Reklama

Reklama

Rok draka

  • Česko Rok Draka (viac)
Trailer

Obsahy(1)

Na počátku všeho je vražda starosty newyorské Čínské čtvrti Jackieho Wonga a jmenování kapitána Stanleyho Whitea novým policejním velitelem. Horší kombinaci by si nedokázal představit ani pověstný čínský horoskop. Válečný veterán White si totiž přivezl z války ve Vietnamu hlubokou, téměř patologickou nenávist vůči Asiatům a vyšetřování vraždy v Čínské čtvrti, kterou byl pověřen, se pro něj stává osobní válkou, při níž se nehodlá ohlížet na nic a na nikoho. Přes varování svého nadřízeného hodlá porušit nepsanou dohodu mezi policií a čínskou mafií a pustit do boje proti čínským pouličním gangům, které jsou odnožemi triád. V podsvětí čínské čtvrti se mezitím vyostřuje boj o moc, který rozpoutal ctižádostivý a bezcitný zeť nového starosty, mladý Joey Tai. Snaží se hlavy čínské mafie přimět k vypovězení smlouvy s italskou mafií a vyprovokovat mezi jednotlivými triádami. White správně tuší, že on je v současnosti tím nejnebezpečnějším mužem a soustředí se na něj. Když se ho kmotr čínské mafie pokusí podplatit, odmítne jeho nabídku a vyhlásí Číňanům otevřenou válku. Jeho zarputilost se však stává nebezpečnou celému jeho okolí. Tai nechá zabít jeho manželku, zastřelí jeho kolegu a nechá surově znásilnit čínskou novinářku Tracy Tzu, se kterou se dal White dohromady. Tvrdohlavý a zaslepený policista však odmítne boj proti mafii zastavit a je odhodlán Taie dostat, i kdyby ho to mělo stát život. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (91)

Falko 

všetky recenzie používateľa

Mickey Rourke opät v drsnej ulohe policajta, ktory chce vsetko vyriesit na vlastnu päst. Opät mozno az prilis drsny na zenske pohlavie, tak ako som si ho zapamätal uz vo filme 9 A 1/2 TYDNE (1986), pretoze prave kvoli jeho povahe mal problemy so svojou manzelkou a vobec sukromnym zivotom, ale aj s inymi zenami, samozrejme myslim vo filme, nie v reali. Reziser Cimino to opät trosku, podobne ako aj v drame LOVEC JELENU (1978) natiahol a do tuheho prislo az niekedy v druhej polovici filmu, co filmu aj dost skodi, avsak na jedno pozretie sa to da. Pre milovnikov mafianskych filmov tentokrat v Cinskej stvrti to moze byt zaujimavy film, aj ked ako som uz spominal, reziser obcas odbieha k nude. Na scenari pracoval aj Oliver Stone... 22.01.2010 _____ Mickey Rourke - (Kapitán Stanley White) +++ John Lone - (Joey Tai) +++ Ariane - (Tracy Tzu) +++ Leonard Termo - (Angelo Rizzo) +++ Raymond J. Barry - (Louis Bukowski) +++ Caroline Kava - (Connie White) +++ Eddie Jones - (William McKenna) +++ Joey Chin - (Ronnie Chang) +++ Produkcia: Dino De Laurentis +++ Hudba: David Mansfield +++ ()

MontyBrogan 

všetky recenzie používateľa

Mickey Rourke ako policajt, ktorý chodí do kancelárie šéfa svojho šéfa bez toho, aby si zložil z hlavy klobúk, do vane svojej milenky v kabáte a neskôr sa k nej bez opýtania nasťahuje, dokonca v jej luxusnom byte aj vyšetruje. Rozhodol sa rozložiť triádu a s ňou aj celú čínsku štvrť, pričom ho nič nezastaví. Smutné je, že človek ako on si nemôže dovoliť mať blízkych, na ktorých mu záleží, pretože zlo si obete vyberá tak, aby boli čo najbolestivejšie. V drsnom thrilleri o vyháňaní draka sa o tom neraz presvedčíme. ()

Reklama

Djkoma 

všetky recenzie používateľa

Rozhodně ne kvalitativní úspěch, ale dobrý film. Osobně v tom vidím trochu něco jiného, než jenom pohled do Čínské čtvrti podle dua Cimino-Stone, ale také zapojení režisérovy povahy do hlavní postavy (viz.Heaven's Gate...). Mickey Rourke si svého drsného, ale čistého poldu slušně užívá, i když do výkonu ala Angel Heart mu kus stále chybí. Problém je také v tom, že Rok draka je přesně takový, jak podle obsahu zněl. Žádné překvapení, ani žádná přidaná hodnota. Přes tu kontroverzi tématu (triády) bych čekal trochu krvavější film, který není pouhým soubojem jednoho policajta se systémem ovládaném penězi ... Ovšem, o čem jiném je Hollywood, že maestro Cimino...:) ()

Real Tom Hardy 

všetky recenzie používateľa

Perfekcionista a megaloman prvej triedy Michael Cimino sa po katastrofálnom neúspechu epickej westernovej Nebeskej brány znamenajúceho zánik tzv. Nového Hollywoodu nedal odradiť a o päť rokov neskôr prišiel opäť so snímkou, kde svojej remeselnej povesti nezostal nič dlžný. Pocitovo veľké, luxusne vyzerajúce dielo s do detailov prešpikovaným, vycibreným vizuálom, avšak s klasickým rutinným "americkým" príbehom o idealistickom nepredajnom policajtovi, ktorý má tiež svoje chyby, s cieľom položiť na kolená celý zločinecký syndikát. Chinatown (hoci nie skutočný, len vybudovaný v Severnej Karolíne) tu totálne žije, takisto aj jeho živly, triády. V Ciminových filmoch je vždy vidieť jeho minulosť – vyštudovanie umeleckej školy ako maliar a architekt, nie tej filmovej. Viac než na všetko ostatné dbá na pozorné snímanie sveta a jeho zovňajškov. Interiéry a exteriéry hrajú svoju vlastnú ligu, ulice Čínskej štvrte detto. Výškový apartmán dotieravej novinárky Tracy s výhľadom na Manhattan je pre mňa jedným z najkrajších, aké som vo filme videl a aj kvôli nemu sa budem k snímke opakovane vracať. Film zrejme pre diváka nemôže urobiť viac než stať sa jeho referenčným bodom. A tým odteraz tento Ciminov počin pre mňa rozhodne bude. Možno nie je mnohovrstevnatou kriminálnou ságou à la Krstný otec, Kasíno či Mafiáni, ak sa ma však niekto niekedy opýta na film o čínskom organizovanom zločine v Amerike a o fúzii týchto dvoch svetov na filmovom plátne, nespomeniem Snakehead, Vojnu gangov a ani Mužov na zabitie. Až na veky vekov bude odpoveď len jednaRok draka. (7.1.2022) (28.4.2024) ()

SeanLSD 

všetky recenzie používateľa

ROK DRAKA nie je vôbec výnimočný svojou témou, ale rozpracovaním hlavnej postavy a dopadov jej krížovej výpravy na svoje okolie. V málo filmoch je tak do detailu a súčasne realisticky rozpitvaný jednotlivec idúci v záujme spravodlivosti proti všetkým a hocikomu, hoci je tento typ hrdinu tak typický pre americký film. Cimino so Stoneom sa zaobídu bez adorácie aj prehnanej akcie a jasne ukazujú, že takýto urputný jedinec musí byť aj necitlivý, svojim spôsobom až obmedzený sebec, ktorý nerozlišuje (alebo rozlíšiť nedokáže) rôzne úrovne, polohy a situácie a všade postupuje rovnako, tým istým priamočiarym a neomaleným spôsobom. Preto ho skoro nikto nemá rád, a nie je zvlášť sympatický ani divákovi, ktorý inak obdivuje jeho zásadovosť a nasadenie. Pravdepodobne práve toto podrazilo nohy Stanleymu Whiteovi uprostred zlatého veku 80´s Hollywoodu a jeho bezstarostných hrdinov bez bázne a hany, rozhadzujúcich na všetky strany vtipné hlášky. Bojovať s Whiteom proti čínskej mafií totiž skôr bolí, než baví... ()

Galéria (58)

Zaujímavosti (20)

  • Producent Dino De Laurentiis sľúbil Ciminovi, že ak sa zmestí do rozpočtu a splní časový plán, daruje mu Mercedes, na ktorom jazdila postava Joeyho Taia (John Lone). Cimino síce meškal 4 dni, no rozpočet neprekročil a Mercedes nakoniec dostal. (Real Tom Hardy)

Reklama

Reklama