Reklama

Reklama

Vojna svetov

  • Česko Válka světů (viac)
Trailer 3
USA, 2005, 116 min

Obsahy(1)

Scenárista David Koepp sa inšpiroval slávnym románom H. G Wellsa, ktorého témou je invázia Marťanov na planétu Zem. Jeho príbeh však presunul z konca 19. storočia do horúcej súčasnosti. Robotníka Raya Ferriera (Tom Cruise) trápia problémy v rodine, ktorej členovia si prestávajú rozumieť. Ray sa stane svedkom zvláštnej udalosti, ktorá navždy zmení životy ich všetkých. Akýsi ohromný vojnový stroj na troch nohách sa vynorí z hĺbky zeme a skôr, ako ktokoľvek stihne zareagovať, začne spaľovať všetko vo svojom dosahu. Normálny deň sa náhle zmení na najhroznejší zážitok ich života... (TV Markíza)

(viac)

Videá (4)

Trailer 3

Recenzie (1 434)

sniper18 

všetky recenzie používateľa

Filmy s tématikou mimozemskej invázie patria v rámci komerčnej produkcie u mňa aj napriek rozličným kvalitám a prístupom dlhodobo medzi tie najatraktívnejšie, táto téma ma vždy fascinovala a práve podceňovaná Vojna svetov u mňa predstavuje absolútnu špičku tohto subžánru. V tomto type filmu sa najviac využívajú dva odlišné prístupy, či už ten veľkolepý blockbusterový, pri ktorom má divák prehľad o celej situácii vďaka tomu, že je z pohľadu vysokopostavených ľudí a tak ponúka aj veľkolepú akciu, akou bol napríklad Emmerichov Deň nezávislosti alebo ten komornejší, ktorý je z pohľadu obyčajných ľudí, divák sa dozvedá informácie skôr len pomaličky z rôznych útržkov, ale zase je to atmosférickejšie a napínavejšie a práve vďaka tým obyčajným ľudom aj také sympatickejšie a to sú zase napríklad Znamenia. A Steven Spielberg našiel podľa mňa ten najlepší možný kompromis. A tak je tu veľkolepý, ale aj poriadne atmosférický a napínavý film, kedy je v centre diania relatívne obyčajná rodina, ktorá sa mi získala a prakticky stále sú pri nejakých dôležitých udalostiach, prípadne sa stretnú s ľuďmi, ktorí majú celkom prehľad. Takže sa divák nemá problém aspoň čiastočne orientovať vo všetkom dôležitom, ale zároveň film dokonalo funguje aj v tej komornejšej rovine, otec bojuje o životy svojich detí, takže sa mu nedá nefandiť a prežíva s nimi aj množstvo takých, z celkového pohľadu nedôležitých, ale z osobného dosť nepríjemných udalostí. A tak je film väčšinu času skutočne prvotriedna žánrová zábava, kde jedna nezabudnuteľná sekvencia strieda druhú. A síce ku koncu už tomu začne trochu dochádzať dych, ale predsa len je to stále vysoká úroveň a ani proti tomu záverečnému vyriešeniu problému nič nemám, predsa len toto bolo už v predlohe. S obsadením nemám žiadny problém, Tom Cruise mi vyhovuje prakticky v každej úlohe, Dakota Fanning mi príde ako ideálna filmová dcéra na ochraňovanie, militaristický a pomstychtivý Justin Chatwin má tiež niečo do seba a v priebehu filmu stretnú dostatok zaujímavých vedľajších postáv. A akcia tiež predstavuje absolútnu žánrovú špičku, s lepšími mimozemskými strojmi som sa ešte nestretol, nielen, že perfektne vyzerajú, ale vedia si získať rešpekt a každý stret s nimi je nezabudnuteľný, ale perfektne fungujú aj tie komornejšie, hororovo ladené scény. Tu ma jednoducho baví všetka akcia, ale najviac si predsa len vychutnávam celú úvodnú fázu a všetky strety s armádou. Takže Steven Spielberg tu podľa mňa odviedol prvotriednu prácu, film má vynikajúci vizuál a efekty, ale aj perfektnú atmosféru a občas je aj poriadne napínavý a aj dosť nepríjemný. Tu všetko funguje na najvyššej úrovni. Takže aj po rokoch a mnohých pozretiach o plnom hodnotení vôbec nepochybujem, pre mňa nielen najlepší film s tématikou mimozemskej invázie, ale aj jeden z najlepších vysokorozpočtových filmov. 88% ()

Subjektiv 

všetky recenzie používateľa

Z názvu bychom mohli dospět k závěru, že snad mezi sebou budou válčit světy, ale již prvních pár minut člověku napoví, že nikoli Země, ale poctivý jeřábník stane na správňácké straně barikády. Chvíli jsem touhle sousto přežvykoval a nakonec usoudil, že ono zobrazení jedince či rodiny pod tlakem nepochopitelné invaze emzáků zase nemusí být tak špatný nápad. Měl jsem jisté obavy z toho, že správňák bude po spielbergovsku správňácký až příliš, že nikdy nebude zdrcen do apatie, že ochrání svou dcerku a že zkouška ohněm opět ukuje nyní zesláblá Rodinná pouta, ale co jsem mohl dělat? Nemohl jsem dělat nic, jen tupě přihlížet, kterak Spielberg mé obavy jednu po druhé naplňuje. Krom toho mě nemile překvapila poněkud ohraná přítomnost magnetických bouří, ba i skutečných blesků. V tu chvíli jsem byl přesvědčen, že na planetě invazníků muselo dojít k nějaké obzvláštní ekologické katastrofě, která u nich způsobila přebytek elektrického náboje, s ohledem na jejich chování nejspíše toho záporného. Aby svůj satanský původ podtrhli, rozbořili ufouni nejprve kostel, teprve pak se dali do systematického (mně přišlo spíš náhodné, ale prováděl jsem já někdy vyhlazovací válku?) likvidování lidí. Hlavní hrdina vcelku logicky vzal nohy na ramena a po zbytek filmu je již z ramenou nesundal - a já sám bych jistě nejednal jináč - což vzhledem ke stopáži bylo na mě příliš dlouho. Jen párkrát zmůže se na odpor, jednou dokonce úspěšně. Právě v tu chvíli se ve mně objevil náznak "naděje", že Spielberg v touze po originalitě nechá svět osvobodit hrdinnými mudžahedíny, kteří pro takový druh boje, jenž jediný se ukázal jako funkční, jsou nejlépe ideově vybaveni. Spielberg a taková kousavá ironie, tak neamerická, krutá a skrytě dvojsmyslná? "Není pochyb, nic takového tam nebude," řekl jsem si. Nebylo. To ovšem neznamená, že by se Válka světů nedala přežít. Zásluhu na tom má designér ufostrojů, zvukař a mnozí efektové. A snad i kdesi se krčící Wells. A trochu i ten rejža. Silné **. ()

Reklama

Adrian 

všetky recenzie používateľa

Koncepcia príbehu skrz takmer "komornú" drámu so zameraním sa na postavy pred jednoliatym defilé epických megabitiek ma veľmi milo prekvapila a uspokojila. Rovnako sa mi veľmi páčilo aj rozriešenie konfliktu (a to som knižnú predlohu nečítal) - ktoré mi silno pripomenulo Scottov odvážny "grif" v istej fáze príbehu Kingdom of Heaven. Škoda len tej schématickosti (pričom nemám na mysli charaktery postáv - ich ľahké zaškatuľkovanie ma nerušilo) vo výustení osudov ústredných hrdinov, pretože podobne ako je Spielbergov prístup inovatívny v rámci žánrových pravidiel, rovnako sľubný trend vykazoval od druhej polovice filmu aj samotný neistý osud postáv. 90% ()

genetique 

všetky recenzie používateľa

Len vďaka trikovej, efektovej a hudobnej stránke sa film mierne vytrháva z priemeru. Inak ma týmto filmom Spielberg hlboko sklamal a to som ho považoval za jedného naj z sci-fi režisérov. Ale tak na každého raz príde. Navyše ma nepotešilo ani zobrazenie mimozemských monštier, ktoré dobývajú svet a záverečná pointa. Odfláknuté ako domáca úloha odpísaná pred hodinou. 70%. ()

EdaS 

všetky recenzie používateľa

Spielberg dokazuje, že rozhodně nepatří do starého železa - jeho fantastická režie dokáže zahladit "drobné" scénáristické nesrovnalosti a převálcuje vás svou naléhavostí a napětím. Jako velký fanoušek sci-fi a různých (post)apokalyptických příběhů jsem si opravdu užíval bez přestávek až do konce. A Cruiseovi jsem toho otce fakt věřil. Takhle skvěle jsem se s Mistrem bavil naposledy u Indiany Jonese. Kéž by mu to vydrželo! ()

Galéria (129)

Zaujímavosti (74)

  • Anglický spisovatel H.G. Wells (1866-1946) má na kontě kromě "Války světů" z roku 1898 i další často adaptovaná díla, jako jsou "Stroj času" z r. 1895 či "Neviditelný" z roku 1897. Je považován za jednoho ze zakladatelů vědecko-fantastické literatury, přičemž jeho tvorba byla protipólem přetechnizovaných vizí Julesa Verna. (imro)
  • Při prvním setkání s mimozemšťany v celé oblasti přestávají fungovat elektrické spotřebiče. V čase 25:20 má však přesto jeden z pozorovatelů funkční kameru. (Postolka1)
  • Ve scéně, kdy se na křižovatce objevuje první tripod, usměrňuje policista dav slovy: "Běžte všichni na Van Burenovu.“ Van Buren bylo příjmení postavy Anny Robinson v knižní předloze filmu of H.G. Wellse. (kenny.h)

Súvisiace novinky

Steven Spielberg se chce vrátit k mimozemšťanům

Steven Spielberg se chce vrátit k mimozemšťanům

19.04.2024

Od roku 2022, kdy Steven Spielberg představil fandům svůj Zlatým Glóbem ověnčený osobní film Fabelmanovi, jsme moc netušili, k čemu se chce jeden z nejslavnějších režisérů všech dob příště… (viac)

Parazit Davida Koeppa našel režiséra

Parazit Davida Koeppa našel režiséra

24.04.2020

David Koepp je nejen filmový scenárista stojící za snímky jako Válka světů, Jurský park, či Mission: Impossible, je totiž zároveň i úspěšným spisovatelem. Jeho nejnovější knížku, v originálním názvu… (viac)

Kdo napíše Indiana Jonese 5?

Kdo napíše Indiana Jonese 5?

21.03.2016

U Disneyho konečně pohnuli s Indiana Jonesem. Pátý díl půjde do kin 19. července 2019 a natočí ho Steven Spielberg, samozřejmě s Harrisonem Fordem v hlavní roli. George Lucas by se na pokračování… (viac)

Reklama

Reklama