Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jedno přísloví říká: "Jez proto, abys žil. Nežij proto, abys jedl." Jenže starý indiánský mýtus Weendigo zase vypráví o tom, že ten, kdo požije maso svého nepřítele, získá jeho sílu a duši. Má to ovšem háček každý, kdo to udělá, dostane i neukojitelný hlad po další lidské potravě, změní se v dravce a tomuto neblahému osudu může uniknout pouze vlastní obětí. Americko-britský film Dravci, který je kombinací kanibalského a upírského hororu, se odehrává v polovině 19. století na zapomenuté pevnosti v kalifornském pohoří Sierra Nevada. Právě sem je na zimu převelen kapitán John Boyd, vyznamenaný za hrdinství v mexicko-americké válce. Jenže jak už to při válečných konfliktech bývá, všechno se ve skutečnosti odehrálo trochu jinak. V bohem zapomenutém místě však Boyda čeká nejtěžší bitva jeho života střet s kanibalem Colqhounem, který pronikne do pevnosti a vláká její posádku do pasti. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (468)

MM_Ramone 

všetky recenzie používateľa

"Ravenous" možno považovať za špecifický kanibalský horror. Film o jedení ľudského mäsa, opierajúci sa o indiánsky mýtus Weendigo. I keď je dej situovaný do Sierra Nevady, filmári si vybrali pre miesto natáčania Slovenské hory. Kde dobrým nasnímaním vytvorili dokonalú ilúziu Kalifornie v 19.storočí. Vynikajúci herecký výkon sa tu podaril Robertovi Carlyle, z ktorého miestami ide naozaj strach. Ale nezaostávajú ani ďalší herci. A pri tej finálnej konfrontácii ma ešte vždy zamrazí. To je veru ostrý stret. **** ()

lamps 

všetky recenzie používateľa

Zřejmě jediný film svého druhu. Černohumorná smršť se silně hororovým nádechem a výbornými herci, která ale bohužel dojíždí na odfláklý scénář a podivné stylické atrakce - hlavně v první polovině jsou totiž kvalitní a silné hororové motivy znásilněny vtipnými vložkami a sice originální, ale z mého pohledu krajně nevhodnou hudbou. Režie je bezpochyby vynalézavá a zábavná a film rychle uteče, ovšem příběh často balancuje na hraně, jak to říci, velké nelogické hovadiny a ani ústřední kanibalské téma, ani vzájemný vztah klaďase a záporáka ve druhé půlce skoro vůbec nerozvíjí a nedokáže vygradovat. Určitě škoda, zpočátku jsem si v neokoukané a nepředvídatelné filmařině vysloveně liboval... ()

Reklama

petero 

všetky recenzie používateľa

Viete, že keď zjete ľudské mäso vaše telo sa dokáže zregenerovať, vyliečiť zo zlomenín, strelných rán ale i takej tuberkulózy, získate väčšiu silu a cítite sa neskutočne zdravo. Taký indiáni to poznajú. Volajú to „Vindigo“. Problém je v tom, že sa s tým už nedá prestať a chuť na ďalšiu porciu človečiny je čím ďalej väčšia. Zakrátko to spozná aj pár obyvateľov opustenej pevnosti ktorých preberie k životu príchod nového pasažiera čo práve utiekol kanibalom priamo z kotlíka ... Sú filmy kde si hudbu ani nevšimnete. Je nevtieravá, presne pasujúca ale na samotný posluch nevábna. Hudba v Ravenous je však taká výrazná a iná že soundtrack by som do svojej zbierky bral všetkými desiatimi. I keď tento skvelí film točila žena je patrične drsný ako sa na daný žáner patrí. Naviac sa to všetko odohráva v neopozeranej krásnej slovenskej prírode po ktorej sa preháňajú áčkový herci Guy Pearce (L.A. Confidential), Robert Carlyle (Trainspotting), David Arquette (Scream), Jeffry Jones ale aj ten blonďavý záporák z Walking Tall a ten strachopud zo Saving Private Ryane. Mám rád takéto dravé mysteriózne filmy, kde si tvorcovia neberú žiadne vreckovky pred ústa a keď má niekto zomrieť tak ich zomrie zrazu priveľa a proste scenár vždy zájde do tej najkrajnejšej možnosti. A tak si môžeme opäť užiť skok z útesu, nie nepodobný tomu akým prešiel John Rambo v Prvej krvy, pár prekvapivých momentov, čiernočierny humor, poctivú rezanicu, vydarený záver ale hlavne výborné herecké výkony, rovnako dobrú réžiu dynamickú v akčných scénkach i napínavú, hlavne pri jaskyni no i pár múdrych slov. „Kresťania jedia telo Kristovo každú nedeľu“. Čo k tomu dodať. Béčkový námet, áčkoví herci, dialógy majú šťavu, rovnako i spád filmu, a tá hudba, tá hudba. ()

H34D 

všetky recenzie používateľa

Vytaste smyčce, nalaďte struny, oprašte cimbály, jde se vraždit! Zatímco dravci cedí skrz zuby krev, která není jejich, zdánlivě "nevhodná" hudba v pozadí (resp. popředí), se krom toho, že je skvělá sama o sobě, ukazuje být geniální symbolikou abstrakce, s kterou tento film pracuje (zhýralá společnost ve stylu "žer, nebo umři" aj.). Celkový zážitek je vskutku nevšední a silný, zejména co se první, takřka dokonalé poloviny, týče - těžkotonážní úvod i bodré seznámení s postavami, síla Colqhounova vyprávění překonávající všechny historky z přítmí táboráků, napětí během výpravy do jeskyně, akurátně drastické scény... Zkrátka parádní guilty pleasure. 9/10 ()

k212 

všetky recenzie používateľa

Dvakrát jsem si řekla, to snad ne, ale pak jsem rezignovala a přijala film, děj, herce a hudbu jak leží a běží. Netušila jsem totiž předem, do čeho jdu, když jsem si tenhle mix horror-komedie-western pustila v pozdních nočních hodinách. Pravdou je, že mě ze začátku trochu šokovalo témA CHUŤOVKY KANIBALISMU ale pak, když jsem přistoupila na pravidla nechutnosti, jsem se i bavila. Hlavně při velmi černohumorných hláškách vrchního kanibala Carlyla a při vyděšeném pohledu Pierceho a vůbec i ostatní hráli jaksi o život (asi jim za patama funěl nějákéj labužník). ()

Galéria (24)

Zaujímavosti (14)

  • Kaskadérské kousky zajištovala skupina českých kaskadérů pod vedením Ladislava Lahody. (TheRaven)

Súvisiace novinky

Horor na Divokém západě – svatokrádež?

Horor na Divokém západě – svatokrádež?

16.03.2008

Soudný den je za rohem, ale režisér této drsné akční sci-fi Neil Marshall (kromě jiného tvůrce vynikajícího klaustrofobického Pádu do tmy) se přesto dívá do budoucnosti. Která leží v minulosti. Máte… (viac)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bolo zmenené