Reklama

Reklama

Ruské války

(seriál)
  • Nemecko Russlands Kriege (viac)

Obsahy(1)

Petr a Kateřina Veliká si násilím podmaní část severní Evropy, Krym a Kavkaz. Jejich nástupci brání říši před Napoleonem a etablují Rusko mezi velmocemi... Rudá armáda, vytvořená Lvem Trockým z revolučních gardistů a příslušníků carských vojsk, se stává mečem komunistického Ruska... Přestože se Putin dostal k moci v Kremlu v roce 2000, války v Rusku pokračovaly i po zániku Sovětského svazu v roce 1991 a za vlády Borise Jelcina. S Putinem však armáda znovu získává svou sílu a dynamiku. (History Channel)

(viac)

Recenzie (2)

Marze 

všetky recenzie používateľa

Shlédl jsem  třetí díl Ruská federace a druhý díl Sovětský svaz na televizi Prima Zoom. Začíná předkrmem deset milionů obětí občanské války a dva miliony utečenců do zahraničí. Rusové se této krvavé historii zatím nedokázali postavit čelem a nedávno zde jako nejpopulárnější Rus zvítězil právě Stalin. ()

Echelon1 

všetky recenzie používateľa

„Kedykoľvek sa Rusko chopí zbraní, svet zatají dych.“ Rusko je skutočne „Fleet in being“, krajina, ktorá už svojou existenciou mení svetovú šachovnicu a svetové spoločnosti naprieč stáročiami. A čo keď sa táto krajina rozhodne vykonať tak silný manéver, aký začala v 2022? A tak dostávame nemecký dokument o ruských vojnách robený v roku 2023. Čo sa len môže pokaziť? Dosť, ale menej, než som sa obával. Väčšinou štandardný dokument s maximálnou skratkovitosťou, ktorá je pre zhrnutie približne 350 rokov histórie krajiny ako Rusko do menej ako troch hodín (začíname Petrom I. Veľkým a končíme V. V. Putinom) nevyhnutná. Pre základný obraz diváka postačí, pretože podáva tie najzákladnejšie tézy. Určite to nie je dokument, ktorý ide pod povrch témy. Jeden z problémov je, že niektoré tézy sú ľahko napadnuteľné, buď sa niečo vynechá, alebo sa použijú jednostranné, niekedy neisté tvrdenia, občas dokonca len osobné pocity rečníkov (trebárs na osobnosť Putina). Napr. nespomenú, že pre Krymskú vojnu strata Sevastopolu nebola tak kľúčová, ako smrť Mikuláša I., keď jeho nasledovník Alexander II. prakticky podpísal kapituláciu, aj keď Ruská ríša mala v rukách stále svoje karty. Alebo smrť Mikuláša II., Boľševici a Bielogvardejci, je podľa niektorých zamotanejší príbeh. Čečenské vojny, Sýria a Ukrajina ani nehovorím. Tam sa k odpadovému hodnoteniu od niektorých užívateľov dostaneme rýchlo. Na druhú stranu aspoň niekedy rečníci vyslovia tvrdenia, ktoré poukazuje na ne-čierno-bielosť politického diania medzi Ruskom a Západom a aj vo vnútri Ruska. Absolútne neznalý divák, ktorý čaká najelementárnejší obraz ruských konfliktov primárne zo západného pohľadu politického diania, ho má mať. Vojny z operačného hľadiska dokument nerieši, takže pre mňa k hlbšej analýze a kritike toho veľa nie je. Posledný diel je ale (neprekvapivo) príliš zameraný na Putina a namiesto faktov priveľa snahy smerovať názory diváka požadovaným smerom. ()

Reklama

Galéria (107)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bolo zmenené