Reklama

Reklama

Pastýř

  • USA The Shepherd
Trailer
Krátkometrážny / Dráma / Fantasy / Thriller
USA, 2023, 38 min

VOD (1)

Obsahy(1)

Na Štedrý večer roku 1957 sa mladý pilot RAF Freddie (Ben Radcliffe) vracia z Nemecka do rodného Anglicka. Niekde nad Severným morom jeho lietadlu zlyhá rádio a zdroj energie a môže sa spoľahnúť len sám na seba. Keď mu dôjde palivo a zdá sa, že ho šťastie úplne opustilo, pomôcť mu môže už len zázrak. Ale na Vianoce sa zázraky dejú... (Arsenal83)

(viac)

Zaujímavosti (7)

  • Frederick Forsyth, ktorý napísal príbeh, na základe ktorého je tento film založený, lietal so znázornenými lietadlami počas svojej služby v Royal Air Force. (Arsenal83)
  • Film sa natáčal na miestach bývalej základne RAF West Raynham v anglickom Norfolku. Letisko bolo otvorené v máji 1939 a počas druhej svetovej vojny ho využívalo velenie bombardérov RAF so stratou 86 lietadiel. Stanica bola zatvorená v roku 1994, hoci ministerstvo obrany ju ponechalo ako strategickú rezervu. Natáčalo sa v apríli 2022. (Arsenal83)
  • Aj keď ide o prvú adaptáciu poviedky "The Shepherd" od Fredericka Forsytha z roku 1976 vo filme, tento príbeh sa číta takmer každý Štedrý večer alebo v piatok pred Štedrým večerom v rozhlasovej relácii CBC Radio One, a to už od roku 1979. (Arsenal83)
  • Hlavní hrdina pilotuje letoun De Havilland D.H.100 Vampire a jeho zachránce Johnny (John Travolta) válečný De Havilland D.H.98 Mosquito. Na letištní ploše pak můžeme vidět stíhací Hawker Hunter a francouzský Nord NC.850 v roli anglického cvičného letounu. (p3tris)

Reklama

Reklama