Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Výskyt genetických chorôb a prevencia proti nim je jedným z najzávažnejších problémov, ktoré musí veda riešiť. Hoci genetika v posledných rokoch výrazne pokročila a takmer denne šokuje ľudstvo novými a novými poznatkami, predsa je tu ešte stále isté percento neovplyvniteľných javov, ktoré spôsobujú človeku, najmä rodičom postihnutých detí, nemalé problémy a množstvo smútku a bolesti. Podľa scenára Zory Krištúfkovej a s vužitím autentických výpovedí rodičov takýchto detí, nakrútil Peter Solan televízny film Záhrada plná plienok, zaoberajúci sa problematikou vrodených genetických porúch. V období vzniku filmu bolo, samozrejme, ešte mnoho faktov nejasných, no jeho posolstvo zostáva nezmenené: Akýkoľvek problém potrebuje k svojmu riešeniu dostatok času a najmä ľudské porozumenie, lásku, toleranciu a ústretovosť. Peter Solan je ambiciózny tvorca, ktorý vo svojich dielach vždy prekračoval konvencie a vášnivo obhajoval výzvy k humanizmu. Jeho režijný postup sa vyznačuje snahou o dokumentárne zachytenie reality a opiera sa o autenticitu a civilnosť situácií i hereckých akcií. Vo všetkých jeho dielach je jasný jeho autorský postoj k téme a pokus o zasiahnutie diváka citovo i intelektuálne. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (10)

javlapippi 

všetky recenzie používateľa

Náležite depresívny film o živote s postihnutými deťmi a ich prípadným odložením do ústavu. Mladá učiteľka s týmto osudom sa dodatočne traumatizuje výučbou cudzích prváčikov. Mladému lekárovi sa nechce zdeľovať známym negatívnu správu o ich potomstve. Zúfalá matka, potom ako ju moderná medicína sklamala, sa uchyľuje k poverám a mágii. Dej je prekladaný zvukovými záznamami výpovedí skutočných rodičov postihnutých detí. Pohľad na opatrovný ústav možno trochu idealizovaný. Herci váčšinou neznámi a predabovaní. Odporúčam premietať v prípade potreby zníženia populačnej krivky. ()

anderson 

všetky recenzie používateľa

SLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: ČST 2 = 12.6.1982, pôvodný televízny film, pred filmom bol príhovor nejakého súdruha a po filme nasledovala televízna diskusia. - Značne depresívny nadčasový film, ktorý začínajúcim rodičom spôsobí buď traumu, alebo ich privedie k zodpovednosti a nasmeruje na genetické testy. TECHNICKÁ POZNÁMKA: V úvode filmu je možné vidieť legendárneho komunistického moderátora slovenských vydaní TKM (TELEVÍZNY KLUB MLADÝCH) Dr. ZDENA PALEČKU, ktorý si sem tam zabrúsil aj do Pionierskej lastovičky a k MA-TEL-KOvi. (2.4.2009) ()

Reklama

Autogram 

všetky recenzie používateľa

...lepšie by mu bolo, keby bolo zomrelo. Lepšie by mu bolo. –––– Vďaka pokrokom lekárskej vedy my zachraňujeme deti, ktoré by prirodzenou selekciou zomreli. ... Vedeli by ste, Juraj, obrazne povedané, odpojiť im hadičku? –––– Veľmi silná téma, zvlášť pre ľudí, čo to nepoznajú iba z rozprávania druhých. Ani neviem, či to mohlo byť natočené pôsobivejšie ako touto kombináciou hraných scén a autentických výpovedí. Je pravda, že hrané dialógy nie sú dokonalé, ale už ten fakt, že film vznikol v tej dobe a čo obsahuje sa zdá ako zázrak. ()

Snorlax 

všetky recenzie používateľa

Jsem poněkud rozpačitá, některé dialogy jsou natolik zvláštní, že jsem měla pocit, že si z nás Krištúfková tropí legraci. Ale samotný námět je na svoji dobu naprosto unikátní. I scénář je vlastně hodně dobře napsán, především závěr s happyendem, který je vzápětí vržen zpět do reality. A tak mi nezbývá, než zkritizovat nahrávky rozhovorů s rodiči postižených dětí, valná většina byla technicky tak nekvalitní, že by se za to styděl i Edison se svým prototypem fonografu. ()

retroslovak 

všetky recenzie používateľa

Spočiatku som naozaj váhal, či nedám 2 hviezdičky, noo nakoniec som sa rozhodol pre 4. Je to veľmi zaujímavý film/dokument. Trochu mi tam chýbalo známejšie herecké obsadenie ale nakoniec som si celkom zvykol. Námet bol zaujímavý a aj postup akým bol film spracovaný ma zaujal. Bolo to pre mňa zaujímavé zhliadnuť v televízii. ()

Galéria (2)

Reklama

Reklama