Reklama

Reklama

Pád do ticha

  • Česko Pád do ticha (viac)
Trailer

Obsahy(1)

Film je natočený na motívy rovnomennej knihy Joe Simpsona. Rozpráva skutočný príbeh dvoch britských horolezcov Joe Simpsona a Simon Yatesa, ktorí prežili v roku 1985 tragickú nehodu vysoko v peruánskych Andách. Pri zliezaní západnej steny oboch spájalo jediné lano. Simpson sa však nešťastne zranil a oboch dostal do život ohrozujúcej situácie. Jediné, čo mohol Yates pre oboch spraviť, bolo prerezanie lana, ktoré ich spájalo. Simpson spadol do ľadovej trhliny, odkiaľ sa plazením a v bolestiach bez akéhokoľvek jedla a vody po temer štyroch dňoch dostal späť do základného tábora. Dorazil iba hodinu pred Yatesovým odchodom späť do Británie.

Tento epický príbeh nie je len o horolezectve a horách. Je hlavne o ľudskej duši a sile.Ich návrat sprevádzali zmiešané reakcie. Spoločnosť bola šokovaná. Yates sa nevyhol silnej kritike zo strany horolezeckej komunity za prelomenie a porušenie nepísaného pravidla a tabu - za prerezanie spoločného lana. Nevyhol sa ani pokusu o vylúčenie z Alpine Club. Na základe silného psychického tlaku, ktorý bol vyvíjaný na Yatesa sa Simpson rozhodol publikovať ich spoločný príbeh ako vysvetlenie rozhodnutia priateľa, a aby vyvrátil jednostranný pohľad na jeho počínanie. Simpson veril, že Yatesovo rozhodnutie zachránilo životy obom. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (2)

Trailer

Recenzie (431)

Khalesi 

všetky recenzie používateľa

Ale no ták, prosím vás...Presne tieto komentáre o pevnej vôli a sile ľudského ducha som tu očakávala, ako je možné, že sú ľudia tak smiešne predvídateľný? Jediné o čom tento príbeh naozaj bol je sila prírody! To proti čomu zúčastnení,okrem svojej vlastnej blbosti, stáli-bola matka príroda a to bolo zároveň aj tým, čo ich udržalo pri živote-pud sebazáchovy! Musím vás všetkých sklamať, ale nepovažujem za inteligentného a už vôbec nie obdivuhodného jedinca, ktorý si vezme poloprázdnu plynovú bombu na dlhatánsky výstup bez zastávok aspoň v jednom základnom tábore. Tak isto nezamieňam snahu o prežitie, ktorú máme geneticky zakódovanú za akúsi silu ľudského ducha. Nie som naivná a vidím, že jediný boj, ktorý sa tu odohral zviedli sily prírodné medzi sebou a to vinou ľudskej hlúposti. Musím priznať, že ponaučenie tu ozaj nechýba a to hlavne pre tých, ktorí necítia rešpekt a pokoru pred veľkoleposťou našej matky Zeme. Je múdrejší ten, kto pred veľkou horou sklopí v úcte zrak, alebo ten, kto sa ju pokúsi zdolať v smiešnej snahe dokázať si svoju vlastnú cenu a schopnosť ju pokoriť? Odpoveď je dosť jednoznačná. V tomto boji človek nikdy nemal šancu vyhrať, pretože ak aj výstup zvládol, opustil horu s vedomím svojej vlastnej slabosti.Ak by som mala písať o sile ľudského ducha-musel by sa Simon pre Johna vrátiť aj napriek tomu, že by riskoval svoj vlastný život. Filmu sa však nedá uprieť vizuálne nádherné spracovanie, uchvátili ma prekrásne zábery divokej prírody a pohoria Ánd. Preto navzdory tomu, že z každého rohu sálala ľudská blbosť, nemôžem inak, než dať plný počet, rozhodla som sa totiž, že budem celý snímok vnímať ako oslavu moci Prírody! ()

Fiftis 

všetky recenzie používateľa

Neuveriteľný dokument a ešte neuveriteľnejšie, že je podľa skutočnej udalosti. Dej, ktorý sa naozaj stal, by snáď nevymyslel ani najlepší hollywoodsky režisér. Keďže som nevedel, ako to celé skončí, zážitok bol ešte lepší. Filmu prospelo, že bol natočený v roku 2003, pretože tam nie je nič zbytočne natiahnuté ako sa to deje v dnešnej dobe hádam pravidelne, ale zase na druhú stranu by si tento zaujímavý dokument zaslúžil aj remake. Ak máte radi adrenalín, napätie, šokujúce zvraty, ale predovšetkým hory a horolezectvo, tak toto je povinná jazda. (5.6.2022) ()

Reklama

petaspur 

všetky recenzie používateľa

Mám rád horolezecké filmy, i když nabízejí v podstatě pořád to samé, ale Pád do ticha je pro mne velkým zklamáním. Nepopírám zajímavý příběh ani obdivuhodnou vůli k přežití (to jsou ty dvě hvězdy), ale způsob zpracování byl tragický. Dokumentární forma vytvořená dokola opakovaným stylem (týpek ve studiu řekne: "Pak mi to podklouzlo" a následně je zobrazen, jak mu to podklouzlo) mě do příběhu nedostala a skutečnost, že jsou od začátku snímku všichni spokojeně živí ve studiu, dávala i retardovanému divákovi nenápadné znamení, jak to asi tenkrát dopadlo. Pro mne je to tedy pouze nuda o dvou naivních manících, kteří nebyli připraveni na to, že by mohli mít problémy při výstupu, který se ještě nikomu nepovedl. ()

Shit 

všetky recenzie používateľa

Na muj vkus je to až příliš natočený jako dokument, sice je pěkný že celým filmem provází komentáře těch podle kterých se to točí k situacím a k různejm myšlenkovejm pochodům, který v tu dobu měli, ale mě se to zdálo až toršku přehnaný, že hlavní dvojice, která hraje ty horolezce se za celou dobu filmu baví asi jenom dvakrát a to, když se dostanou na vrchol hory a křepčí tam a něco pokřikojou asi 4 vteřiny a potom na konci, když se zase šťastně setkaj na základně, ale jinak je to docela zajímavě napínavě natočený a všechno co je tam okomentovaný jak to bylo je velice dobře natočený a zahraný, hlavně to herectví je velic těžký, když v podstatě musí všechny svoje pocity vyjádřit jenom pohledem nebo pohybem. Ale podle mě z toho šlo vytáhnout ještě něco navíc, ale i tak to dokáže výborně zaujmout a udržet pozornost, asi hlavně proto, že to je podle skutečný události ()

misterz 

všetky recenzie používateľa

Neobyčajný príbeh dvoch horolezcov v Andách. Aj keď ide vlastne o dokumentárne spracovanie, mne to tak nepripadalo. Vôbec mi na posudzovanie formy nezostal čas, dejová linka ma absolútne pohltila. Pekné zábery prírody sa striedajú s napínavým bojom o prežitie. Totiž zlomiť si nohu na vrchole nie práve najmenšej hory sa obyčajne rovná rozsudku smrti. Treba mať však na pamäti, že vôľa prežiť niekedy dokáže aj nemožné. Možno na to myslel aj ten horolezec. Ide o niečo fascinujúce, napínavé a krásne, to všetko v jednom balíčku. ()

Galéria (14)

Zaujímavosti (13)

  • Dokument získal Cenu Alexandra Korda za Nejlepší britský film na oceněních BAFTA. Trailer byl nominován na cenu Golden Trailer. (imro)
  • Joe Simpson si při pádu zlomil nohu na třech místech. (imro)
  • Snímek měl premiéru na Filmovém festivalu v Telluride, roku 2003. (imro)

Súvisiace novinky

Nelezte na skálu, co je hodně špičatá

Nelezte na skálu, co je hodně špičatá

22.06.2006

...zpívá Ivan Mládek a vlastně tím popírá prvotní ideu horolezectví, tedy překonávání hranic (svých i přírody) a snaha o dosažení nedosažitelného. Filmy o horolezcích a jejich hrdinských výstupech… (viac)

Reklama

Reklama