Reklama

Reklama

Hitler: Vzostup zla

(TV film)
  • Česko Hitler: Vzestup zla (viac)
Trailer

Tento film z kanadské televizní produkce se snaží o rekonstrukci mládí, studia a vzestupu diktátora Adolfa Hitlera, který vstoupil do dějin tím, že rozpoutal 2. světovou válku a díky jehož plánům "konečného řešení" se mu podařilo zabít miliony židů. Film zachycuje i jeho nejbližší spolupracovníky Rudolfa Hesse, Ernsta Röhma, ale i jeho neteř Geli nebo seznámení s družkou Evou Braunovou. Film se natáčel z velké části v Česku. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (360)

Madsbender 

všetky recenzie používateľa

"Na to, aby zlo zvíťazilo, stačí málo: aby dobrí ľudia nerobili nič." - Edmund Burke Prvá časť: Christian Duguay nám predstavuje Hitlera pomerne zdarilo a objektívne. Na začiatku sa stretávame s malým Adolfom, dieťaťom pochádzajúcim z nezdravých rodinných vzťahov, s nepríliš príjemným detstvom, bičovaného osudom a svojim okolím aj spoločenskou situáciou len utvrdzovaným v antisemitickom postoji. To neznamená, že by bol vykreslený kladne, práve naopak - i keď je reálnym obrazom produktu doby a dobovej spoločnosti, ku ktorému muselo zákonite dôjsť, Duguay ho v počiatkoch politickej kariéry predstavuje navonok ako brilantného rečníka, ovládajúceho masy a získavajúceho si čoraz väčšie sympatie, v súkromí však ako názorovo vyhraneného radikála a psychopata, beštiu, ktorá je smrteľne nebezpečným vírusom, infikujúcim národ. Dej po celý čas graduje, mierna skratkovitosť nevadí (predsa len sa dozvieme všetko dôležité, a byť to dielo hĺbkové a detailné, musel by z toho byť celý seriál), dobovú atmosféru umocňuje kvalitná výprava, vynikajúca hudba a najmä kráľovské obsadenie, ktorému mocne vládne Robert Carlyle. Vyhrotený záver, v ktorom je po neúspešnom pivnom puči súdený, ale dokáže si získať sympatie sudcu, pozorovateľov a novinárov, sledujúcich proces, ktorý sa mení v jeho famózny rečnícky prejav, je grandiózny. Uvidíme, či si v druhej časti zachová rovnakú úroveň. Hodnotenie 1. časti: 85% Druhá časť: Divák už zaujal a prevzal Duguayov postoj, takže sa môže vrhnúť na priamočiarejšie zobrazovanie faktov bez toho, aby nám ukazoval Hitlera aj v inom svetle, a to celkom pomáha. Udalosti sa vďaka tomu môžu rozvíjať pomalším tempom a dôslednejšie, pribúdajú nové zaujímavé a skvele obsadené postavy - mladý Goebbels (tá podoba!), prezident Hindenburg (Peter O'Toole nikdy nesklame) či Eva Braunová. Zaujímavý je pohľad na Hitlerov vzťah s jeho vnučkou, o ktorom som doteraz nemal poňatia alebo fakt, že na začiatku stál Goebbels proti Hitlerovi. Po celý čas sa už len jeho moc stále rozrastá a beštiálnosť dosahuje vrchola s počiatkom deportácií politických odporcov, útokov jednotiek SS na vlastných ľudí, absolútnemu prevzatiu moci po smrti prezidenta. Čakal som, či dôjde aj na zobrazenie homosexuality Ernsta Röhma (kedysi bolo v móde rozprávať si vtipy na túto tému, a ešte dnes sa všade nájde človek, ktorý jeden-dva pozná) - a stalo sa. A to pekne nevyberavým spôsobom pri známom záťahu SS na velenie SA. Celkovo však mám výhrady a spätne si uvedomujem aj nedostatky predchádzajúcej časti - predsa len je to televízna kanadská tvorba, niektorí herci až tak dokonale hrané postavy nestvárnili a nie všetko je kóšer. Hodnotenie druhej časti: 85% Síce zďaleka nie dokonalý, ale veľmi kvalitný film o nástupe Hitlera k moci. Spolu s na televízne pomery skvelým obsadením, výpravou, kamerou a hudbou mi to úplne postačuje, ale na plný počet ísť nemôžem. 85% ()

Djkoma 

všetky recenzie používateľa

Čekal jsem o něco víc. Spíše o dost víc. Celý film(pokud nepočítáme jeho rozdělení na dvě části) vypráví o životě Adolfa Hitlera předtím než začla druhá světová válka. Film mě nevtáhl do děje a připadal jsem si jako člověk co sleduje pár herců bez zájmu a zábavy. Robert Carlyle není špatný herec, ale když jsem se na něj díval viděl jsem stále JEN Roberta Carlyle a né Adolfa Hitlera. Musím však uznat, že asi jednou za 40 let se najde herec, který zahraje Hitlera přesvědčivě a věrohodně. Celkově jde o zajímavý televizní film. ()

Reklama

choze 

všetky recenzie používateľa

Passerův STALIN mne zasáhl víc, ale tohle je neméně pozoruhodný počin od zdatného filmového a televizního řemeslníka Duguaye a každopádně by se oba snímky měly povinně pouštět na základkách v hodinách dějepisu. Hlavně zpočátku mi to sice přišlo hrozně naivní, jako true story akční horor pro MTV teenagery, viz. úvod a la PŘICHÁZÍ SATAN, kde malý Hitler zapálí úly (aby bylo i tomu největšímu blbci jasné, jak to tedy bylo s tím požárem Říšského sněmu), ten film se totiž nejen na televizák většinu času nezadržitelně řítí vpřed vstříc největší tragédii lidstva a jednotlivé scény končí vždy velmi vypjatě, kteroužto kombinací vás úplně drtí. Netuším, jestli byl Hitler opravdu takovým vzteklým nenávistným ubožáčkem, jak ho líčí film, o to více ale na diváka zapůsobí, čeho všeho taková nicka dosáhla. Carlyle je v titulní roli vynikající (i když i já za ním viděl stále jen Carlylea, tahle role chce hádám úplně neznámého herce) a Stormare jako Röhm je třešnička na dortu. ()

Shakers 

všetky recenzie používateľa

Dosť dobre na TV produkciu. Führera už stvárnilo množstvo hercov a aj keď Bruno Ganz (Pád Tretej ríše) bol asi najlepší, aj Robert Carlyle sa v tejto nacistickej roli našiel. O druhej svetovej je to natočeného požehnane, ale Vzostup zla je výnimočný práve tým, že umožňuje stáť u zrodu Hitlerovho nacistického Nemecka. Celkom verne sa to drží faktov a je skutočne obdivuhodne, ako sa vynikajúci rečník Hitler, dostal od krčiem až do samotného čela ríše. 1. diel - 85% Druhý diel mi príde trochu slabší, zatiaľ čo v prvom sledujeme Hitlera ako buduje svoju stranu, v tej druhej vidíme viac s jeho života čo ma osobne moc nezaujalo, ale ako náhle vidíme ako naloží s Ernstom Röhmmom alebo príhovor v Mníchovskom divadle budí pozornosť. Zriedkavý film v tomto žánri, ale o to viac cenný. 2. diel 80% ()

Madison 

všetky recenzie používateľa

Nie je to sice Schindlerov zoznam, ale husia koza vam bude naskakovat od uvodnych titulkov az po uplny zaver. Ako pisu ostatni, z obycajneho chlapca sa stala ,,obluda'' sfanatizovana vlastnymi nezmyselnymi predsudkami, okratena o prirodzene ludske city, poznacena nenavistou a tvrdiaca, ze to vsetko robi v mene Boha - aky paradox. Clovek, ktory sposobil asi najvacsie sialenstvo v historii, opantaval a zmagoril davy, plnil si vlastne poziadavky a spraval sa ako ... neuroticky psychopat. Je to tak otvorene a tak krute, ze nenachadzam slov. Nebyt dospelaka, ktory mi vysvetloval politicke machinacie, asi by som nedokazala vsetky tie informacie naraz vstrebat. Nateraz mi je jasne, ze tento film je vynikajuci a hrozny zaroven. ()

Galéria (37)

Zaujímavosti (21)

  • Jedna z kritizovaných scén je tá, kde Hitler (Robert Carlyle) bije svojho psa. Neexistujú žiadne historické dôkazy o takomto čine, naopak bol Hitler považovaný za milovníkov psov. (martincba)
  • Vo svojej knihe „Mein Kampf“ opisuje svoju matku ako jednu z najúžasnejších postáv sveta, s ktorými sa stretol. Deň jej smrti nechal vyhlásiť po nástupe k moci ako Deň matiek. (vander19)
  • Některé exterierové scény se natáčely v ulicích Brna, konkrétně například na Zelném náměstí, kde byl nafilmován balkonový proslov. Při natáčení brněnských scén se tak mnoho komparzistů objevilo v nacistických uniformách. Starší neinformovaní lidé mnohdy tuto skutečnost nesli velice těžce. Byl zde případ silného šoku, kvůli kterému musela být přivolána záchranná služba. Vídeňské exteriéry se pak natáčely v Liberci, protože liberecká radnice je inspirována právě tou vídeňskou. (don corleone)

Reklama

Reklama