Reklama

Reklama

V sídle gestapa vo francúzskej väznici Bordiot je zadržaný a mučený príslušník francúzskeho odboja Yves Toledano (Gérard Berner).Prichádza tu za ním jeho brat Marc (Jean Pierre Dorat), ktorý je ihneď zatknutý a podrobený krutému mučeniu. V najťažších chvíľach im pomáha nemecký zdravotník (františkánsky brat) desiatnik Alfred Stanke (Hardy Krűger). Stúpajúcou sa agresivitou nemeckých vyšetrovateľov rastie aj jeho odhodlanie pomáhať, ale trpezlivosť jeho nadriadených má tiež svoje hranice (Volodimir2)

(viac)

Recenzie (2)

Volodimir2 

všetky recenzie používateľa

Toto je pravdivý príbeh a udalosti sa stali takmer navlas tak, ako je to v tomto filme. Alois Josef Stanke (Stanicewski) v mladom veku slúžil u františkánov, cesty ho zaviedli až do Vatikánu, kde slúžil v kuchyni pápeža Pia XI. Po návrate do Nemecka pracuje, ako zdravotník. V roku 1940 bol povolaný do armády a ako desiatnik bol pridelený do Francúzska, neskôr sa dostáva do väzenia Bordiot, kde pôsobí ako zdravotník až do roku 1944. Príbeh ukazuje človeka, ktorý je zasvätený Bohu a slúžil svojím blížnym aj za tých najhorších okolnosti. Je v službe nemeckej armády v nacistickom väzení a on s nasadením vlastného života pomáhal členom francúzskeho odboja. Pomohol a zachránil životy Marcovi a Yvesovi Toledano a mnoho ďalším. A práve Marc, ako významný spisovateľ túto epizódu opísal vo svojej knihe. Takže záverom film je náboženským príbehom, ale úplne ináč podaným, ako sa to bežne ukazuje. Stankeho verzus náboženským menom Alfreda, vo filme hraje Hardy Kruger, ktorý mal svoje skúsenosti so svojou službou vo Wehrmachtu. Dokonca bol aj odsúdený na trest smrti. ()

PAGE 

všetky recenzie používateľa

Dle mého názoru, nejlepší výkon Hardyho Krügera v kariéře. Hraje zde bratra františkánského řádu, který slouží v Německé armádě a ve vězení ve kterém gestapo týrá vězně, se snaží v rámci možností pomáhat. Hardy Krüger sám bojoval v řadách Německé armády, takže je to patrně jeho vyrovnání se s temnou etapou německých dějin. Dokonce za roli v tomto filmu odmítl i honorář. ()

Reklama

Reklama