Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Anthony „Hub“ Hubbard (Denzel Washington), šéf spoločnej protiteroristickej jednotky FBI a NYPD, je muž poverený ochrániť mesto pred nebezpečenstvom, ktoré v súčasnosti stále narastá. Jeho prácou je odhaľovanie a trestanie zločincov. Elise Craftová (Annette Benningová) je tajnou agentkou CIA, ktorá má spojenie s arabskou komunitou v USA a nejednoznačné vzťahy k podozrivým. Má úzkou väzbu na svojho informátora a milenca Samira Nazhdeho (Sami Bouajila). Jej činnosť, podobne ako zahraničná politika jej vlády, je komplikovanejšia ako Hubbova. No teraz sú títo dvaja nútení spolupracovať, dočasne vytvoriť neľahké spojenectvo, keďže teroristické násilnosti hrozia paralyzovať mesto. Kým sa Hub s Elise snažia zvládnuť situáciu, volanie verejnosti po bezpečnosti a vystupňovanie teroristických aktivít prinútili prezidenta Spojených štátov siahnuť po krajných prostriedkoch. Prezident vyhlásil výnimočný stav a požiadal o pomoc armádu. Generálmajor William Devereaux (Bruce Willis) je rozumný, rozvážny vojak, ktorý si uvedomuje nebezpečenstvo, plynúce z prítomnosti armády v uliciach amerického mesta. Hoci s tým nesúhlasí, nemá na výber a keď dostane rozkaz, ako správny vojak ho bez zbytočných slov poslúchne. Boj s teroristami sa čoraz väčšmi stupňuje a všetci traja musia čeliť dileme v situácii, ktorá otriasa samotnými základmi demokratickej spoločnosti a zásadami, na ktorých je postavená. V ktorom okamihu sa ochrana bezpečnosti občanov dostáva do konfliktu s ochranou ich občianskych práv? Ako sa občania slobodnej krajiny zachovajú zoči-voči tak vážnemu nebezpečenstvu? Ako rýchlo zabudne krajina na Ústavu? (TV JOJ)

(viac)

Recenzie (216)

Snorlax 

všetky recenzie používateľa

Vezmeme pár slušných herců, přidáme žádané téma, podlijeme nacionalistickými žvásty, okořeníme rasistickým klišé dnešní doby o zlém Židovi, och pardon, moderní Adolfové přeci majî zlého Araba, takže tedy o zlém Arabovi, přiklopíme patosem a za výkřiků o tom, že Amerika je úžasná země, servírujeme pěkně za tepla všem dalším rasistům. Natočeno je to celkem průměrně, ale rasismem to smrdí, až jsem se při sledování málem udusila. Ale za ten komický závěr, v němž se ten nejúžasnější ze všech úžasných agentů vypořádá naráz se vším zlem, jednu hvězdičku přihodím. Jen stále nechápu, proč má herec Washingtonových kvalit potřebu hrát černobílou postavu. Tohle se mohlo klidně vygenerovat počítačem, na něco takového nebyl nutný živý herec. Zkrátka ke konci devadesátek to CGI ještě nebylo na takové úrovni. ()

Figu 

všetky recenzie používateľa

Je hrůzostaršný co nám The Siege do celosvětové historie terorismu předpověděl... Především té Americké. Na "dvojčata" se kouká ve filmu trochu s dojetím. Nicméně pokud budeme hodnotit film, jde o naprostej tříhvězdičkovej obyčej, kdy nám ikony Danzel i Bruce předvádí naprosto průměrný herectví a na takovej Stav obležení se dá druhej den v klidu zapomenout... 50% ()

Reklama

silent cut 

všetky recenzie používateľa

Postavy mi do tohoto příběhu zapadly jak Afgánci do jeskyně a o tom to vlastně celé bylo. Pokud tady někdo nepochopil, na čí stranu se tenhle film staví, asi měl doma v počítači nějakou special cut edition, protože scéna z oploceného stadionu plného lidí, kteří tam z 99.99 procent nepatří je jasnou deklarací faktu, že lidi jsou lidi a morálka je otázkou zcela relativní. Pro mne osobně to byl neuvěřitelně působivý film...a to mi stačí... ()

Žralok 

všetky recenzie používateľa

Moc hezky provedený politický thriller, zabývající se problematikou Islámských teroristů. Bruce Willis se zde představí v nezvyklé roli - jako antihrdina :) Dokážete si představit situaci že vaše město ovládne skupina teroristů ? Nevíte komu věřit, kdy a kde se odehraje další útok a zda se vůbec dožijete dnešního večera. Natož příštího rána... ()

Pugo 

všetky recenzie používateľa

S odstupom času a teda po 9/11 naberá tento thriller úplne iné dimenzie. Hlavná premisa filmu je zaujímavá a ukazuje, ako ďaleko sú krajiny, resp. tí, ktorí ich riadia, ochotné zájsť v záujme ochrany svojich občanov/ideálov/potrieb. Samozrejme ukazuje klasické protipóly, ktoré pri takýchto situácií vzniknú a dostávajú sa do konfliktu. Možno preto aj škoda toho záveru, ktorý vyznieva celkom čiernobielo. Finále s nejednoznačnejším koncom by možno patril do topky žánru. Ale rozumiem tomu, že tá látka je (aj vtedy bola, hlavne po Oklahoma City bombing, podľa ktorého sa Zwick zrejme aj inšpiroval) veľmi citlivá. Washington super sympatický, pre mňa viac ako momentálne.A Willis má vlasy! Staré dobré deväťdesiate roky. ()

Galéria (37)

Zaujímavosti (23)

  • Na strategickom stretnutí jeden z účastníkov cituje Lincolna a jeho zastavenie habeásovej listiny v roku 1862. Iný účastník tvrdí, že tento čin bol vyhlásený za nezákonný Najvyšším súdom a cituje prípad "Ex Parte Milligan." Skutočný prípad, ktorý sa týka tohto incidentu, je "Ex Parte Merryman." Prípad Milligan sa týkal vojenského súdu civilného občana. Vo svojom rozsudku určil, že civilisti nemôžu byť súdení vo vojenských súdoch, s výnimkou konkrétnych okolností, ktoré prípad Milligan nespĺňal. (Pat.Ko)
  • George F. Miller si počas práce na tomto filme zlomil pravú stranu čeľuste na dvoch miestach. (Pat.Ko)
  • Bruce Willis bol privítaný v Pentagone, kde absolvoval intenzívny kurz informácií a briefingu, ktoré, hoci neboli tajné, poskytli mu predstavu o tom, s čím by sa generál Devereaux zaoberal, nielen všeobecne, ale aj v prípade vážnej národnej krízy. (Pat.Ko)

Reklama

Reklama