Reklama

Reklama

Vojna svetov

  • Česko Válka světů (viac)
Trailer 1
USA, 2005, 116 min

Obsahy(1)

Scenárista David Koepp sa inšpiroval slávnym románom H. G Wellsa, ktorého témou je invázia Marťanov na planétu Zem. Jeho príbeh však presunul z konca 19. storočia do horúcej súčasnosti. Robotníka Raya Ferriera (Tom Cruise) trápia problémy v rodine, ktorej členovia si prestávajú rozumieť. Ray sa stane svedkom zvláštnej udalosti, ktorá navždy zmení životy ich všetkých. Akýsi ohromný vojnový stroj na troch nohách sa vynorí z hĺbky zeme a skôr, ako ktokoľvek stihne zareagovať, začne spaľovať všetko vo svojom dosahu. Normálny deň sa náhle zmení na najhroznejší zážitok ich života... (TV Markíza)

(viac)

Videá (4)

Trailer 1

Recenzie (1 433)

tron 

všetky recenzie používateľa

"Prišli odniekiaľ inokadiaľ." - "Myslíš z Európy?" - "Nie. Z Európy nie." Spielberg a Cruise na vrchole, vďaka čomu vlastne vcelku biedny scenár diváci obohatili šialenou celosvetovou tržbou skoro 600 miliónov dolárov (!), pričom to stálo "len" 132. Špičkovo sfilmovaný klišé scenár o útoku mimozemšťanov. Počuli a čítali sme to stokrát, ale Spielberg, Cruise a chlapci z ILM sú skrátka príliš profesionálni profesionáli (hmmm) na to, aby nudne sfilmovali nudný príbeh. Takže okrem bravúrnej technickej stránky (kamera, strih zvukových efektov) a výborného hereckého obsadenia (fakt hral pedofila ten herec?!), si užijeme realistický prístup. Žiadne vojnové scény, žiadne obetovania za americký národ, nijaké preslovy prezidentov. "Len" špinavý, komorný príbeh amerického robotníka v stredných rokoch a jeho dvoch detí, naprieč zdecimovanou nebezpečnou krajinou idúcich za matkou. Vlastne to rapídnym spôsobom predbehlo dobu. Nikto nevie, čo sa deje, ale všetci naokolo umierajú a pred očami bežného človeka sa rúcajú posledné istoty, systém, bezpečnostné zložky nemajú šancu adekvátnym spôsobom reagovať a radoví občania panikária, reagujú v pude sebazáchovy a je im tým pádom jedno, či kvôli nim niekto zomrie, len nech preboha oni prežijú. P.S. Morgan Freeman, ktorý kedysi živoril s Robbinsom v Shawshanku, nahovoril úvodné a záverečné slovo. Kino Považan NMnV 2005 ()

Radyo 

všetky recenzie používateľa

Mám být upřímný? Tak jo. Spielberg nepřekvapil. Ve světle jeho posledních snímků sice ani nezklamal, ale to je na režiséra jeho formátu málo. Válka světů je prostě opět jeden typický popcornový film, jehož cílem asi bylo především pobavit, ale to se mu tak úplně nepovedlo. Respektive úplně marné to nebylo, triky super, atmosféra místy docela hustá, zvuková stránka filmu byla taky dobrá. To je ale aspoň pro mě osobně trochu málo na film, jenž aspiruje na trhák roku. Dějové nelogičnosti raději ani nekomentuju, ve sci-fi žánru bývají většinou pravidla logiky o něco uvolněnější, hlavně ale ten film postrádal určité kouzlo, skoro bych řekl charisma. No, nedá se nic dělat, Steven už se holt definitivně přežil a v současné formě jen splývá s davem dalších podobných blockbusterových režisérů. Do budoucna budu muset u jeho filmů snížit míru očekávání o něco níže... ()

Reklama

Superpero 

všetky recenzie používateľa

Já kdybych něco plánoval milion let tak bych takhle trapně neztroskotal, ale jinak naprosto úchvatná podívaná bez amerického patriotismu (já vím tomu ani nejde věřit). Steven Spielberg se opět vytáhl (skoro už není kam) Tom Cruis si ostudu rozhodně neudělal a Dakota Fanning je prostě úžasná. Jeden z mála filmů u kterých jsem byl vyšokovanej. ()

Jossie 

všetky recenzie používateľa

Tak tohle je Spielberg, jak ho mám ráda. Apokalyptická vize napadení země jinou civilizací, absolutní beznaděj a bezmoc, hrůza všude kolem, kam se podíváte, to vše podbarveno sugestivní hudbou Johna Williamse a fantastickými triky. Tom Cruise jako nezodpovědný otec, měnící se od chvíle prvních příznaků napadení země, kdy se neuvěřitelně baví, až k vyděšenému otci, schopnému všeho, aby ochránil své děti. Už dlouho se mi v kině nestalo, abych téměř nedýchala napětím. Předlohu jsem nečetla a myslím, že to bylo jen dobře, protože jsem se tak mohla v klidu nechat vtáhnout do děje. ()

Gemini 

všetky recenzie používateľa

Proč to ten člověk pro boha živýho (nebo dohromady?) pořád dělá? On (Spielberg) snad v sobě vážně má gen, který ho nutí zazdít výbornou práci nějakým happyendovým výblitkem a děsně hlubokým lidským moudrem úplně nakonec. Ale i když mě ten konec opravdu znechutil (a nemyslím konec jako ten VELKÝ konec - Wellse jsem četl a nemám vůči zdejšímu ztvárnění sebemenších výhrad - ale ten malý Cruiseovský konec), tleskám panu režisérovi za lahodné vykreslení apokalypsy a chování lidských individuí v ní k jejich smůle zúčastněných. Obzvlášť deset minut před a po trajektu stojí za to; ale i ten zbytek, v němž teda chudák malá Dakota nemá na práci nic jiného než brečet a ječet, dává pocítit léty tvrdé dřiny trénovanou ruku pana tvůrce. Tu samou ruku, která pak prostě musí nechat zrovna tu důležitou postavu zachránit a hrdinsky zazářit v dešti handgranátových střepin tam, kde chvilku předtím všichni jen laxně zírali na hodně nepříjemnou smrt jiných, z hlediska vztahu člověka k člověku naprosto stejně bezvýznamných postaviček. Life's a bitch, a tak přes všechen svůj odpor prostě budu muset dát těch 80%, i když se na tuhle Válku Světů velmi pravděpobně už nikdy nepodívám. ()

Galéria (129)

Zaujímavosti (74)

  • Tom Cruise (Ray Ferrier) obsadil roku 2012 třetí místo v anketě časopisu "The Hollywood Reporter" o filmové postavě, která by nejlépe vedla zemi v boji proti zombiím. (JoranProvenzano)
  • Pro potřeby filmu bylo koupeno skutečné letadlo Boeing 747. (Karlos80)
  • Tom Cruise (Ray) ochorel na chrípku a na dva dni prestal nakrúcať, čo stálo tím režiséra Stevena Spielberga viac ako 60 000 amerických dolárov, pretože komparzisti (vyše 200) dostávali bežný denný plat, hoci produkcia bola prerušená. (Arsenal83)

Súvisiace novinky

Nový film Spielberga možná našel hlavní hvězdu

Nový film Spielberga možná našel hlavní hvězdu

15.06.2024

Chystaný nový film oblíbeného režiséra Stevena Spielberga (E.T. - Mimozemšťan, Blízká setkání třetího druhu) možná našel hlavní hvězdu. Kolem stěžejní role v dosud nepojmenovaném snímku totiž podle… (viac)

Steven Spielberg se chce vrátit k mimozemšťanům

Steven Spielberg se chce vrátit k mimozemšťanům

19.04.2024

Od roku 2022, kdy Steven Spielberg představil fandům svůj Zlatým Glóbem ověnčený osobní film Fabelmanovi, jsme moc netušili, k čemu se chce jeden z nejslavnějších režisérů všech dob příště… (viac)

Parazit Davida Koeppa našel režiséra

Parazit Davida Koeppa našel režiséra

24.04.2020

David Koepp je nejen filmový scenárista stojící za snímky jako Válka světů, Jurský park, či Mission: Impossible, je totiž zároveň i úspěšným spisovatelem. Jeho nejnovější knížku, v originálním názvu… (viac)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bolo zmenené