Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hollywoodske spracovanie veľkolepého historického príbehu Džingischána.  V dávnych dobách sa mongolský vojenský veliteľ Temüdžin (John Wayne) musí postaviť proti nepriateľskému kmeňu, ktorý zabil jeho otca. V Temüdžinovom živote však bitky začnú hrať sekundárnu úlohu, potom čo sa zamiluje do červenovlasej tatárskej zajatkyne Bortai (Susan Hayward), ktorú si privlastnil počas nájazdu. Zároveň sa musí vysporiadať s rozmanitými intrigami, ktoré jeho rivali podnikajú priamo vo vnútri jeho paláca. Nakoniec však Bortai podľahne jeho mužnému šarmu a Temüdžin porazí svojich nepriateľov vnútri jeho ríše i za hranicami. Je korunovaný za všemocného mongolský panovníka menom Džingischán. (Incantator)

(viac)

Zaujímavosti (8)

  • Film bol uvedený v roku 1978 v knihe "Päťdesiat najhorších filmov všetkých čias" ("The Fifty Worst Films of All Time (and How They Got That Way)") od Harryho Medveda a Randy Dreyfussa. (Arsenal83)
  • Traduje sa, že producent filmu, Howard Hughes, považoval film za tak zlý, že kúpil všetky kópie a odmietal pustiť film do distribúcie. (kacer4)
  • Excentrický miliardář Howard Hughes film finančně podpořil. Zaplatil za přivezení 60 tun zeminy do Hollywoodu, aniž by věděl, že je radioaktivní. Později zaplatil 12 milionů dolarů za každou existující kopii filmu kvůli vině poté, co bylo mnoha lidem ze štábu diagnostikováno rakovina. Po celá léta film pevně držel, dokonce ani nedovolil, aby byl uveden v televizi. Společnost Universal koupila práva na film v roce 1979 a podle časopisu „The Hollywood Reporter“ jej veřejnost neviděla 21 let. Hughes označil výběr místa natáčení filmu za nejhorší chybu svého života. (sator)
  • Mnoho mongolských herců byli místní indiáni z kmene Navajo, kteří nepoužívali makeup. (Mol)
  • John Wayne bral svou roli Temujina velmi vážně. Byl na nárazové dietě a čtyřikrát denně užíval tablety Dexedrinu. (Mol)
  • Od roku 1955 do 80. let onemocnělo 91 lidí z 220 členů štábu rakovinou a 46 z nich zemřelo, včetně Johna Wayna. Dodnes se přesně neví, co za tím stojí, ale pravděpodobná příčina byla, že se film natáčel v Nevadě poblíž oblasti, kde americká armáda testovala atomové zbraně. 220 km od místa filmování se nacházela střelnice, kde proběhlo 11 jaderných pokusů. (Ruuzha)

Reklama

Reklama