Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Anthony „Hub“ Hubbard (Denzel Washington), šéf spoločnej protiteroristickej jednotky FBI a NYPD, je muž poverený ochrániť mesto pred nebezpečenstvom, ktoré v súčasnosti stále narastá. Jeho prácou je odhaľovanie a trestanie zločincov. Elise Craftová (Annette Benningová) je tajnou agentkou CIA, ktorá má spojenie s arabskou komunitou v USA a nejednoznačné vzťahy k podozrivým. Má úzkou väzbu na svojho informátora a milenca Samira Nazhdeho (Sami Bouajila). Jej činnosť, podobne ako zahraničná politika jej vlády, je komplikovanejšia ako Hubbova. No teraz sú títo dvaja nútení spolupracovať, dočasne vytvoriť neľahké spojenectvo, keďže teroristické násilnosti hrozia paralyzovať mesto. Kým sa Hub s Elise snažia zvládnuť situáciu, volanie verejnosti po bezpečnosti a vystupňovanie teroristických aktivít prinútili prezidenta Spojených štátov siahnuť po krajných prostriedkoch. Prezident vyhlásil výnimočný stav a požiadal o pomoc armádu. Generálmajor William Devereaux (Bruce Willis) je rozumný, rozvážny vojak, ktorý si uvedomuje nebezpečenstvo, plynúce z prítomnosti armády v uliciach amerického mesta. Hoci s tým nesúhlasí, nemá na výber a keď dostane rozkaz, ako správny vojak ho bez zbytočných slov poslúchne. Boj s teroristami sa čoraz väčšmi stupňuje a všetci traja musia čeliť dileme v situácii, ktorá otriasa samotnými základmi demokratickej spoločnosti a zásadami, na ktorých je postavená. V ktorom okamihu sa ochrana bezpečnosti občanov dostáva do konfliktu s ochranou ich občianskych práv? Ako sa občania slobodnej krajiny zachovajú zoči-voči tak vážnemu nebezpečenstvu? Ako rýchlo zabudne krajina na Ústavu? (TV JOJ)

(viac)

Recenzie (216)

venison 

všetky recenzie používateľa

Brutální thriller, při kterém mi celou dobu stály chlupy po těle.. Čestný agent FBI Denzel Washington společně s agentkou CIA Annette Bening, která se po sobě snaží uklidit stojí proti fanatickému generálovi (Bruce Willis - jedna z mála záporáckých rolí) a islámským terorismem.. Skvěle zachycená nálada bezmoci.. Nějak nechápu nízké hodnocení, protože tohle nebezpečí je, oproti např. Godzille, velmi reálné a tady jej hezky rozebrali :-/ ()

Pugo 

všetky recenzie používateľa

S odstupom času a teda po 9/11 naberá tento thriller úplne iné dimenzie. Hlavná premisa filmu je zaujímavá a ukazuje, ako ďaleko sú krajiny, resp. tí, ktorí ich riadia, ochotné zájsť v záujme ochrany svojich občanov/ideálov/potrieb. Samozrejme ukazuje klasické protipóly, ktoré pri takýchto situácií vzniknú a dostávajú sa do konfliktu. Možno preto aj škoda toho záveru, ktorý vyznieva celkom čiernobielo. Finále s nejednoznačnejším koncom by možno patril do topky žánru. Ale rozumiem tomu, že tá látka je (aj vtedy bola, hlavne po Oklahoma City bombing, podľa ktorého sa Zwick zrejme aj inšpiroval) veľmi citlivá. Washington super sympatický, pre mňa viac ako momentálne.A Willis má vlasy! Staré dobré deväťdesiate roky. ()

Reklama

JJ.Gibson 

všetky recenzie používateľa

Myslím, že se to docela povedlo, akorát mi tam chyběly nějaké oživovací prvky. Jede to furt na stejné vlně. Nebyl to sice vyloženě akční film, ale spíše na zamyšlení s odstupem času. Navíc po 11. září, člověk na to získá poměrně jiný pohled. Denzel se docela v jeho roli vyžil a bylo to vidět, bohužel Willis byl tak trochu mimo svoje rito, kdyby to místo něho hrál někdo úplně neznámý vyšlo by to na stejno... ()

Davies182 

všetky recenzie používateľa

(Tento snímek jsem viděl již dříve, úplně se mi však vykouřil z hlavy - scéna s autobusem je ovšem nezapomenutelná.) Když pominu, že by se minimálně třetí vlně útoků na New York dalo v reálu zabránit, a film je tak věrohodností docela dost mimo mísu, tak jsem se skvěle bavil. Zwick i "za mlada" dokazuje, že umí točit způsobem, který mi nedá vydechnout. V tom filmu se pořád něco děje! Honičky Denzela Washingtona jsou děsně svěží, příběh srozumitelný a napínavý, akce poutavá. A i když jsem režisérovi nevěřil celkovou šlamastyku s araby a její přehnané vyhrocení (stadion), tak herecké výkony, dialogy, a vše co se k tomu váže, jsem spolknul i s navijákem. Potěší i fakt, že se Willis nesnažil ukrást si film pro sebe (ani nemohl), a když se hádá s Washingtonem, je to zatraceně cool. Uteklo to rychle; závěrečná scéna i trochu šokovala. ()

spaceboyCZ 

všetky recenzie používateľa

Tomuhle rikam Thriller s velkym T. Pred 11.9.2001 nejspis nevyvolaval v lidech takove pocity jako nyni, kdy zname hrozbu, ktera ciha na vsechny z nas kazdy den, kdekoliv a kdykoliv. Byl jsem k obrazovce jako prikovany, michaly se ve mne pocity strachu, napeti, nenavisti a nakonec i pochopeni...Denzel Washington v roli, ktera mu byla napsana snad primo na miru, Annette Bening jako nesmlouvava agentka leze casto na nervy, ale tak to ma byt. A Bruce Willis ve velice prekvapive roli chladnokrevneho a nesmlouvaveho generala.. ()

Galéria (37)

Zaujímavosti (23)

  • V niekoľkých scénach generála Williama Devereauxa (Bruce Willis) vidíme bez jeho uniformy Americkej armády, namiesto nej má na sebe obyčajný oblek. Odhaľuje sa, že Generál Devereaux v skutočnosti zastáva pozíciu v prezidentovom kabinete, pričom si zachováva svoje hodnosti v armáde ako generál-major, pravdepodobne ako poradca pre národnú bezpečnosť alebo šéf kancelárie Bieleho domu. Toto pripomína situáciu Alexandra Haiga, ktorý bol zástupcom asistenta prezidenta Richarda Nixona pre záležitosti národnej bezpečnosti a neskôr šéfom kancelárie Bieleho domu, pričom si zachoval svoju hodnosť generála v armáde, alebo Colina Powella, ktorý bol poradcom pre národnú bezpečnosť za prezidenta Ronalda Reagana a neskôr známy ako "politický generál". (Pat.Ko)
  • Šejk Ahmed Bin Talal je unesený v Libanone a zároveň je zobrazená púšť. Libanon je jedinou arabskou krajinou bez púšte. (Pat.Ko)

Reklama

Reklama