Reklama

Reklama

Okupovaná Juhoslávia v roku 1944, nacisti plánujú stiahnuť svoje vojska z Grécka. Presun sa dá uskutočniť len po veľkom moste. Partizáni však plánujú ofenzívu a musia zabrániť, aby sa Nemci dostali cez most. Známy sabotér major Tiger (Velimir 'Bata' Živojinovič) s malou skupinou partizánov dostal za úlohu tento most zničiť do 7 dní. A keďže vždy sa nájde zradca, tak tomu je aj v tejto skupine a splnenie úlohy je ohrozené. (Volodimir2)

(viac)

Recenzie (3)

Volodimir2 

všetky recenzie používateľa

Film je juhoslovanským partizánskym filmom, ale úplne sa vymyká zo škatuľky ostatných partizánskych filmov. Nie je tu žiadna komunistická propaganda a viac je orientovaný na vnútornú psychológiu hlavných aktérov. Dej sa odohráva v okupovanej Juhoslávii v roku 1944, nacisti plánujú stiahnuť svoje vojska z Grécka. Presun sa dá uskutočniť len po veľkom moste. Partizáni však plánujú v tomto priestore ofenzívu a musia zabrániť aby sa Nemci dostali cez most do ich sféry záujmu. Most musí byť zničený. Toľko scenár filmu, skutočnosť bola trocha iná. Filmový boj o most, ktorý sa nachádza v kaňone rieky Tara v dnešnej Čiernej Hore je pri obci Djurdjeviča Tara jeho dĺžka je 370m a výška 151m. Po vypuknutí 2. svetovej vojny rozhodol hlavný partizánsky štáb v záujme ochrany Durmitoru pred postupujúcimi talianskymi jednotkami o zničení mostu. Úlohou bol poverený jeho konštruktér ing. Jaukovič. Po vojne bol most opravený. Nič iné mi neostáva len dať vysoké hodnotenie a kvalita tohto filmu si to plne zaslúži. ()

Ej Hlemýžď 

všetky recenzie používateľa

Má být zničen velký a dobře hlídaný most k zabránění přesunu německých jednotek. Stihne se vůbec vytvořit v nesmyslně krátké lhůtě zvláštní jednotka diverzantů a je možno připravit plán a provedení tohoto úkolu? Vzhledem k místy trochu pokulhávající logice a zbytečné délce dávám jen 3*, ale vidět se dá. ()

curil 

všetky recenzie používateľa

Klasický válečný film o statečnosti   partyzánů. Tehdejší jugoslávská   kinematografie v šedesátých a sedmdesátých   letech minulého století uměla dobře válečné   filmy. Jednak tu válečnou klasiku, k té patří   Most, a potom i ty kritické příběhy, které se   dívají s odstupem na důsledky války v   poválečné Jugoslávii. Tento film je trochu   naivní, když ke konci partyzáni obelstí Němce   výměnou uniforem. Hrdinství je poněkud   nadsazeno, tak už to musí být a musí se   zvítězit. Nicméně film je lehký nadprůměr,   což je i zásluhou Velimira "Bati"   Živojinoviče v hlavní roli velitele skupiny   Tigara. ()

Reklama

Reklama