Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V New Yorku 20. rokov minulého storočia sa cynický investičný bankár Nick Carraway nechá vtiahnuť do spoločenských kruhov svojho závratne bohatého suseda Jaya Gatsbyho a odhalí jeho záhadnú a tragickú posadnutosť. (SkyShowtime)

Recenzie (114)

jane1106 

všetky recenzie používateľa

Něco na tomhle filmu mi smrdí. Něco. Silně přestřelená stopáž. Večírkové i romantické scény nemohly být nudnější. Nepřidal tomu ani nesympatický "ňoumovitý" představitel Nicka, upocené tváře herců a už dvakrát ne tragický dabing. BTW, Redfordův Gatsby a Daisy v podání Mii Farrow by určitě měli to nejmodrookatější dítě.:) ()

MikO_NR_1909 

všetky recenzie používateľa

Mám rozhodne väčšiu slabosť na klasickejší štýl, než rozhárané preplácané blockbusterové adaptácie a preto DiCapriov Gatsby je proti toľkej nalíčenosti v mnohom odpudivý. Lenže ani Claytonova verzia nie je nijak zázračná a Coppola nedodal kúzelnej predlohe takmer žiadny mystifikačný ortieľ, film nepracuje s tajomnom a lavíruje okolo bežnej poviedkovej osi. Tá začne byť sterilná a ku koncu vyprcháva ako šumivý šampus. Zaujímavo vedená vizuálna stránka a odovzdaní herci z naservírovaného nedokázali zhmotniť v čosi skvostné až nezabudnuteľné. S danými prostriedkami sa to ale dalo, pretože hybridné zoskupenie rozprávača nezaujatého i prvej osoby dával umelecký priestor pre realizáciu, ale k tej napokon nevzišlo. ()

Reklama

Marek1991 

všetky recenzie používateľa

Je mi fuk, že je to podľa nejakej knihy. Z tohto filmu je cítiť akúsi obhajobu prehnaného bohatstva na úkor spoločnosti, akúsi mimoriadnu galantnosť a rozumnosť u bohatých ľudí, proste akúsi nadradenosť. Tiež tu akosi tie citové hľadiská sú príliš chladné a chlap sa tu nekresťanským spôsobom pokúša byť šťastný tým, že si uchmatne naspäť svoju bývalú lásku, ktorá nevie, čo chce a ktorá je akoby bez citov a len povrchná a výstredná žena. Redford tu má ozaj málo priestoru a tiež je to zbytočne pretiahnutý film a ani tá podľa mňa výrazne dobrá atmosféra doby tomu veľmi nepomáha, lebo scenár v spojení s dejom nie je nič romanticky výnimočné, či niečo na štýl tragédie ako Rómeo a Júlia. ()

mortak 

všetky recenzie používateľa

Divadelní scénář a divadelní herectví se míjí s fetišistickou výpravou a operetní inscenací večírků (rvačka či skákání do bazénu jsou pojaty jako hudební číslo). Vše je tu vyjádřeno dialogy (Vzpomínáš, jak to tehdy bylo?) či monologem vypravěče. Na jevišti se svět tvoří slovy, ale v této simulaci zašlé doby všechna ta divadelnost působí falešně a neupřímně. ()

xaver 

všetky recenzie používateľa

Točit film podle slavné románové předlohy je vždy o hubu. Právě tento snímek se prostě moc nepovedl. Ne že by byl úplně špatný, ale režisérovi se nepovedlo vykreslit, resp. navodit tu správnou atmosféru, která na Vás dýchá, když čtete román. Většina diváků má asi problém s náhledem na film, když nejdřívě četli románovou předlohu. Celkový dojem max. za 3. ()

Galéria (33)

Zaujímavosti (17)

  • Anachronismus: Objevuje se tu Packard z roku 1934. (NinadeL)
  • Původně byl sepsáním scénáře pověřen Truman Capote. V jeho verzi byl Nick homosexuálem a Jordan Bakerová pomstychtivou lesbičkou. Capote byl ale posléze odvolán a scénář dokončil Francis Ford Coppola během pouhých tří týdnů. (CrypzzXD)

Reklama

Reklama