Reklama

Reklama

Hrdinové z východu

  • Hongkong Zhong hua zhang fu (viac)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Číňan Liu (Gordon Liu) si vezme za ženu Japonské dievča, s ktorou ich ešte v detstve zasnúbili rodičia kôli upevneniu medzinárodných vzťahov a obchodu. Mladomanželia sa majú radi, čoskoro sa však dostanú do konfliktu koli veľkým rozdielnostiam ich kultúr. Vznikne spor, v ktorom sa jeden druhému snažia dokázať, že práve to ich bojové umenie je to lepšie. Konflikt vyústi odchodom Liuovej manželky a do Číny prichádzajú najlepši Japonský majstri, aby sa stretli s Liuom v boji o prestíž. (kitano)

(viac)

Videá (2)

Trailer 1

Recenzie (39)

Tsukikage odpad!

všetky recenzie používateľa

Pravděpodobně nejhorší činský film, co jsem viděl. Jak převést japonské bojové umění do čínské rvačky. Většina japonských bojových umění je zaměřená rychlý konec ať už je to iaido, jodo, nindžutsu a další. Ale jak to prodloužit, aby to bylo akční a zdlouhavý. No nebudeme se tím přece trápit, prosť jim dáme japonské zbraně a ať si bojují jako číňani. Snad by to přece mělo ukázat rozdílnosti dvou kultur a jejich postupů boje, ale to se tady nestane. Čínské kung fu je přeci nejlepší, to jsme věděli už na začátku. Trik zadrženého dechu překoná všechny styly nindžucu. Dost často si pletou nindži a samuraje, ale co bych taky čekal. Japonské bojové umění za 0, čínské bojové umění za 8. Fair enough. Myslel jsem si, že to bude sranda, ale, i když zapomenu na iai, bylo to mučení. Nemůžu moc hodnotit styl boje všech zůčastěných, ale ten šermíř byl k ničemu, zoufalý, bez absolutních základů, kterými by byl boj nudnější a kratší. Ještě jsem se dodatečně dozvěděl, že se ten chlapík s katanou skutečně pokoušel o iaido, takže teď je to definitivně nejhorší čínský film vůbec. Je to urážka, ten chlapi k se tam krčil jako kdyby mu bylo osmdesát a měl nemoc zad. Iaido v překladu umění tasení meče, i tohoto základního principu nevyužil. Porazil ho směšně využívajíce chyb, které by ani začátečník neudělal. Např si nedržel střed. Mávání mečem, krčení se, zavirání oči, velká gesta, promachováni, špatný postoj, groteskní způsoby a mnohem mnohem víc. Jak už jsem řekl je to urážka a nic víc. A neříkám to jenom proto, že cvičím iaido. ()

Lacike 

všetky recenzie používateľa

Prvá polovica filmu, v ktorej sa háda a pomeriava čínske kung-fu s japonským hlavný hrdina Gordon Liu so svojou mladou ženou z Japonska, ma bavila menej, kvôli dosť namyslenej postave manželky opovrhujúcej všetkým čínskym. Aj keď ťažko povedať, či je viac namyslená ona alebo režisér Lau Kar Leung (ktorý si tu stihne cameo opitého majstra), ktorý pre zmenu celý film pretláča názor, že všetky čínske štýly porazia tie japonské. A finálne, čo sme si to sme si, buďme kamoši, to už nezachráni. Celkom by ma zaujímalo, či majú v japonsku radi tento film. Ale aspoň je dej originálny a nikto sa nemstí za nikoho smrť. Len sa zachraňuje česť. Našťastie druhá polovica, ktorá má štruktúru arénovky a hlavný hrdina poráža jedného majstra za druhým, ponúka naozaj fenomenálne bitky. Tie si vychutná každý fanúšik žánru. Špičkovo natočené, prehľadné, dynamické a hlavne s pestrou choreografiou. Dokonca aj ninjovské finále ma výnimočne bavilo napriek rôznym typický gadgetom, ktoré mi bežne pripadajú k smiechu.  Všetci borci tu predvádzajú famózne kúsky a aj po rokoch je tento film pecka. 8/10. ()

Reklama

Madsbender 

všetky recenzie používateľa

Klasická velenárodná žánrová pochodeň z Číny, kde v lacných divadelných kulisách za podpory tragikomických teatrálnych výkonov stvárňujú Číňania i Japoncov (alebo akýchkoľvek iných Aziatov) a, samozrejme, nakoniec vždy v pomere síl (značne nepomerne) víťazia. Číňania predsa nebudú pozerať film, v ktorom to Japoncom poriadne nenatrú, nie? Tým viac, keď proti vychýreným majstrom postavia len mierne nadpriemerného učňa, ktorý v mihu zvláda všetky mysliteľné bojové umenia s gráciou a dôstojnosťou, ako to dokážu len Číňania. Ale pekne poporiadku. Ľudová (dalo by sa povedať, až buranská) komédia ťaží z pozície manželstva v národnom ponímaní a historicko-kultúrnych referencií, resp. rozdielov medzi Japonskom a Čínou. Prvá polovica je venovaná mladomanželským šarvátkam medzi Gordonom Liu (presne tým, ktorého si pamätáte aj ako starého majstra z Kill Billa) a Yukou Mizuko, ktoré podvratne narúšajú nedotknuteľné tradície v manželskom živote Číňanov. V tej druhej dochádza ku klasickému finálnemu stretu majstrov prekvapivo širokej škály bojových škôl (od šermu po ninjitsu), ktoré strieda vysokorýchlostný tréning hlavného protagonistu v klasickom pojatí modelu "from zero to hero". Dej je vyplnený tu viac, tu menej komickým situačným humorom, ktorý svoj pôvod taktiež nachádza na divadelných doskách. A práve toto očarujúco nostalgické spojenie kung-fu béčka, vratko humornej choreografie, bojov-nebojov, klasickej fabule a istej nepopierateľnej charizmy Gordona Liu spolu s výsmechom skutočnému bojovému umeniu a lekciám dejepisu na mňa tak skvele funguje. Zvuková kulisa je perfektná a dokonca pri mierne prehnanej (rozhodne však nie na úkor záživnosti) dĺžke zostal priestor i na nejaké to vyhranie sa s kamerou - napríklad scéna, v ktorej sa Liu rozpráva so ženou tak, že vidíme len jeho odraz v zrkadle. Nič svetoborné, ale perfektná bláznivá klasika, s občasnými nereálnymi súbojmi striedajúcimi pár skutočných bojových vychytávok (samozrejme s hračkárskymi zbraňami, ktoré tie skutočné nepripomínajú ani z diaľky). A aj nejaká tá inšpirácia pre Tarantina by sa tu našla. 90% ()

anais 

všetky recenzie používateľa

Jeden z nejlepších kung-fu filmů co znám. Ne, že by tu byla jinde neviděná choreografie. Kvalita tohoto filmu leží jinde. Zápletka je jednoduchá – Číňan si vezme Japonku, načež dojde k zásadním rozporům mezi japonským a čínským bojovým uměním, které tito dva ovládají. Manžel urazí japonský styl, takže z Japonska přijedou ti největší mistři aby mladíkovi dokázali, že jsou lepší. Je tu mnoho humoru – ovšem ne chanovsky ztřeštěného, ale humoru vycházejícího především z rozdílnosti japonské a čínské kultury – za vše zmíním scénu, kdy manžel jí u normálního stolu a jeho japonská manželka asi o metr níž u nízkého stolku. Ne vždy působí kulisy ve filmech Shaw Brother příjemně. Tady jako by se všechny ty namalované stromy staly nádherným prvkem ve skvěle propracované vizuálnosti. Děj se odehrává někdy ve 20.-30.letech 20 století, takže se tu mísí saka s tradičními čínskými a japonskými obleky. Celé to vypadá krásně. K tomu si přičtěte Gorgona Liu v paruce (asi) a máte film, který se prostě musí vidět. ()

Dale 

všetky recenzie používateľa

Prostoduchý príbeh v hk mlátičkách je takmer samozrejmosť, aj keď tu to bolo na mňa až príliš. Najskôr nemastné-neslané manželské problémy, potom vyslanie najlepších japonských majstrov v rôznych druhoch boja proti jednému priemernému Číňanovi, ktorý si občas zacvičí kung-fu s náradím aj bez... Týmto sa určite nedokazuje, či sú lepšie japonské alebo čínske bojové umenia. Aspoň konečne prídu na radu nejaké súboje, no nič výnimočné sa v nich nedeje, čo by som nevidel v desiatkach podobných filmov. Až záverečný súboj prináša veľký kus originality a je naozaj zaujímavý a tak tento trápno-nudný filmik dvíha aspoň na priemernú úroveň. Inak je tunajšie hodnotenie výsledkom neschopnosti reálne zhodnotiť kvalitu filmu žánrových fanúšikov, ktorým stačí pár kopancov a zasvišťaní mečom, aby filmu tresli plné hodnotenie. V časoch, keď som mal 12-13 rokov to stačilo aj mne. ()

Galéria (29)

Zaujímavosti (1)

  • Režisér snímku Liu Chia Liang (Lau Kar Leung) ve filmu zvárnil v malé roli mistra stylu opilé pěsti nebo též opilého boxu a dělal choreografii soubojů. (Rominator)

Reklama

Reklama