Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Anthony „Hub“ Hubbard (Denzel Washington), šéf spoločnej protiteroristickej jednotky FBI a NYPD, je muž poverený ochrániť mesto pred nebezpečenstvom, ktoré v súčasnosti stále narastá. Jeho prácou je odhaľovanie a trestanie zločincov. Elise Craftová (Annette Benningová) je tajnou agentkou CIA, ktorá má spojenie s arabskou komunitou v USA a nejednoznačné vzťahy k podozrivým. Má úzkou väzbu na svojho informátora a milenca Samira Nazhdeho (Sami Bouajila). Jej činnosť, podobne ako zahraničná politika jej vlády, je komplikovanejšia ako Hubbova. No teraz sú títo dvaja nútení spolupracovať, dočasne vytvoriť neľahké spojenectvo, keďže teroristické násilnosti hrozia paralyzovať mesto. Kým sa Hub s Elise snažia zvládnuť situáciu, volanie verejnosti po bezpečnosti a vystupňovanie teroristických aktivít prinútili prezidenta Spojených štátov siahnuť po krajných prostriedkoch. Prezident vyhlásil výnimočný stav a požiadal o pomoc armádu. Generálmajor William Devereaux (Bruce Willis) je rozumný, rozvážny vojak, ktorý si uvedomuje nebezpečenstvo, plynúce z prítomnosti armády v uliciach amerického mesta. Hoci s tým nesúhlasí, nemá na výber a keď dostane rozkaz, ako správny vojak ho bez zbytočných slov poslúchne. Boj s teroristami sa čoraz väčšmi stupňuje a všetci traja musia čeliť dileme v situácii, ktorá otriasa samotnými základmi demokratickej spoločnosti a zásadami, na ktorých je postavená. V ktorom okamihu sa ochrana bezpečnosti občanov dostáva do konfliktu s ochranou ich občianskych práv? Ako sa občania slobodnej krajiny zachovajú zoči-voči tak vážnemu nebezpečenstvu? Ako rýchlo zabudne krajina na Ústavu? (TV JOJ)

(viac)

Recenzie (216)

Morholt 

všetky recenzie používateľa

Mě se tenhle film líbil ještě před zářím, ačkoliv jsem si tehdy říkal, že to s tou paranoiou trošku přehánějí. Ale svižný děj a herci mě donutili na to zapomenout. Po 11.9.2001 jsem se musel přidat ke komentářům o vizionářství a jiném rozměru. zaznělo to sice už tisíckrát, ale nic jiného k tomu vlastně říct nejde. 85% ()

pakobylka 

všetky recenzie používateľa

Svým způsobem prorocké, přesto nekonečně hloupé ... ve své druhé polovině. Ne snad kvůli jedenáctému září, ale kvůli všemu, co se právě teď v přímém přenosu (píše se rok 2016) odehrává v Evropě. Protože ... bohužel ... můžeme porovnávat fikci se skutečností - a typicky americké, ryze kovbojské zúčtování je sice na první pohled efektní, leč ve své podstatě nesmyslné. Ať už se dívám optikou armády (silové prosazování stanného práva) nebo FBI (taktéž silová konfrontace - pro změnu se zmiňovanou armádou). Leč osvětlení jednoho z mnoha způsobů velkovýroby potencionálních teroristů v režii USA mě se "Stavem obležení" přece jenom částečně smiřuje. ()

Reklama

Martin741 

všetky recenzie používateľa

Tak trochu vizionarsky thriller o udalostiach, ktore sa stali 3 roky po roku 1998, kedy bol film uvedeny. Ked si vsak odmyslim vizionarstvo, dostane sa ku mne nudny film, kde sice hraju Washington, Bening a Willis, ale aj ti podali len priemerny vykon. Hrozne priem erny, ako je vsetko v tomto filme priemerne, aj tie akcne sceny. 61 % ()

venca163 

všetky recenzie používateľa

Denzel mi jako klaďas sedí daleko víc než jako záporák. I když s těma hrdinskýma scénama by se to nemuselo tolik přehánět ("Pusť je a vem si místo nich mě!"). Škoda, že atmosféra ze začátku nevydržela a druhá půlka byla zaměřená v podstatě jen na to poselství, že "my nejsem jako oni" a zlouni musí být potrestáni. (75%) ()

noriaki 

všetky recenzie používateľa

Styl práce Edwarda Zwicka je přisrat se k zajímavému námětu, sehnat si ověřené herce a kopírovat styl Tonyho Scotta, aniž by měl jeho talent nebo cit. Takže jo, na jeho filmech něco je, jenže ten zbytek je zkrátka slabota. Nemluvím jenom o scénáři, který se z deseti procent skládá z kulervoucích scén, ale pohromadě je drží lepidlo blbosti, patosu a naivity. Ona ani režie není zrovna skvělá a atmosféra pořádně hapruje. Občas by se dala krájet, ale občas to vypadá, že sleduju nepřiznanou parodii. Některé scény s Brucem Willisem mi připomněly zapadlou satiru War Machine a zlikvidování zloducha ve škole by se hodilo do filmu s Chuckem Norrisem. Jenže pak přišel proslov u Brooklynského mostu nebo výslech na záchodcích, a z filmu byl najednou mrazivý thriller. Potenciál tu byl, ale chtělo by to schopnějšího režiséra. ()

Galéria (37)

Zaujímavosti (23)

  • V období, keď sa tento film natáčal (vrátane rôznych lokalít v New Yorku), bola Donna Hanover (ktorá hrala úlohu žalobkyne) vydatá za Rudyho Giuliania, vtedajšieho starostu New Yorku. (Pat.Ko)
  • Bruce Willis bol privítaný v Pentagone, kde absolvoval intenzívny kurz informácií a briefingu, ktoré, hoci neboli tajné, poskytli mu predstavu o tom, s čím by sa generál Devereaux zaoberal, nielen všeobecne, ale aj v prípade vážnej národnej krízy. (Pat.Ko)

Reklama

Reklama