Reklama

Reklama

Chtěli jenom dobrou práci. A skončili v temném lese.
Zkušený televizní producent Gunnar připravuje drsnou reality show a potřebuje sehraný filmařský tým. Proto zorganizuje svérázný team building a odjíždí se čtveřicí vybraných kandidátů do divočiny, kde mají dokázat totéž, co čeká účastníky připravovaného pořadu. Vydržet v hlubokých lesích bez jídla a odkázáni jen sami na sebe čtyři dny. V neznámém prostředí se pod vedením autoritářského Gunnara začnou dít podivné věci. Když skupina objeví na břehu jezera opuštěný stan, skryté konflikty propukají naplno. Je to, co se odehrává, jen rafinovanou hrou, nebo se v lesích opravdu skrývá něco smrtelně nebezpečného?
Snímek režiséra Pala Oieho vyniká skvěle gradovanou atmosférou všudypřítomného ohrožení a narůstající hrůzy, k jejímuž navození nepotřebuje téměř žádnou krev, zato skvěle využívá drsné severské přírody. Film bývá srovnáván s prvními počiny Sama Raimiho nebo slavnou Záhadou Blair Witch, ve skutečnosti je mnohem více poctou klasickému norskému filmovému hororu De dodes tjern (Jezero mrtvých) režiséra Kare Bergstroma z roku 1958. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (304)

misterz 

všetky recenzie používateľa

Rozhodoval som sa medzi tromi a štyrmi hviezdami, ale nakoniec som sa priklonil k lepšiemu hodnoteniu. Má to naozaj hustú, dusivú atmosféru, čo je veľké prekvapenie a menší zázrak, pretože vo filme sa toho vlastne moc nestane a krv sa preleje iba málo, mimo záber a bez bubáka. Tento hororík je vystavaný na úplne inom princípe ako je bežné. Atmosféra je budovaná na základe strachu z neznámeho a temného strašidelného prostredia lesa. A ono to fungovalo. Vygradovala do takých rozmerov, ktorými sa môže pochváliť len veľmi málo hororov. Na druhú stranu, film vo mne vyvolal takú veľkú zvedavosť ohľadom celkovej pointy a v tomto smere ma tak namlsal, že som od konca a záverečného rozuzlenia očakával podstatne viac. Na záver prišlo preto sklamanie a pocit nevyužitého potenciálu. Film však aj tak odporúčam do pozornosti, pretože tá atmosféra je naozaj luxusná, málokedy sa podarí natrafiť na niečo také. 70/100 ()

Hunter2222 

všetky recenzie používateľa

Zopár nesympatických postáv (nóri), chata v lese, opustený stan a samotný les. Človek by ani neveril koľko atmosféry sa dá vybúchať z týchto pár veci. Skoro celý snímok je fakt len atmosferický a len na konci sa dočkáme trošky akcie. Ale to nevadí, atmosféra funguje absolútne skvele a hustne priamo úmerne s vyostrujúcimi sa vsťahmi medzi postavami. Nemôžem hodnotiť za plný, lebo film miestami nudil vykecávaním, ale aj tak je to excelentný snímok, ktorý si môžu pozrieť aj ľudia, ktorý nie sú zrovna v horore doma. ()

Reklama

Dzeyna 

všetky recenzie používateľa

No, tak nevím, co má být na tomto snímku tak fascinující, nicméně já ho považuji za špatný vtip. Skupinka magorů, kterou vede ten největší magor. Nic se tam ani neděje až na posledních 20 minut. Ani to není nijak zvlášť strašidelné nebo pohlcující. Jde zde pouze o efekty a o doprovodnou hudbu a samozřejmě o prostřední lesa za tmy. Kdybych si vypnula zvuk a pustila nějakou veselou písničku, tak ani nevím, že jde o horor, nebo něco takového. Neříkám, že je to úplně špatné, ale rozhodně je to pod průměrem. ()

obitus 

všetky recenzie používateľa

Norsky horror, ktery ma sice zakladni myslenku spolecnou s nepovedenym Blair Witch Project, ale ve vsem ostatnim se od nej znacne lisi. Villmark je neuveritelne atmosfericka zalezitost, u ktere jsem se po dlouhe dobe zase bal. Herci nepredvadi zadne hystericke radoby vykony, ale naprosto civilne se snazi vyjadrit strach z neznama, ktere je obklopuje. Cely film se odehrava v pusobivem a nadhernem prostredi hlubokych severskych lesu a jak se pise na imdb: "This movie will do for forests what "Jaws" did for the ocean!". Souhlasim. ()

Cervenak 

všetky recenzie používateľa

Úvody s partiou mladých ľudí putujúcich kamsi do divočiny už začínam vážne neznášať. Našťastie tento film rýchlo strasie klišé a začne byť zaujímavý, miestami naozaj strašidelný a vďaka zručnej réžii solídne graduje. Bohužiaľ, od záverečného rozuzlenia som čakal niečo prepracovanejšie, nie túto z prsta vycucanú báchorku, ktorá nebezpečne zráža film naspäť k priemeru. Škoda, väčšinu času to u mňa siahalo po štyroch hviezdičkách. ()

Galéria (6)

Zaujímavosti (3)

  • Snímek byl v roce 2003 nominován na Amanda Awards v kategoriích nejlepší film a nejlepší herec, o což se zasloužil Kristoffer Joner. Na Mezinárodním filmovém festivalu v Lucemburku v roce 2004 pak film vyhrál cenu Grand Prize of European Fantasy Film in Silver - Special Mention. (Cheeker)
  • Natáčelo se v okolí Kaupangeru v Norsku. (Cheeker)
  • Temné lesy byly prvním norským hororem od roku 1958, kdy byl uveden film De dødes tjern. (ČSFD)

Reklama

Reklama