Reklama

Reklama

Horalka

(TV film)
  • Česko Horalka (viac)

Obsahy(1)

Remake filmu Horalka z roku 1960 nakrútený podľa rovnomenného románu Alberta Moravia zobrazuje vojnové putovanie Cesiry, opäť v podaní Sophie Lorenovej (ktorá za túto úlohu dostala roku 1962 Oscara), a jej dcéry Rosetty. Cesira chce svoju mladú dcéru ochrániť pred vojnovými hrôzami, a tak opúšťajú dom v Ríme a pokúšajú sa ukryť v horách blízko dediny, kde Cesira vyrastala. No hlad a bieda sa šíria veľmi rýchlo, ľudia sú nedôverčiví a strach o seba samého im nedovolí pomôcť druhému. Aj napriek tomu sa dokážu dve ženy o seba postarať, až kým ich pri návrate domov nepostihne tá najväčšia hrôza, ktorá zmení ich dovtedajšie životy... (wewerička)

(viac)

Recenzie (11)

Crocuta 

všetky recenzie používateľa

Snímek, který za svým "jmenovcem" z roku 1960 příliš nezaostává a fanoušky Sophie Lorenové a čtenáře A. Moravii jenom potěší. ()

gogo76 

všetky recenzie používateľa

Ešte donedávna som netušil, že S.Loren hrala dvakrát v tom istom filme. Kedysi dávno ako malý chlapec som jednu Horalku pozeral, ale netuším, ktorá to bola. Skôr mám dojem, že to bola tá staršia z roku 1960. Tá novšia z roku 1988 mi svojou trojhodinovou stopážou vôbec nevadila. Film je na televízne pomery veľmi slušný, trošku smiešne vyzerá jedine bombardovanie mestečka. S. Loren ako hlavná postava takmer nezlezie z plátna a je fantastická. Veľmi si cením, že príbeh je obšírnejší a sledujeme nielen osudy matky a dcéry, ich priateľov i nepriateľov, ale i udalosti vtedajšieho fašistického Talianska. Pár scén je naozaj veľmi silných a za "naj" považujem poriadny nervový výlev a prefackanie dcéry od S.Loren. Viac takýchto filmov. 80% ()

Reklama

Volodimir2 

všetky recenzie používateľa

Film je vojnovým príbehom z rokov 1942 až 43. Je to film, ktorý nám mapuje, čo ženy prežívajú vo vojne a ako tieto zážitky môžu ovplyvniť ich ďalší život. Prezentuje vzťah matky a dcéry v dobe úteku z Ríma cez vojnou zničenú krajne nebezpečnú krajinu. Príbeh je pomerne jednoduchý ale emotívne strhujúci. Po príchode na miesto určenia ich vojna čoskoro dobieha a tak nasleduje ďalší útek do severotalianskych hôr. Keď ich zastihne správa o zatknutí Mussoliniho a vylodení Spojencov nasleduje ich cesta späť do Ríma. Vojna ešte neskončila, zatiaľ čo Nemci sa stali novým nepriateľom a tu je obrovská neistota v tom, komu vlastne môžu veriť, vlastným vojakom, Nemcom, spojeneckým vojakov respektíve marockým vojakom? ()

radektejkal 

všetky recenzie používateľa

Reálie jsou jasné (doporučuji články ve Wikipedii týkající se zločinů v Ciociarii v roce 1944). Dino Risi, a před ním Vittorio de Sica, rovněž tak. Ne tolik Alberto Moravia, vynikající povídkář, který drží první lajnu s Luigim Pirandellim a Italem Calvinem (aby ne, když je trénuje sám Boccacio). Moravia napsal o Horalce nejen román, ale také povídku ("Děvče z Ciociarie, v rámci Římských povídek), kde horalku definuje již v první větě: "Badi professore, sono ragazze semplici... roba di campagna...badi a quello che fa... meglio per lei prendere una romana... le ciociare sono rustiche, contadine, analfabete." Ve stručném překladu: "Bacha profesore, měl byste si raději vzít Římanku, tyhle horalky jsou hrubé a negramontné venkovanky". Pak už si jde román i povídka svými cestami. Takže, tohle by bylo jen na úvod, jak to v té Ciociarii chodilo... teď se tam pěstuje především agroturistika. ()

Aky 

všetky recenzie používateľa

Kdyby to nebylo tak dlouhé, dal bych pět hvězdiček. Sophia Loren je nádherná žena a stejně tak skvělá herečka. Zdá se mi zde ještě lepší než ve verzi z roku 1960. Není to tak časté, aby ženská krása zrála jako víno s přibývajícími roky. K tomuhle úkazu je třeba být opravdu vyjímečnou osobností. ()

Galéria (23)

Zaujímavosti (4)

  • Natáčení probíhalo v Bělehradě v Jugoslávii. (Terva)
  • Sophia Loren si zahrála v tomto remaku po 28 letech stejnou filmovou roli Cesiry. (sator)
  • Snímek byl natočen na motivy stejnojmenného románu Alberta Moravia z roku 1957. (Terva)

Reklama

Reklama