Reklama

Reklama

Rok draka

  • Česko Rok Draka (viac)
Trailer

Obsahy(1)

Na počátku všeho je vražda starosty newyorské Čínské čtvrti Jackieho Wonga a jmenování kapitána Stanleyho Whitea novým policejním velitelem. Horší kombinaci by si nedokázal představit ani pověstný čínský horoskop. Válečný veterán White si totiž přivezl z války ve Vietnamu hlubokou, téměř patologickou nenávist vůči Asiatům a vyšetřování vraždy v Čínské čtvrti, kterou byl pověřen, se pro něj stává osobní válkou, při níž se nehodlá ohlížet na nic a na nikoho. Přes varování svého nadřízeného hodlá porušit nepsanou dohodu mezi policií a čínskou mafií a pustit do boje proti čínským pouličním gangům, které jsou odnožemi triád. V podsvětí čínské čtvrti se mezitím vyostřuje boj o moc, který rozpoutal ctižádostivý a bezcitný zeť nového starosty, mladý Joey Tai. Snaží se hlavy čínské mafie přimět k vypovězení smlouvy s italskou mafií a vyprovokovat mezi jednotlivými triádami. White správně tuší, že on je v současnosti tím nejnebezpečnějším mužem a soustředí se na něj. Když se ho kmotr čínské mafie pokusí podplatit, odmítne jeho nabídku a vyhlásí Číňanům otevřenou válku. Jeho zarputilost se však stává nebezpečnou celému jeho okolí. Tai nechá zabít jeho manželku, zastřelí jeho kolegu a nechá surově znásilnit čínskou novinářku Tracy Tzu, se kterou se dal White dohromady. Tvrdohlavý a zaslepený policista však odmítne boj proti mafii zastavit a je odhodlán Taie dostat, i kdyby ho to mělo stát život. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (91)

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Chýb by sa v scenári našlo pomerne dosť; Stanley sa zaoberá hneď dvoma ženami, pričom jedna by stačila. Nevieme potom, čo si máme o ňom myslieť, pričom ako playboy nepôsobí. Podobne je to aj s hlavným antagonistom. Niekedy sa chová ako najväčší hajzel na svete, inokedy prejavuje ľútosť a máme dojem, akoby Cimino chcel, aby sme ho považovali za sympaťáka. Režisér občas nevie, kedy prestrihnúť na ďalšiu scénu a do dvoch hodín by sa tento dej určite zmestil. Ale je tu tá osemdesiatková krimi atmosféra, ktorú máme my pamätníci tak nesmierne radi a Rok draka si budeme niektorí dávať ako kombo spoločne s Čiernym dažďom po večeroch, kedy budeme mať tú správnu náladu. ()

3DD!3 

všetky recenzie používateľa

Ciminova poctivá režie a vynikající Stoneův scénář, který rozrývá dění za oponou čínské čtvrti. Spousta výborných nápadů (manželka, přestřelka na mostě) a žádné servítky. Pomalejší tempo trochu zamrzí, mohla to být prvotřídní záležitost. Takhle je to jenom hodně fajn žánrovka s mladým (ještě nezpustlým) Mickey Rourkem. V týhle zemi lidi nemají paměť. Nikdo si nic nepamatuje. ()

Reklama

Gilmour93 

všetky recenzie používateľa

„A great man is one who in manhood still keeps the heart of a child.“ Rourke v podobné roli jako v Parkerově Angel Heart. Šovinistický, rasistický sobec, kolem kterého umírají lidé, jen ubylo kostelů, větráků a muřích noh a z horoucích pekel se zlo přesunulo na zemský povrch směrem na východ.. Cimino tradičně vláčný, místy patřičně brutální a se zaujetím v etnických obřadech a slavnostech. Poctivá osmdesátková krimi a vůbec první role bouchačky Desert Eagle na filmovém plátně. ()

slunicko2 

všetky recenzie používateľa

Za možnost vidět podobný film bych v osmdesátkách dal život. 1) Dnes už ne._____ 2) Líbili se mi pěkný 33letý Hongkongčan John Leone (nový výkonný šéf Triády) a samozřejmě charismatický rovněž 33letý Mickey Rourke (policejní velitel pro Čínskou čtvrť White)._____ 3) Oceňuji realistický konec. ()

Real Tom Hardy 

všetky recenzie používateľa

Perfekcionista a megaloman prvej triedy Michael Cimino sa po katastrofálnom neúspechu epickej westernovej Nebeskej brány znamenajúceho zánik tzv. Nového Hollywoodu nedal odradiť a o päť rokov neskôr prišiel opäť so snímkou, kde svojej remeselnej povesti nezostal nič dlžný. Pocitovo veľké, luxusne vyzerajúce dielo s do detailov prešpikovaným, vycibreným vizuálom, avšak s klasickým rutinným "americkým" príbehom o idealistickom nepredajnom policajtovi, ktorý má tiež svoje chyby, s cieľom položiť na kolená celý zločinecký syndikát. Chinatown (hoci nie skutočný, len vybudovaný v Severnej Karolíne) tu totálne žije, takisto aj jeho živly, triády. V Ciminových filmoch je vždy vidieť jeho minulosť – vyštudovanie umeleckej školy ako maliar a architekt, nie tej filmovej. Viac než na všetko ostatné dbá na pozorné snímanie sveta a jeho zovňajškov. Interiéry a exteriéry hrajú svoju vlastnú ligu, ulice Čínskej štvrte detto. Výškový apartmán dotieravej novinárky Tracy s výhľadom na Manhattan je pre mňa jedným z najkrajších, aké som vo filme videl a aj kvôli nemu sa budem k snímke opakovane vracať. Film zrejme pre diváka nemôže urobiť viac než stať sa jeho referenčným bodom. A tým odteraz tento Ciminov počin pre mňa rozhodne bude. Možno nie je mnohovrstevnatou kriminálnou ságou à la Krstný otec, Kasíno či Mafiáni, ak sa ma však niekto niekedy opýta na film o čínskom organizovanom zločine v Amerike a o fúzii týchto dvoch svetov na filmovom plátne, nespomeniem Snakehead, Vojnu gangov a ani Mužov na zabitie. Až na veky vekov bude odpoveď len jednaRok draka. (7.1.2022) (28.4.2024) ()

Galéria (58)

Zaujímavosti (20)

  • Okrem New Yorku sa natáčalo aj v americkom štáte Severná Karolína, v kanadskej Britskej Kolumbii a tiež v thajskom Bangkoku. (Real Tom Hardy)
  • Jako služební zbraň používá Stanley White (Mickey Rourke) Colt Detective Special 1st Generation - .38special. Proti vrahům a v konečné přestřelce použije zbraň Magnum Research Desert Eagle Mark I - .357 Magnum. (HectorHagman)

Reklama

Reklama