Reklama

Reklama

V roku 1961 prvý tajomník OSN Dag Hammarskjöld (Mikael Persbrandt) už ôsmy rok slúži na diplomatickom fóre, aby svetu ponúkal mierové nástroje. Len jeden jediný rok ho delí od toho, aby konečne odišiel do Österlenu a našiel tam vytúžený oddych. Ako najvyšší líder organizácie však aktuálne čelí svojej najväčšej kríze. Studená vojna vrcholí a jej epicentrom je novovzniknutá Demokratická republika Kongo. Dag Hammarskjöld preberá úlohu vyjednávania o mieri v krajine a vedie jednotky OSN k ich prvej vojnovej operácii. Nevedomky sa tak vydáva na najnebezpečnejšiu cestu svojho života... (Arsenal83)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (2)

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Hammarskjöld a jeho tajomstvá. Tento film má však jasno. Po prvé, teórie jeho smrti sprevádzajú mnohé špekulácie a konšpirácie. Do roku 2019 bolo všetko jasné, že šlo o chybu polita, v roku 2019 sa objavili svedectvá publikované v dokumente, tie však tiež boli následne vyvrátené, takže tajomstvo ostáva, no film si vybral jednu z možností. Po druhé, bol či nebol homosexuál? Nikoho by to nemalo zaujímať, jeho vec. V jeho životopise sa táto možnosť jasne vylučuje, no dúhovci sú jednoznačne presvedčení a berú ho za svoj vzor, hoci sa tým nikdy verejne neprezentoval. Film si zase vybral jasne jednu možnosť a je jasné ktorú, inú ani nemôže, nebudú dotácie. Inak je posledných 9 mesiacov jeho života zobrazených tak politicky, nie príliš živo, no s odhalením pozadia tej časti histórie, kedy OSN ešte niečo znamenala. ()

Galéria (18)

Zaujímavosti (6)

  • Ukázaná homosexualita Hammarskjölda nebola nikdy potvrdená. Biografia Hammarskjölda Briana Urquharta uvádza, že boli to klebety, ktoré šíril predchádzajúci generálny tajomník Trygve Lie, no v rozhovoroch s Hammarskjöldovými blízkymi priateľmi Urquhart dospel k záveru, že „nikto, kto ho dobre poznal alebo s ním úzko spolupracoval, si nemyslel, že je homosexuál“. V závere sa konštatuje, že Hammarskjöld bol príkladom asexuálneho jedinca, trochu narcistického typu, od ktorého sa v jeho politickej pozícii očakávalo, že nebude ženatý. LGBT aktivisti ako Larry Kramer však napriek tomu Hammarskjölda uvádzajú ako nespochybniteľného homosexuála. (Arsenal83)
  • Za svoje úsilie znázornené vo filme, ale nielen v Kongu, ale aj v Palestíne, Izraeli a Kambodži, bol Hammarskjöld v roku 1961 post mortem ocenený Nobelovou cenou za mier. Je to jediný prípad, kedy bola cena niekomu udelená po smrti. Pravidlá sa odvtedy zmenili, takže to už nie je možné. (Arsenal83)

Reklama

Reklama