorbe a privítam viacej metrov filmu z tejto tematiky, ktorá zobrazuje život obyčajnej slovače! Veď stačí, zájsť 100 Km od hociktorého mcdonaldu a máte pokoj v duši naživo. ()

MikO_NR_1909 

všetky recenzie používateľa

Príbeh vyzerá byť dosť prehľadný a priamočiary, ale našťastie obsahuje momenty, ktoré sa nehrajú, že sú cool. Niektoré herectvá sú dosť strohé, scenár miestami jednoduchý, ale väčšie chyby nenájdete (čo je u nás veľká výhra). Na slovenské pomery nadpriemer, celosvetovo slabší priemer (našťastie sa dej posúval pesimistickou verziou, ktorá dodala aj väčšiu kvalitu). ()

Topco 

všetky recenzie používateľa

Pri sledovaní filmu som si neraz spomenul na Jakubiskov film Postav dom, zasaď strom. Popravde Pokoj v duší zdieľa s týmto filmom viacero paralel: westernový hrdina, vidiecke prostredie, kritika spoločnosti, zábery na krásy Slovenska... Téma úplatkárstva a alkoholizmu mi prišla veľmi nútená a umelá. Herecky a scenáristicky nijako zvlášť oslovujúce a záver bol spracovaný na môj vkus dosť chladne. Ale áno, máme tu NIE ZLÝ slovenský film. Hurá :) ()

Galéria (16)

Zaujímavosti (23)

  • Film mal premiéru 26.1.2009 v Brezne v kine Mostár. (Zdroj: skcinema.sk) (Raccoon.city)
  • Jan Vondráček (farár Marek) sa kedysi túžil stať farárom. (Raccoon.city)
  • Film mal veľkú návštevnosť v kinách aj vďaka tomu, že sa pieseň Jany Kirschner "Pokoj v duši" stal veľkým hitom. Ako však priznala, pesničku napísala za 5 minút, pretože na ňu veľmi tlačili s deadlinom. Pesnička sa vo filme nakoniec objaví až v záverečných titulkoch. (Arsenal83)

Reklama

Reklama