Reklama

Reklama

Otevřená, svým způsobem drastická filmová rekonstrukce nevšedního a bouřlivého vztahu baskytaristy Sex Pistols Sida Viciouse a mladé Američanky Nancy Spungenové. Hudební aktivity legendární skupiny tvoří jenom pozadí příběhu o nezvyklé lásce, kterou tvoří nejenom vzájemné sympatie a pochopení, ale také přemíra heroinu. Ten posléze nabývá převahu a divák se stává svědkem fyzického i psychického rozkladu osobností Sida a Nancy. Děsivé finále je pak už jen logickým vyústěním dekadentní životní filosofie, jež přerůstá do odmítnutí všech základních společenských norem. I když se Sid Vicious stal po své smrti (zemřel během léčby drogové závislosti) ikonou punkového hnutí, jeho pokus o vzpouru proti všemu a všem se v konečném důsledku jeví jako marný. Sid a Nancy je celkem zdařilé, i když poněkud komorní, drama dvou mladých lidí, kteří neunesli tíhu vlastního bytí. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Zaujímavosti (27)

  • Po zhliadnutí Sid a Nancy (1986) Schofieldov výkon ostro kritizoval Paul Simonon zo skupiny Clash: „Vypadal ako nejaký tlsťoch, priblbnutý idiot. Naštvalo ma, že ho pojali ako hlupáka. " (classic)
  • Režisér Alex Cox tvrdí, že sa on a Andrew Schofield s Johnnym Rottenom stretli a Johnny herca podporil s tým, že je rovnako ako on „liverpudlián". Rotten to sám popiera, ale Cox tvrdí, že spevák bol v tej dobe často tak opitý, že by ho vôbec neprekvapilo, ak by stretnutie nepamätal. (classic)
  • Spevák Sex Pistols Johnny Rotten označil film za prostoduchú oslavu heroínu, obyčajnú fantáziu s množstvom vymyslených scén. Jediné, s čím bol spokojný bol Gary Oldman (Sid Vicious), ktorý podľa Rottena rozhodne nebol vinný tým, ako film dopadol. (classic)
  • Alex Cox považoval názov Sid a Nancy za nudný a nevýrazný, najviac sa mu páčil distribučný názov na kazetách v Mexiku, kde ho pomenovali Dva životy zničené drogami. (classic)
  • Snímok sa mal pôvodne volať Love Kills, ale kvôli možným problémom s autorskými právami došlo na Sida a Nancy. (classic)
  • Aby zostal zachovaný nádych snímku, diváci počas premietania hlasito komentovali vzhľad hercov, čo Joe Strummer komentoval hlasitým: „Držte huby !" (classic)
  • Snímok debutoval v sekcii Director's Fortnight v Cannes 1986, a podľa režiséra filmu (Alex Cox) boli v publiku i členovia skupiny Duran Duran. (classic)
  • Dve piesne mal zmluvne zaistiť Joe Strummer, ale jeho nadšenie nakoniec spôsobilo, že pridal ešte ďalšiu skladbu bez nároku na honorár. Ďalší hudobný materiál pochádzal od skupiny The Pogues. (classic)
  • Johnny Rotten (spevák Sex Pistols) mal výhrady i k výberu herca Garyho Oldmana (Sid Vicious). Zvažovaný bol Tim Roth, ale ten odmietol, pretože sa mu zdalo zbytočné filmovo stvárniť osudy postáv, ktoré sa v skutočnosti odohrali relatívne nedávno. (classic)
  • Kto bol so snímkom veľmi nespokojný, bol spevák anglickej punk rockovej hudobnej skupiny zo sedemdesiatych rokoch Sex Pistols, Johnny Rotten. Režisér filmu (Alex Cox) ho vraj kontaktoval iba jedenkrát, cez prostredníka v New Yorku, aby si s ním pohovoril o scenári a keď dotyčný prišiel, tak mu oznámil, že film už je nakrútený. (classic)
  • Gary Oldman kvôli štúdiu svojej role zašiel za matkou Sida, Anne Beverly a popísal ju ako moc milú, pozitívnu a komunikatívnu dámu. (classic)
  • Rozdielne boli aj reakcie rodičov Sida (Gary Oldman) a Nancy (Chloe Webb). Manželia Spungenovci akékoľvek snahy o kontakt, či podiel na filme o osude svojej dcéry odmietali. Sidova matka (Anne Beverly) sa zo začiatku usilovala presadiť zákaz nakrúcania, ale rozhodlo osobné stretnutie s režisérom filmu Alexom Coxom. (classic)
  • Gary Oldman (Sid Vicious) musel kvôli úlohe podstúpiť drsnú diétu zloženú zo sušených rýb a melónov, čo ale prehnal, kvôli tomu musel byť hospitalizovaný kvôli podvýžive. (classic)
  • Režisér Alex Cox pôvodne zamýšľal nakrútiť film čiernobielo, ale investori odmietli túto myšlienku ako diletantskú a obávali sa nezáujmu publika. (classic)
  • Alex Cox prepracoval svoj skript z roku 1980 nazvaný "Too Kool To Die" a prispôsobil ho osudom hlavnej dvojice. (classic)
  • S pôvodnou myšlienkou nakrútiť film prišiel režisér Alex Cox už v roku 1980, kedy napísal fiktívny príbeh inšpirovaný Sidom a Nancy, ale s ohľadom na aktuálne politické dianie v Anglicku dospel k názoru, že ho nikto nikdy nesfilmuje. Ďalšiu ponuku na realizáciu svojho námetu dostal v roku 1984 z okruhu blízkych z Hollywoodu, pričom do hlavných úloh mali byť obsadení Rupert Everett a Madonna, s tým však Cox nesúhlasil. (classic)

Reklama

Reklama