Reklama

Reklama

Ženy v nacistickom Nemecku

(TV film)
  • Francúzsko Les Femmes dans le projet Nazi (viac)
všetky plagáty
Francúzsko, 2021, 2x52 min

Réžia:

Christian Delage

Hrajú:

Adolf Hitler (a.z.), Joseph Goebbels (a.z.), Leni Riefenstahl (a.z.), Eva Braun (a.z.), Emmy Göring (a.z.), Hermann Göring (a.z.), Rosita Serrano (a.z.)

Obsahy(1)

Nacistické Nemecko bol z pohľadu žien paradoxný štát: formálne sa s nimi rátalo ako nositeľkami matriarchálnych úloh, ale zažili aj čiastočnú emancipáciu po tom, čo im štát zveril celý rad netradičných zdopovedností. Mnohé museli zastupovať svojich mužov, ktorí odišli do vojny, mnohé museli plniť nepredstaviteľné a strašné úlohy v rámci Tretej ríše. tento dokument sa v prvej časti snaží zobraziť zmeny v živote žien v nacistickom Nemecku po nástupe NSDAP k moci - a v druhej časti ich postavenie počas vojny. (RTVS)

(viac)

Recenzie (2)

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Asi 4000 z nich boli bacharkami rovno v koncentrákoch, písali zoznamy, organizovali deportácie aj masové vraždy. Vykonávali to priamo a bez ostychu. Aj na ženách je tak vidieť, že ideológia nepozná rozdiely - anjelská tvár či tvár nosáľa Heydricha, ak ťa pohltí blud, si ochotný robiť zverstvá bez ohľadu na svoju telesnú konštrukciu či príslušenstvo k nežnejšiemu pohlaviu. Ale hovoriť o Irme Grese ako o nádhernej žene, to ako je dosť prehnané, možno v nejakom germánskom bordeli v Porúrí by uspela, ale v slovanskom svete by bola monštrom aj v šatách Marilyn Monroe. Inak dokument je taký, že nevie presne, čo povedať. Chce ukázať, že nacistická ideológia bola zlá a infikovala aj tie najcitlivejšie povahy a v tomto má pravdu. Na strane druhej sa snaží ukázať, že nacizmus emancipáciu žien zastavoval a porovnáva to s Weimarskou republikou, kedy bola morálka úplne dekadentná, no a o pár minút hovorí, že nacizmus emancipáciu vlastne aj v niektorých oblastiach urýchlil. Potom zas povie, že za nacizmu sa ženy dostávali do pozícii, ktoré predtým zastávali muži (kvôli vojne), ale hneď na to povie, že boli nútené zastávať tradičné roly. Dokument sa nevie vymaniť z toho, ako očierniť aj to, čo očierňovať netreba, dostáva sa do pozícii, kedy si protirečí, a efektne to zakončí tým, že vďaka porážke nacizmu boli potom milióny žien znásilnené a následne sa uvoľnila tá zlá politika proti interrupciám. Škoda, že rozsah ženských práv sa často ohraničuje len potratmi a ešte sa argumentuje takto kontroverzne. Vďaka niekedy nezverejneným sfilmovaným archívom, ale aj analýzam historikov, má však dokument svoju hodnotu. ()

jedna_vrana 

všetky recenzie používateľa

Tento príbeh o ženách v nacistickom Nemecku by bol zaujímavý, ale pre mňa bol tendenčný a feministický. Ženy v každej dobe majú dôležitú úlohu - matky, priateľky, jednoducho tej nežnejšej časti ľudstva. Lenže v tej dobe sa podieľali na myšlienke „čistej rasy“ rovnako ako muži a často zastávali pozície, o ktorých nič pekné povedať nemôžeme. ()

Reklama

Reklama