Reklama

Reklama

Stredoškolák Homer Hickam žije v odľahlom baníckom mestečku Coalwood vo východnej Virgínii, kde ho nečaká žiadna svetlá budúcnosť, len práca v hlbokej a tmavej šachte. V tomto zapadákove sa dá zarobiť na živobytie len prácou v bani. Homer sa však radšej sleduje nočnú oblohu ožiarenú hviezdami. Má veľkú predstavivosť a túži objavovať vzdialené svety. Jedného dňa zbadá na oblohe letieť prvú sovietsku družicu Sputnik. Začne sa zaujímať o rakety a dokonca sa spriatelí s opovrhovaným šprtom Quentinom. Spolu s ďalšími dvoma priateľmi začínajú amatérsky stavať malé rakety. Ich prvé pokusy sú však zúfalé. Aby získali viac vedomostí, študujú chémiu, fyziku, matematiku a nasávajú informácie z kníh. Nakoniec sa im podarí zostrojiť prekvapivo funkčné rakety. To už nie sú len hračky, ale ak uspejú v medzištátnej súťaži mladých technikov, predstavujú aj možnosť úniku z rodného mesta. Homérovi však stojí v ceste jeho vlastný otec, ktorý opovrhuje jeho koníčkom a chce, aby ho Homer vystriedal na pozícii banského majstra. Homer sa však nevzdáva, aj napriek prekážkam ide za svojím snom a v dospelosti sa stane úspešným technikom v Národnom úrade pre letectvo a vesmír. Kariéru banského majstra v zapadákove vo Virgínii tak vymenil za prestížnu prácu pre americkú vládu v NASA, agentúre zodpovednej za americký kozmický program a letecký výskum. A tomu sa povie úspech! (TV JOJ)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (194)

poz3n 

všetky recenzie používateľa

Doják jako sviň. October Sky reprezentuje to nejlepší z hollywoodské tvorby 90. let. Silné herecké obsazení (především duo Gyllenhaal Cooper), pevná režie a opravdu výborně napsaný scénář, který ukazuje všem nudným a vyprázdněným životopisným filmům, jak se mají adaptovat skutečné životní příběhy (míň opravdové pravdy = víc opravdového filmu). Životopisný příběh chlapce, který se zajímá o rakety tak v sobě najednou nese několik silných rovin. Problém života na malém městě, ze kterého pro nikoho není úniku a vidina let strávených na šachtě, bez jakékoliv naděje na život svůj vlastní. A především úžasně vybalancovaná rovina archetypálního "daddy issue", která si pro sebe uzme i dokonale dojemný závěr. Skvělý scénář dělá z napsaných postav opravdové lidi, dává jim plasticitu, kladné i záporné vlastnosti a divák má tak neuvěřitelně snadný přístup k prožití celého děje. Krásný film, který ve své pohádkové podobě mohl vzniknout jen ve sladkých devadesátkách. 9/10 ()

Jossie 

všetky recenzie používateľa

Citové vydírání a sentiment? Ano, to všechno v tomhle filmu najdete, ale tak dobře natočené, že to zatraceně dobře působí. Nezdolnost Homera Hickama a jeho tvrdošíjná cesta za snem postavit raketu, získat stipendium a vystudovat školu, místo práce v dolech, jak po něm vždycky vyžadoval jeho otec, byla obdivuhodná. ()

Reklama

dobytek 

všetky recenzie používateľa

Partička kamarádů odpaluje rachejtle tak usilovně, že jim to nakonec přinese vítězství v nějaký podivný soutěži. A díky tomu nemusí ten homosexuální kovboj ze Zkrocený hory celej život strávit na šachtě, jak by si přál jeho krutopřísný fotr, ale může dál studovat. Moc mě tohle téma nebavilo... 50% ()

nascendi 

všetky recenzie používateľa

Jednoduchý, priamočiary, ničím neobvyklý film o ceste za chlapčenským snom. Zaujal ma tým, že aj ja som sa k štúdiu chémie dostal cez konštruovanie primitívnych rakiet. Potešili ma i krátke ukážky hudby z mojich obľúbených sixties. S americkým pátosom som už zmierený, aj keď mi naďalej prekáža, a za chyby v preklade chemických zlúčenín a niektorých odborných termínov tento film nemôže. ()

golfista 

všetky recenzie používateľa

Výborný film podle skutečného příběhu o jednom z mladých průkopníků raketových letů ve Spojených státech. Parta čtyř mladíků z hornického městečka se pokusí změnit svůj předem nalinkovaný osud horníků. O svá další studia se zaslouží účastí v soutěži technické zdatnosti s prototypem rakety. Režiséru Johstonovi se i bez velkých hereckých hvězd podařilo natočit velmi působivý film. ()

Galéria (31)

Zaujímavosti (13)

  • Film je natočen podle autobiografické knihy "Rocket Boys (Rakeťáci)" od Homera H. Hickama Jr. (rodo)
  • Ve skutečném životě jsou Werner von Braun a Jake Gyllenhaal vzdálení bratranci. Oba dva jsou potomky Viléma I. Dobyvatele. (HellFire)
  • V scéne, kde Homer (Jake Gyllenhaal) sleduje neúspešný štart rakety Vanguard s prvou americkou družicou, píše Wernherovi von Braunovi (Joe Digaetano), že je mu ľúto neúspešného štartu. Pravdou ale je, že von Braun nemal so štartom tejto rakety nič spoločné. Pôvodne mal prvú raketu von Braun vypúšťať, bohužiaľ, kvôli jeho nacistickej minulosti to pridelili námorníctvu USA. Po tomto neúspechu už ale kongres dovolil von Braunovi vypustiť družicu, ktorej štart bol úspešný. (rexino)

Reklama

Reklama