Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zvyšky zmasakrovanej vojenskej kavalérie a skupina dostavníkov cestujúcich v boji o prežitie proti divokým Komančom v púšti a medzi zrúcaninami. Píše sa rok 1876. Všetky indiánskej kmene na americkej pôde sa snažia s bielymi spolunažívať v mieri, výnimkou je len krvilačný kmeň Komančov, vedený tvrdým a krutým náčelníkom Čierny oblakom (John War Eagle). Jediní preživší ďalšieho z ich vražedných nájazdov v malom zapadákove menom Dry Buttes, na hranici územia nikoho, sú šiesti vojaci, na čele s hrdinským seržantom Mattom Trainorom (Broderick Crawford), ktorých kavalériu indiáni doslova rozprášili sotva za pár minút! V snahe zachrániť si holé životy sa vydajú na zúfalú a strastiplnú cestu do domnelého bezpečia v odľahlej pevnosti Fort Macklin, vzdialenej od Dry Buttes nekonečných 100 míľ rozľahlou savanou plnou bojovne naladených červenokožcov a, žiaľ, iba s minimálnymi zdrojmi pitnej vody... Cestou sa k nim pridá aj malá skupinka osadníkov na dostavníku Buttercup, pochybný beloch Denver Kinnaird (Hugh Sanders) a indiánsky chlapec z kmeňa Kajovov s priliehavým menom Malý nôž (Johnny Stewart), ktorý im, teda aspoň nateraz, zachráni životy, keď ich zavedie do napohľad síce polorozpadnutej misie, no s veľkým žriedlom pitnej vody! Nezmieriteľných Komančov však majú stále v pätách... (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (8)

Gnomo 

všetky recenzie používateľa

Spíš než westernem bych to nazval indiánkou, přestože se tam většinu doby promítají příslušníci unijní kavalerie. Boj hrstky vojáků ze zmasakrovaného oddílů a pár civilistů proti mnohonásobné přesile indiánů, nechybí bělošský padouch, je tam statečný indiánský výrostek a tvrdý seržant, který svojí hrstku lidí "dokope" k vítěznému konci - a pochopitelně příjezd kavalerie na poslední chvíli. Dobře se na ten film kouká, i když v něm není žádná z velkých hvězd westernového žánru (alespoň já tam nikoho slavného nenašel). Za mne poctivé 4 hvězdy a doporučení se na ten film kouknout. ()

cheyene 

všetky recenzie používateľa

Půjdeme-li do podstaty věci, tak se jedná o snímek Sahara (1943) převedený do westernového žánru. A to myslím téměř bez nadsázky. Přesně jsem tušil, co se ve filmu přihodí, což možná mírně zkazilo finální dojem, avšak onen námět je natolik zdařilý, že mi to ani moc nevadilo a nebrání mi to v udělení čtyř hvězdiček. Last of the Comanches je slušně natočený western se sympatickými herci a příjemnou dávkou dobrodružství. ()

Reklama

gogo76 

všetky recenzie používateľa

"Máme tu nejaký náklad pre baníkov..., nejaký dynamit a rozbušky, využijeme to...?" Samozrejme, že to využijeme, zvlášť ak nás obkľúči kmeň Komančov na čele s obávaným náčelníkom menom Čierny mrak. Hŕstka vojakov s rozvážnym a veliacim seržantom sa bráni obrovskej presile na bývalej zničenej pevnosti uprostred púšte. Sú však vo výhode, pretože majú jedinú vodu v širokom okolí. A chcel by ju aj Čierny mrak... Film ide rovno na vec nezdržuje nás zbytočným zoznamovaním a všetko to stíha za pochodu. Rokom výroby sa nenechajte odradiť, ide naozaj o kvalitný western, ktorý vám dá podstatne viac, ako sa na prvý pohľad zdá. Obrázok v "galérii csfd" je čiernobiely, ale jedná sa o farebný film. Krátke, svižné, akčné- jednoducho western ako sa patrí. 80%. ()

Martin741 

všetky recenzie používateľa

Nemam rad to westernove klise : tazko pracujuci biely muz aj so zenskou a 2- 3 antikoncepcnymi zlyhaniami pracuje na Vychode USA, ide na Divoky Zapad a tam si postavi farmu a obraba podu. S tym, ze sa brani pred krvilacnymi Indianmi. No tak tu teda ti Komanci nie su vykresleni zrovna privetivo, oficialny distributor spomina ze ich viedol kruty a drsny nacelnik a radi podnikaju vrazedne zabijacke najazdy na belochov. Ono ale ja mam rad ked sa hrstka beleochov brani volakde v pustnej pevnosti proti Utociacim Indianom - presne taketo westerny urcite radsej zoberiem nez to hnusne otrepane klise kradez koni. Maketa Westernoveho mestecka na urovni, dialogy perfektne, tempo nenudi ani chvilu. A vysoke hodnotenie davam aj preto , ze tu konecne niet Randolpha Scotta : 70 % ()

klerik 

všetky recenzie používateľa

Na western sa nepozerá zle, pomerne dobre to odsýpa, lenže... Scenár stojí na situácii (indiáni v púšti bojujú s pár vojakmi o vodu) a vôbec nie na hrdinoch. Úplne tu absentujú sympatické postavy, ženský element je trestuhodne nevyužitý a celé to vyznieva len ako patetická armádna agitka... ()

Galéria (3)

Zaujímavosti (3)

  • Film ukazuje kapituláciu Komančov v roku 1876, po poslednom násilnom boji. V skutočnosti bola ich kapitulácia pokojná a uskutočnila sa 2.6.1875. Posledný kmeň Komančov, ktorý sa vzdal, viedol Quanah Parker – ktorý bol v skutočnosti napoly biely, ale ktorého si Komanči napriek tomu vybrali za svojho vodcu – a prišiel do Fort Sill, a to pod vlajkou prímeria. Potom žili v rezervácii. (westerns)
  • Mickey Shaughnessy v tomto filmu debutoval. (Pumiiix)

Reklama

Reklama